4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Yerel Yönetimler Kongresi başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Avrasya ülkelerinin küresel ekonomideki yerini artırabilmeleri ve dünya ekonomisinden daha fazla pay alabilmeleri için hep birlikte çalışılması gerektiğini belirterek, "Avrasya ülkeleri olarak gücümüzü birleştirdiğimizde, içinde Türkiye'nin de yer aldığı yeni bir küresel güç ortaya çıkacak" dedi. Toptan, dünya enerji kaynaklarının giderek azalmasının, bu alanda işbirliğini de zorunla hale getirdiğini söyledi.

1. Avrasya Yerel Yönetimler Kongresi, Dolmabahçe Sarayı'nda başladı. Kongreye TBMM Başkanı Toptan'ın yanı sıra, Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Yavuz Mildon ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya da katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Erol Kaya, "21'inci yüzyıla giren dünyamız bir yanda küreselleşmenin karşı konulmaz etkilerine maruz kalıyor, diğer yanda yerelleşme eğilimlerinin etkisine şahit oluyor. Eğer ortada gecekondulaşma varsa, halkın birbiriyle gerilim içinde olduğu bir gettolaşma varsa, en temel ihtiyaçların giderilemediği bir varoş yapısı varsa, orada ideal bir şehirleşmeden, ideal bir şehir yapısından söz edilemez. Birlikte düşünmeli, birlikte hareket etmeli ve inşa edeceğimiz güzel yarınlarda birlikte yaşamalıyız. Bu sebeple, Avrasya hinterlandındaki 30 ülkeden konuklarımızın katılımları ile "1. Avrasya yerel yönetimler Kongresi"ni düzenlemiş bulunuyoruz. Bu kongreyle amacımız, yerel
yönetimlerin birikim ve tecrübelerinin paylaşılması, sorunların görüşülmesi ve çözüm yollarının aranmasıdır" dedi.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Yavuz Mildon da, "Yerel yönetimler ortak çalışmaları ve sınır ötesi bölgeleri oluşturmaları bakımından önemli bir güç haline gelmiştir. Birçok yerde yerel yönetimler işveren durumuna gelmişlerdir. Bir ülkenin kalkınması yerel yönetimlerin başarısına bağlı olmaktadır. Kültürler ve dinler arasındaki diyalogun kuvvetlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İfade özgürlüğünü vurgulayan 12 ana prensibimiz var. Yerel yönetimler vatandaşlar arasında ayırım yapmamalı, kararlara katılabilme imkanlarını sunmalıdır" diye konuştu.

Yerel ve bölgesel yönetimler birliğinin, yerel yönetimlerin bu konudaki çalışmalarının tümüne destek verdiğinin altını çizen Mildon, "Tüm çalışmalarımız çabalarımızı birleştirme zamanı geldi. Ancak o zaman sürdürülebilir kelimesi daha fazla anlam kazanacaktır ve ortak hedefimiz sürdürülebilir yerel faaliyetleri yaratmak mümkün olacaktır" açıklamasında bulundu.

Daha sonra söz alan Köksal Toptan, uluslararası katılımla gerçekleştirilen zirvenin, kıtaları ve uygarlıkları buluşturan İstanbul'da yapılmasının çok anlamlı olduğunu söyledi. Toptan, "Gelişen teknoloji ve küreselleşmeyle birlikte insanlığın enerjiye duyulan ihtiyacı, dünya petrol ve doğalgaz rezervlerinin büyük bölümünü barındıran Avrasya'nın önemini artıran etkenlerin başında geliyor. Dünya enerji kaynaklarının giderek azalması bu alanda işbirliğini zorunla hale getirdi. Avrasya'nın sahip olduğu enerji kaynaklarının dünyayla bütünleşebilmesi için en güvenli ve ekonomik ve kısa yolun Türkiye'den geçtiği kuşkusuz. Ortak proje ve çalışmalarla Avrasya coğrafyasının küresel ticaretin merkezi haline gelmesi bizleri birbirimize daha da yakınlaştıracak ve geleceğe güvenle bakmamızı sağlayacaktır" dedi.

Avrasya ülkelerinin küresel ekonomideki yerini artırabilmeleri ve dünya ekonomisinden daha fazla pay alabilmeleri için hep birlikte çalışılması gerektiğini belirten Toptan, "Avrasya ülkeleri olarak gücümüzü birleştirdiğimizde, içinde Türkiye'nin de yer aldığı yeni bir küresel güç ortaya çıkacak. Bu işbirliği çabalarının aynı zamanda ortak geçmişimizin de bir gereği olduğu inancındayım" diye konuştu.

Köksal Toptan, demokrasilerde katılımcı bir anlayışla oluşturulan yerel yönetimlerin; hizmetlerinin en ücra köşelere ulaşması konusunda merkezi idare ve halk arasında önemli bir köprü olduğunu belirtti. Yerel düzeyde katılım mekanizmaları ne ölçüde geliştirilirse demokrasinin o oranda güçlendiğinin altını çizen Toptan, "Merkezi yönetim anlayışıyla kaynakların tam anlamıyla yerine ulaşamadığı, kentlerin temel sorunlarının çözümüne yeterli katkı sağlamadığı açıktır. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve etkinliklerinin artırılması çok önemli. Avrasya coğrafyasındaki yerel yönetimler ve kentler arası iletişim önemli ölçüde artıyor. Bu işbirlikleri çerçevesinde karşılıklı kardeş şehirler oluşturuluyor. Çeşitli alanlarda gerçekleştirilen faaliyetlerle kentlerimizi kucaklaştıran bu uygulama artırılarak devam ettirilmeli" açıklamasında bulundu.

TBMM Başkanı Toptan, sözlerinin sonunda yerel yöneticilere seslenerek, şunları söyledi. "Yerel yönetimler arasındaki köprüler, sorunların çözümüne olduğu kadar ülkelerimizin demokratikleşme sürecine de önemli katkılarda bulunuyor. Ülkelerimizin yerel yönetimlerle dayanışma içinde yürüttüğü çalışmalar merkezi yönetimin yükünü hafifletiyor. Türk dili konuşan ülkeler birliğini oluşturmak için yoğun gayret içindeyiz. Dost ve kardeş ülkelerden parlamento başkanlarıyla bir araya gelerek bu birliğin hayata geçmesi için ilk adımı atacağız. Böyle bir asamble, parlamentolarımız arasında siyasi kültürel dayanışmanın artırılmasına, katkı sağlayacak. Avrasya coğrafyası bugün ciddi sıkıntılar yaşıyor. Avrasya coğrafyasının mevcut sorunları aşması için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz. Ülkelerimiz yakından ilgilendiren bölgesel yerel konuların tartışılması için resmi ilişkilerin yanı sıra yerel yöneticilerida rdürülebilir kelimesi daha fazla anlam kazanacaktır veha fazla anlam kazanacaktır ven oluşturduğu kurum ve kuruluşların gerçekleştirdiği etkinlikler çok anlamlı."

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 13:59:03
Güncelleme :15 Kasım 2008 Cumartesi 14:09:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?