6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Yılda 114 bin kişi sigaradan ölüyor

YEŞİLAY'DAN

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sefa Saygılı Doç. Dr. Saygılı, sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolunun, sigarayı tamamen bırakmak olduğunun altını çizerek, "Sigarayı bırakmaya karar vermek bir gün bütün bağımlıların karşı karşıya kalacakları bir sorundur. Her şey karar vermeyle başlar ama iç çatışmaları yüzünden bu kararı olabildiğince erteleme, sonunda mecbur olarak bırakma gününe dek düşünmeme eğiliminde olurlar. Dünya sigarayı bırakma günü, sigarasız günü, mücadele günü gibi özel tarihler bu karar günü için iyi uyaran ve başlangıç olabilir" dedi.

Sigarayı bırakmanın en önemli şartının motivasyon olduğunu da belirten Doç. Dr. Saygılı, "Kişinin motivasyonunu sürekli yüksek tutması, bunu bir refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmesi gerekir. 'Aynen bir boks maçı' gibi gardınızı düşürdüğünüz anda yumruğu burnunuza yiyeceğinizi bilmelisiniz. Sigarasız, sağlıklı yaşamı yaşamınızda en önemli karar olarak hep canlı tutmalısınız yoksa 'bir sigara içsem ne olur sanki' diye düşünmeye başlarsınız ve sonunda bağımlılığa geri dönersiniz. Bu kampanyanın amacı, yaş sınırı olmaksızın herkesin bir bağımlıya yardımcı olarak bırakmasını sağlaması. Bu amaçla çocukların büyüklere sık sık hatırlatması, Yeşilay'ın açtığı yarışmalara katılarak eserler hazırlaması, işverenlerin çalışanlara telkin etmesi, eşlerin birbirine telkini şeklinde devam etmektedir. Kampanya ayrıca Yeşilay'dan talep edilen her türlü materyal ile desteklenmektedir" dedi.

Doç.Dr. Saygılı şöyle devam etti: "Sigaraya başlama yaşının 11'e düştüğü ve yaklaşık 23 milyon tiryakinin olduğu Türkiye'de her yıl 114 bin kişinin, bu alışkanlıklarına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği bilinmektedir. Sigara yasasının 2. yılına girmiş bulunuyoruz. Ülkemizde yasağa uyma oranı yüzde 99 olarak ifade ediliyor. Bu memnuniyet verici bir rakamdır. Türkiye Avrupa'da yasağı en iyi uygulayan üç ülkeden biridir. Bu yasaya büyük emekleri geçen bütün yetkilileri kutluyoruz. 4 Şubat 2010 tarihinde Ankara'da Sayın Başbakanımız Erdoğan'a şükran ödülü takdim ettik. Başbakan yasağı büyük bir dikkat ve ilgiyle takip etmektedir. Dumansız hava sahasının uygulaması sonucu 4 ayda sigara satışlarında yüzde 30 düşüş yaşandı. 19 Temmuz'da yürürlüğe giren cafe, restoran ve barlarda sigara yasağına yüzde 99.4 oranında uyuldu. Sağlık Bakanlığı'nın verdiği rakamlara göre sigara satışları da yaklaşık yüzde 30 oranında düşerek, Haziran ayında 11 milyonun üzerinde iken, Ekim ayı sonu itibariyle 8 milyona geriledi".

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2010 Pazartesi 12:28:00
Güncelleme :8 Şubat 2010 Pazartesi 16:05:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?