4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Yayınevine korsan operasyonu

İstanbul'da ucuz fiyata satılan kitapların orijinal bandrollerini korsan kitapların üzerine yapıştırdığı ileri sürülen bir yayınevine düzenlenen baskında, yaklaşık 5 bin adet kitap ele geçirildi. Polisi bile hayrete düşüren yöntem, bandrol güvenirliğini de yeniden gündeme getirdi. 

Edinilen bilgiye göre, alınan bir ihbar üzerine harekete geçen Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, Fatih'te bir yayınevine baskın düzenledi. Yapılan aramalarda birçok kitabın üzerinde yer alan bandrollerin farklı kitaplara ait olduğu belirlendi. Ucuz ve az satılan kitaplara ait olduğu tespit edilen orijinal bandrollerin, korsan olarak üretilen ve son dönemde piyasada çok satan pahalı kitapların korsanları üzerine yapıştırıldığı tespit edildi. Bunun üzerine yayınevindeki tüm kitaplar tek tek incelemeye alındı. Yapılan ilk tespitlerde binlerce kitabın korsan olduğu belirlendi. Korsan olarak basılıp üzerlerine usulsüz şekilde bandrol yapıştırılan yaklaşık 5 bin kitaba el konuldu. 

Söz konusu yöntemle ilk kez karşılaşan ekipler, kitaplar üzerinde yer alan bandrol numaralarının birbirine uymadıklarını tespit etti. Şüphe üzerine ortaya çıkarılan yeni korsancılık yöntemi üzerine polis, benzeri olaylarla karşılaşmamak için durum hakkında rapor hazırladı. Düzenlenen rapor İl Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü'ne gönderilerek, önlem alınması istendi. 

Yetkililer, ele geçirilen orijinal bandrollerin piyasada ucuza satılan kitaplara ait olduğunu belirterek, vatandaşları uyardı. 

En çok satanlar listesinde birinci sırada bulunan Masumiyet Müzesi, korsan listelerinde de ilk sırada yer aldı. Kitapçılarda etiket fiyatı 24 YTL olan kitap, korsan tezgahlarında 5-8 YTL'ye, bandrollü ise 10 YTL'ye satılıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 22:43:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?