4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Yenikapı'ya arkeolojik park

Marmaray Bölge Müdürü Haluk İbrahim Özmen, projeye göre Marmaray sahalarındaki büyük bir alanın arkeolojik park ve müze alanı olarak ayrıldığını belirterek, ''Kazılarda çıkan buluntuların bu alanda sergilenmesi ile İstanbul aslında güzel bir arkeolojik park ve müze alanına kavuşmuş olacak'' dedi.

Projeye ilişkin bilgi veren Özmen, tarihi dokusu nedeniyle Yenikapı'da sadece Marmaray çalışma alanında değişik yüzyıllara ait 11 tekne kalıntısı çıktığını, Marmaray Projesi'nin hemen yanında İstanbul Büyükşehir Belediye'nin (İBB) metro inşaat alanında da 19 tekne kalıntısı bulunduğunu söyledi.

Bu kazı alanlarında değişik arkeolojik buluntular ortaya çıktığına işaret eden Özmen, bu bölgenin müze istasyon olarak tasarlanmasına yönelik bir karar bulunduğunu ifade etti. Özmen, bu doğrultuda gerekli çalışmaların yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

''Ayrıca Anıtlar Kurulu'nun burada bir müze kurulması şeklinde bir isteği var. Biz bunu İBB'ye ilettik. İBB, Yenikapı'nın kentsel tasarım projesini hazırlıyor. Hem bizim çalıştığımız alanlar, hem onların çalıştığı alanlar, hem de bu alanların dışında kalan ve mevcut demiryolunun sahil tarafındaki Yalı Mahallesi'ni de kapsayacak şekilde enteresan bir proje hazırlıyorlar. Anıtlar Kurulu'yla işbirliği içinde götürülüyor bu proje. Bu projeye göre, bizim Marmaray'ın sahalarındaki büyük bir alan arkeolojik park ve müze alanı olarak ayrılmış durumda.''

Özmen, Müze Müdürlüğü'nün de çıkarılan buluntuların değer ve önemi dikkate alınarak bu alanın uluslararası düzeyde bir müze alanına dönüştürülmesi yönünde çalışmaları bulunduğuna işaret etti. Özmen, ''Bildiğiniz gibi 2010 yılında İstanbul Avrupa Kültür Başkenti olacak. Bu kapsamda bu alanın çok iyi değerlendirilerek büyük bir müze tasarlanması ve bir müze sahası haline getirilmesi gibi istekleri var. Bu konuda çalışmalar başladı. Kurul, Büyükşehir Belediyesi ve bizim de katıldığımız bir toplantı yapıldı. Bunlar hep tartışıldı. Bu konuda önümüzdeki günlerde somut gelişmeler olacak'' diye konuştu.

-''PROJE, ULUSLARARASI YARIŞMAYLA BELİRLENSİN''-

Bu alanın gelecekte çok enteresan bir cazibe merkezi haline geleceğini belirten Özmen, ''Buluntuların bu alanda sergilenmesi ile İstanbul aslında güzel bir arkeolojik park ve müze alanına kavuşmuş olacak'' dedi.

Özmen, kurul toplantılarında zaman zaman bu projenin uluslararası bir yarışmayla belirlenmesi şeklinde bir istekleri olduğunu vurgulayarak, ''Sanırım belediyenin çalışmaları tamamlandıktan sonra bu alandaki planlama hayata geçirilebilir diye düşünüyorum. Bu İstanbul için büyük bir kazanç'' diye konuştu.

Özellikle Üsküdar, Yenikapı, Yedikule gibi değişik kazı alanlarından çıkan materyaller ve taşınabilir varlıklarla Arkeoloji Müzesi'nde ''Marmaray Sergisi'' adı altında bir sergi açıldığını hatırlatan Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Müze Müdürlüğü, bu çıkan tüm buluntuları müzede sergilemenin mümkün olmadığını söylüyor. Yeterli alan olmaması nedeniyle, çıkan materyali çıktığı yerde değerlendirmenin ve sergilemenin birinci derecede önemli olduğunu belirtiyor. Bu istek müze müdürlüğünün bir isteği, kurulun da yazı olarak karara bağladığı bir husus. Müze ve arkeolojik park projesi için zaten planlarda alan ayrılmış durumda. Hayata geçirilmesi kolay olacak diye düşünüyorum.''

-ÇALIŞMALAR, BU YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK-

Anıtlar Kurulu ve Müze Müdürlüğü'nün denetiminde arkeolojik çalışmaların devam ettiğini belirten Özmen, bu kapsamda Üsküdar'daki ve Yedikule'deki kazıların büyük bir kısmının bitirildiğini söyledi.

Projenin arkeolojik anlamda en önemli noktasının Yenikapı bölgesi olduğunu ve burada 2 ayrı alanda çalışıldığını anlatan Özmen, ''1. alanda tünel çalışmalarının başlatılacağı makinelerin gireceği noktada hemen hemen arkeolojik kazı çalışmalarını yüzde 80 mertebesinde tamamlamış durumdayız. Yüzde 20'lik bir kazı işimiz kaldı, Yenikapı'daki doğu alanında. Bu yıl içinde bu alandaki arkeolojik kazı çalışmasını bitirmiş olacağız'' dedi.

Özmen, Yenikapı'da batı alanındaki çalışmaların da bu yıl içinde bitirilmesinin planlandığını ifade etti.

aa
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 15:55:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?