7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Yazar Akhanlı hakim karşısında

İstanbul'da 1989'da meydana gelen bir cinayetle ilgili olarak hakkında yakalama kararı bulunan ve Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderilen yazar Doğan Akhanlı bugün hakim karşısına çıkıyor. Türkiye'ye gelen 21 kişilik uluslararası bir heyette duruşmayı izleyecek.

Almanya'ya 1991'de göç eden ve bu ülkenin vatandaşlığına geçen Akhanlı, babasının rahatsızlığı nedeniyle geçtiğimiz Ağustos ayında geldiği Türkiye'de tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Akhanlı, 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma öncesi tutuklu bulunduğu Tekirdağ Cezaevi'nden İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Davayı izlemek üzere yazar, gazeteci, politikacı, avukat ve insan hakları örgütlerinden 21 kişilik bir heyette adliyeye geldi. Adliye önünde Doğan'ın resimleriyle basın açıklaması yapan heyet, desteklerini dile getirdi.

Alman yazar Günter Wallraff, başka davalarda da insan hakları saldırısına uğramış kişilerin hep yanında olduğunu ifade ederek, "Herhangi bir örgüt ideolojisine sahip değilim. Güç sahibi iktidar sahiplerinin, güçlerini diledikleri gibi kullanmalarına karşıyım. Doğan Akhanlı, sessiz ve mütevazi bir yapıya sahiptir. Onu çok seven kişiler var. Hatta Köln Belediye Başkanı da Akhanlı'nın serbest kalması için çalışmalar yapıyor. Çalışmaları tarihle hesaplaşma yönündeydi. Almanya'da Nazi dönemini inceleyenlerden biriydi" dedi.

Doğan'ın, çok mütevazi olmasından dolayı kamuoyunda çok fazla bilinen biri olmadığını anlatan Wallraff, "Adalet sisteminin yaptığı en iyi şey artık Doğan'ın tanınıyor olması. Belki bu sayede kitapları daha fazla satılır ve Doğan tazminattan vazgeçebilir. Biz 2 gün gözaltında kalır, ifadesi alındıktan sonra serbest kalır diye düşünüyorduk. Tutuklanmasını beklemiyorduk" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2010 Çarşamba 11:50:05
Güncelleme :8 Aralık 2010 Çarşamba 16:50:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?