24
Nisan
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Yerinde yeller esiyor!

Hazine’den ‘kışla ve şehitlik’ olarak alınan yüzlerce dönüm alanın konut ve alışveriş merkezlerine dönüştürüldüğü ortaya çıktı.  Meclis OYAK Komisyonu’nun 130 sayfalık raporunda çarpıcı tespitler yer aldı.

Hazine’den ‘kışla ve şehitlik’ olarak alınan yüzlerce dönüm alanın OYAK tarafından imarlaştırılarak konut ve alışveriş merkezlerine dönüştürüldüğü ortaya çıktı. Ancak 3 ay önce hazırlanan rapor, Meclis’in tozlu raflarında kaldı.

Zaman gazetesinden Habib Güler'in haberine göre İstanbul’da boşaltılan bazı kışlaların yerinde beton bloklar yükselmesi endişeleri artırıyor. Yeşilin korunması adına gösterilmesi gereken hassasiyetin, kışla ve şehitlik gerekçesiyle Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) devredilen bazı araziler için de gösterilmediği ortaya çıktı.

TBMM OYAK Komisyonu, çeşitli kurumlarda görev yapan uzman müfettişler eşliğinde yaklaşık 1 yıl boyunca OYAK’ta inceleme yaptı. Araştırma, ‘yeşil alan’ olması gereken yerlerin lüks konut ve AVM’lerle kaplı olduğunu, elde edilen rantın da OYAK üyeleri arasında paylaşıldığını ortaya koydu.

130 sayfalık raporda, Ankara’nın en değerli bölgesinde ‘kışla yapılacağı’ gerekçesiyle alınan imarsız arsaların OYAK tarafından imarlaştırıldığı ve bölgede bugün ortalama fiyatı 500 bin lira olan bin 800 adet konut inşa edildiği belirtiliyor. Rapora göre, hazine arazisinde bir de alışveriş merkezi yapıldı ve kiraya verildi. OYAK, bu süreçte 500 milyon lirayı aşkın kâr elde etti.

İncelemede, benzer birçok usulsüzlük tespit eden Meclis, OYAK’ın Sayıştay başta olmak üzere bağımsız kuruluşlar tarafından düzenli olarak denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

...
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2013 Pazartesi 14:30:49
Güncelleme :20 Ağustos 2013 Salı 12:19:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?