3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Yasadışı türbe yıkılamadı

Diyanet İşleri Başkanlığı, 1998’de el koyduğu Kemerburgaz’daki Halveti tarikatına ait Piri Fani Mehmet Emin Efendi Camii’nin bahçesine tarikat şeyhi ve iki karısı için yasadışı bir şekilde yapılan türbeyi hálá kaldıramadı.

Diyanet’in konuyla ilgili mücadele süreci şöyle yaşandı: Başkanlık, Kemerburgaz Yayla Mahallesi’nde Halveti tarikatının yaptırdığı Piri Fani Mehmet Emin Efendi Camii’ne on yıl önce el koydu. Bu kararla açılışı yapılmış sayılan camiye imam atanmadı, cami yine tarikatın eline bırakıldı. Bu arada caminin bahçesine tarikat lideri Mehmet Güvener ile iki eşi gömüldü. Tarikatın faaliyetleri, jandarmanın 2004’teki operasyonuyla son buldu. 29 Mayıs 2006’da Diyanet’in atadığı imam Muhlis Akalın camide göreve başladı.

Müftülük başvurdu

Cami bahçesine cenaze defnetmek yasal olmadığı için, tarikat lideri ve eşlerinin mezarlarının normal bir mezarlığa nakli gerekiyordu. Eyüp Müftülüğü, bahçedeki mezarların kaldırılması ve Yayla Mezarlığı’na nakledilmesi için İstanbul Mezarlıklar Müdürlüğü’ne yazı yazdı. Mezarlıklar Müdürlüğü, naklin gerçekleşebilmesi için ailenin talep dilekçesi olması gerektiğini söyledi. Ancak şeyhin birinci derece yakınlarına ulaşılamadı. Bu durumda cenazeyi nakletmek için mahkeme kararı gerektiğinden, Eyüp Kaymakamlığı 2006’da Eyüp Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ancak bugüne kadar savcılıktan kendilerine bir yanıt gelmedi. Bu arada caminin bulunduğu Kemerburgaz Beldesi geçtiğimiz haziranda yeni kurulan Sultangazi İlçesi’ne bağlandı. Eyüp Müftülüğü ve Kaymamamlığı camiyle ilgili belgeleri Sultangazi İlçesi’ne nakletti ama sonuç alamadı.

Tarikatın ileri gelenlerinden Tahsin Hoca ise "Camiyi yaptırıp, teslim ettik. Diyanet’le bir sorunumuz yok" diye konuştu.

2 eşiyle yatıyor

Kemerburgaz’daki Piri Fani Mehmet Emin Efendi Camii’nin bahçesine dört yıl önce ölen tarikat lideri Mehmet Güvener (tarikattaki adı Piri Fani Mehmet Emin Efendi) ile iki eşi gömüldü ve burası müritlerce türbe haline getirildi. Cami bahçesindeki türbenin kaldırılması için yapılan hukuki mücadeleden ise henüz sonuç alınamadı.

Aslı SÖZBİLİR - Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 11:31:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?