1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Yasaklı şirketten isim değişikliği

Küçük Dilara'nın yaşamını yitirmesine neden olduğu için ihale sözleşmesi feshedilen ve kamu ihalesine girmesi 2 yıl yasaklanan MVM firmasının şantiyesine, MVM'nin eski müdürlerinin kurduğu Tekno Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. yerleşti. İSKİ yetkilileri, Tekno firmasının MVM'nin yarım kalan işlerini değil, ayrı bir ihaleyi aldığını söyledi. 

MVM'nin, Tavukçu Deresi üzerindeki şantiyesine yerleşen Tekno Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin tabelası, Bağcılar Matbaacılar caddesi kenarındaki şantiyenin girişine dikildi. MVM'ye fazla yabancı olmayan Tekno Yapı'nın 5 hissedarı var. Bu hissedarlardan 4'ü geçmişte MVM'de çeşitli müdürlük görevlerinde bulundu.
Firmanın en büyük hissedarı olan Ali Demirci, MVM'nin 27 Nisan 2006 tarihli ortaklar kurulu kararına göre, Marmara Bölge Sorumlu Müdürü olarak görev yaptı. Tekno'nun diğer hissedarlarından Ferit Yağan, Ali Çalık ve Kadir Tolga Erpınar da, MVM'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ'den aldığı işlerde şantiye müdürü olarak çalıştı.

Art arda isim değişikliği
Tekno Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. 2000'de kurulmasına karşın 4 kez isim değiştirdi. Yağan İnşaat Taahhüt Ticaret Ltd. Şirketi adıyla kurulan firmada daha sonra sırasıyla KBT Kanal Boru İnşaat Ticaret Ltd.Şti., Tekno Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve Tekno Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne dönüştü. Demirci, 2006'da şirkete küçük hissedar olarak bulunuyordu. 6 Temmuz 2007 tarihli ortaklar kurulu kararına göre Demirci, Yağan, Çalık, Erpınar ve Ramazan Divleli, şirkette ortak olarak bulunan Ömer Adnan Kaya'nın hisselerini satın aldı. Şirket bu karardan bir ay sonra İSKİ'nin "Avrupa Yakası 1. Kısım Dere Geçişi Yapımı..." işi ihalesine katıldı ve 13.6 milyon YTL'ye aldı.
İSKİ yetkilileri, "MVM'nin şantiyesine yerleşen Tekno firması, MVM'nin yarım kalan işlerini mi tamamlayacak?" sorusuna şu karşılığı verdi:
"MVM'nin üstlendiği işlerin yaklaşık yüzde 90'u tamamlanmıştı. Geri kalan işler de başka iş kapsamında tamamlandı. Tekno firmasının aldığı iş tamamen farklı bir ihale. Tekno firmasının MVM'nin devamı olduğu iddiası da doğru değil. MVM'nin ortaklarından hiçbiri Tekno firmasında yer almıyor. MVM'de görev yapmış müdürlerin kurduğu bir şirketin ihalelere katılmasında da yasal bir sakınca yok. Kurum olarak bu şirketin ihaleye katılmasını engellememiz de yasal olarak mümkün değil. Değerlendirmeye alınan tekliflerden en uygununa işi vermemiz yasal bir zorunluluk."

MVM'ye Dilara yasağı

Tavukçu Deresi'nin ıslah çalışmaları sırasında kapağı açık bırakılan rögara 27 Şubat 2007'de düşen küçük Dilara Dumru ölmüştü. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu olaydan sonra İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur'u görevden almış, işi üstlenen MVM Turizm firmasının sözleşmesini feshetmiş ve MVM'yi 2 yıl kamu ihalelerinden yasaklamıştı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2007 Cuma 17:14:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?