4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Yatırım Danışma Konseyi 5.Toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, küresel ya da ulusal belirsizliklerin, hükümeti hedeflerinden asla saptırmayacağını belirterek, "Kısa, orta ve uzun vadedeki hedeflerimizi yakalamak noktasında kararlılığımız, ilk günkü gibi devam ediyor" dedi. 

Erdoğan, Türkiye'nin bazı ülkelerin siyasi nedenlerle engellemesine rağmen AB sürecindeki reformlarını belirlenen takvim çerçevesinde gerçekleştirdiğini de vurguladı. 

Türkiye Yatırım Danışma Konseyi (YDK) 5. Toplantısı'nın açılışı konuşmasını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplantıya katılan konukların bugüne kadarki öneri ve tavsiyelerinin, Türkiye'de yatırımların artmasına ve reform çalışmalarının kararlılıkla yürütülmesine katkı sağladığını söyledi.

Türkiye'nin yıllar sonra yakaladığı güven ve istikrar ortamı sayesinde uzun vadeli hedeflere yönelik kararlı, disiplinli ve tavizsiz şekilde politikalar uygulayabileceği zemine kavuştuğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, yatırımcı güveninin temin edilmesinin her zaman hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını kaydetti.
Erdoğan, bu doğrultuda sıkı maliye politikalarından hiçbir şart altında taviz vermediklerinin altını çizdi. 

Türkiye'nin son 5.5 yıl içinde yanı başında devam eden savaşa, Ortadoğu bölgesinde çatışmalara, terör eylemelerine ve küresel piyasalardaki dalgalanmalara şahit olduğunu belirten Başbakan, "2004 yılında bir yerel seçim, 2007 yılında bir genel seçim, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve bir referandum gerçekleştirdik. Türkiye ekonomisi bütün bu süreçlerde başarı ile çıkmış, mali disiplinden taviz vermemiş, para politikalarını kararlıkla uygulamıştır. Türkiye ekonomisini son 5 yıllık büyüme ortalaması yüzde 6.7 olmuştur. 230 Milyar Dolardan aldığımız gayri yurt içi hasıla, 2007 sonu itibariyle 639 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye'nin toplam ihracatı 2002 yılında 36 milyar dolar seviyesinde iken geçen ay sonu itibariyle 120 milyar doları aşmıştır. Faizlerde, borçlanma vadelerinde, enflasyonda, kamu borç stokunun miktarında ve yapısında tarihi düzeyde iyileşmeler kaydedilmiştir" dedi. 

Son 5.5 yıl içinde yapısal reformları da kararlılıkla uyguladıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Enerji piyasasını düzenleyen reformlar gerçekleştirdik. Maliye ve Finans piyasalarında önemli düzenlemeler yaptık. Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası yasasını, Arge yasasını, istihdam yasasını çıkardık ve uygulamaya başladık. Geçtiğimiz haftalarda başlattığımız Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Konya ovası projeleri ile gıda, tarım, enerji ve finans sektörleri ile Türkiye'yi küresel çapta avantajlı bir konuma taşıyoruz. Küresel ya da ulusal belirsizlikler, hükümetimizi hedeflerinden asla saptırmayacaktır. Kısa orta ve uzun vadedeki hedeflerimizi yakalamak noktasındaki kararlılığımız ilk günkü gibi devam ediyor. Mali disiplinden ve para politikalarımızda taviz vermiyoruz. Yapısal reformlarımızı da aynı kararlılıkla sürdürüyoruz". 

2007 yılında gösterilen bütçe performansı ile Türkiye'nin bütçe açıkları ile ilgili Maastricht kriterini karşıladığını kaydeden Erdoğan, "Bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılaya oranı 2002 yılında yüzde 11.5 seviyesinde iken, 2007 yılında yüzde 1.6 seviyesine kadar çekilmiştir. Mayıs 2008'de işgücü üzerindeki idari ve mali yüklerin azaltılması ve işgücü piyasasının esnekliğinin arttırılmasını hedefleyen istihdam paketi yasalaşmıştır. Araştırma geliştirme faaliyetlerinin ve yenilikçiliğin
yaygınlaştırılması amacıyla hazırladığımız ar-ge faaliyetlerinin desteklenmesi hakkındaki kanun, nisan 2008'de kabul edilmiştir. Araştırma geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik ayrılan kamu kaynakları 2003 yılına oranla yüzde 124 oranında arttırılmıştır. Patent ve faydalı model başvurularında 2007 yılında bir yıl önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20 oranında artış gerçekleşmiştir. Gıda, tekstil konfeksiyon ve turizm gibi sektörlerde vergi yükünü azaltmak amacıyla KDV oranlarında indirime gidilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki payının arttırılmasına yönelik olarak ulusal nükleer teknoloji geliştirme programı başlatılmıştır. Ceyhan Enerji İhtisas endüstri bölgesi kurulmasına karar verilmiştir. Başbakanlığa bağlı olarak kurulan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, 13 farklı merkezde dış temsilcilik ağı kurmuştur. Özelleştirme çalışmaları kapsamında Türk Telekom'un yüzde 15 oranındaki hissesinin halka arzı sonucu 1.9 milyar dolar tutarında gelir elde edilmiştir" diye konuştu. 

Başbakan Erdoğan, tüm bu gelişmeler ve reformların Türkiye'yi ulusal ve küresel ölçekte bir cazibe merkezi haline getirdiğini vurgulayarak, "Yatırım ortamının iyileştirilmesi uzun soluklu bir süreçtir. İktidara geldiğimiz ilk günden itibaren yatırım ortamını iyileştirmek, yatırımları arttırmak, küresel yatırımları çekmek için yoğun bir gayret içinde olduk. Ülkeler arasında adeta mekik dokuyarak Türkiye'nin fırsatlarını anlattık. Yatırımcılarla, girişimcilerle her fırsatta bir araya geldik. Önerilerini,
eleştirilerini not ederek hayata geçirmeye çalıştık. Yatırımın önündeki engelleri kaldırma yönünde tarihi adımlar attık. Yine Avrupa Birliği(AB)'ye katılım sürecimiz de kararlılıkla devam ediyor. Dün itibariyle iki fasıl daha müzakereye açılmıştır. Daha önce bir fasıl açılıp kapanmıştı. Son açan iki fasılla birlikte Türkiye şu anda 7 fasılda müzakereleri sürdürüyor. Bazı ülkelerin tamamen siyasi nedenlerle önümüze engeller çıkarmasına rağmen, Türkiye, AB sürecindeki refornk ve Genel Sağlık Sigortası yasasını, Arge yasasmlarını belirlenen takvim çerçevesinde gerçekleştiriyor. Tüm bu çalışmalar sonuç vermiş, Türkiye yatırımlar konusunda dünyanın en ilgi çeken, en cazip ülkelerinden biri konumuna yükselmiştir. Uzun yıllar boyunca ortalama 1 milyar doların üzerinde küresel yatırım çekemeyen Türkiye, 2007 yılında 22 milyar dolar küresel yatırım çekmiştir. Bu seviyeyi muhafaza etmek, daha da ileri seviyelere taşımak için reformlarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu. 

Başbakan Erdoğan'ın konuşması ardından aile fotoğrafı çektirildi. Fotoğrafa Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TUSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın da alçılı bacağı ile katıldığı görüldü. Başbakan fotoğraf çekimi sırasında katılımcılarla da tek tek sohbet etti. Fotoğraf çekimi ardından ikinci oturuma geçildi.

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 15:23:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?