7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Yatların satışında Uzan oyunu

TMSF’nin satışa çıkardığı Uzan yatlarına ’bizimdir’ diye engel olmaya çalışan iki ’yabancı’ şirketin Uzanlar’a ait olduğu ortaya çıktı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) 10 Aralık’ta 75 trilyon muhammen bedelle açık artırmaya çıkaracağı iki lüks yatın gerçek sahibi olduğunu iddia eden Wisteria Bay Ltd. ve Utterton Ltd.’nin Uzanlar’a ait paravan şirketler olduğu, ABD’den gelen Motorola davası belgeleriyle ortaya çıkarıldı.

Belgelerden, yatların Uzanlar’ın Türkiye’deki şirketlerinden yurtdışındaki şirketlerine aktarılan fonlarla satın alındığı, Wisteria Bay Ltd.’nin hisselerinin tamamının GP Genel Başkanı Cem Cengiz Uzan’a ait olduğu saptandı.

Yatlara el konulduktan sonra Uzanlar’la ilgilerinin olmadığını öne süren Virgin Adaları’na kayıtlı iki şirketten Wisteria Bay Ltd., ’Frequency’; Uttertion Ltd. de ’Air Waves’in sahibi olduğunu savunarak, yatların iadesini istemişti. Şirketlerin Şişli Nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne yaptığı ’zapt etme kararının bozulması’ talebi iki kez kabul edildi ancak TMSF’nin itirazı üzerine yatlara yeniden tedbir kondu.

TMSF, mahkemeye sunduğu dilekçede, ABD Bölge Mahkemesi’nde görülen ve Motorola tarafından Uzanlar’a açılan davanın bilirkişi raporunda, "Uttertion ve Wisteria Bay Ltd.’nin, Uzan ailesinin direkt ve dolaylı yoldan çoğunluk hissesine sahip olduğunun" yer aldığını bildirdi. Rapordaki en dikkat çekici belgelerden birini Wisteria Bay Ltd. firmasına ait 19.09.2000 tarihli "1 no’lu" kurucu sertifikası oluşturdu. Üzerinde söz konusu firmaya ait her biri tamamen ödenmiş 1’er dolarlık 4 bin adet hissenin Cem Cengiz Uzan’a ait olduğu yazan sertifikada, adres olarak da Rumeli Holding’in adresi yer aldı.

Şirketlerin parası

Dilekçede ayrıca, Cem Uzan’ın mal beyanlarında Wisteria Bay Ltd.’nin yüzde 100 hissedarı olduğunu beyan ettiği, yatın Uzanlar’a şirketlerden aktarılan fonlarla, Wisteria Bay Ltd. tarafından 32.5 milyon dolara alındığı belirtildi. Raporda, şu bilgilere de yer verildi:

"17.10.1999’da Rumeli Telekom’dan 10, 21 Ekim’de Rumeli Havacılık’tan gönderilen 5 milyon dolar, yatın alımı için Utterton’a aktarılmıştır. Union Bank of Switzerland (UBS) tarafından Hakan Uzan’a 5 milyon dolar ve 2.5 milyon euroluk bir kredi verildiği açıklanmış ve bu kredinin 4.75 milyon marklık bölümünün tersaneye transfer edildiği anlaşılmıştır."

milliyet
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 09:15:07
Güncelleme :4 Aralık 2004 Cumartesi 13:01:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?