3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Yazma Eser Kütüphanesi restore edildi

17 Ağustos depreminde ağır hasar gören kütüphanenin Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul İl Özel İdaresi ve Rekabet Kurulu işbirliği ile restore çalışmaları tamamlandı. Kütüphanenin açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul'un tarihine yakışan bir kütüphanenin tekrar vatandaşlara kazandırıldığını söyledi.

1700'lü yıllarda yapılan ve 1916 yılında kütüphane olarak hizmet vermeye başlayan kütüphanede dünyanın önemli eserlerinin bulunduğunu kaydeden Günay, "Burası içerisinde on binlerce el yazması kitabın bakım ve onarımının yapıldığı araştırma ve ihtisas kütüphanesi. Kütüphanedeki en önemli eser, bir başka baskısının nerede olduğu bilinmeyen Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı "Divanü Lügati't-Türk". Bu kütüphane dünyanın bir başka ülkesinde olsa o ülkenin öğrenci ve öğretmenleri o kitabın tek nüshasını görmek için Millet Caddesi'nden Saraçhane'ye kadar kuyruk oluştururdu.'' diye konuştu. Kütüphanenin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı'nın yanı sıra İstanbul Valisi Muammer Güler, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ahmet Arı ve birçok kişi katıldı.

Fatih Millet Yazma Eser Kütüphanesi'nin en önemli eseri Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı Divanü Lügati't-Türk. Türk dilinin ilk sözlüğü olması yönüyle büyük önem taşıyan eseri, Kaşgarlı Mahmud yazarken o devrin Türk illerini tek tek dolaştı. Eserin içerisinde yer alan harita ilk Türk dünyası haritası olması bakımından büyük önem taşıyor. Eserin kütüphaneye kazandırılması süreci ise şöyle: 11. yüzyılda Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı Divanü Lügati't-Türk'ün varlığı 14. yüzyıldan bu yana bilinmekteydi. Eser, II. Meşrutiyet'in ilanını takip eden yıllarda tesadüfen Ali Emiri Efendi tarafından İstanbul'da Sahaflar Çarşısı'nda bulunmuş ve 30 altına satın alınmıştı.

Kütüphanede "Divanü Lügati't-Türk''ün yanı sıra padişah divanları, tezhipli minyatürlü tek nüsha nadir eserleri ile Türk ve İslâm dünyasından dil, edebiyat, tarih, coğrafya, tıp ve sanatla ilgili yaklaşık 30 bin yazma ve matbu eser bulunuyor.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 13:23:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?