30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Yıldırım’dan Marmaray gezisi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hedeflerinin 2012 yılında Marmaray Projesi'ni tamamlayıp hizmete açmak olduğunu belirterek, "İstanbul'un ulaşım sorunlarını seçim zamanında konuşanlar şunu bilsinler ki, bu ekip yerin altında İstanbul'un sorunlarını sessiz sedasız, kimseyi rahatsız etmeden çözüyor" dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Marmaray Projesi kapsamında Ayrılıkçeşme-Üsküdar Tüneli'nin tamamlanan 3 bin 75 metrelik bölümünü gezdi. Bakan Yıldırım, İstanbul'a sadece Marmaray Projesi'ni yapmadıklarını belirterek, "İstanbul'un toplu ulaşımını rahatlatacak, Asya ve Avrupa kıtasını denizin 60 metre dibinde birleştirecek bu büyük projeyi gerçekleştiriyoruz. Uluslararası bir demir yolu köprüsünü kuruyoruz" diye konuştu.

Denizin altından devam eden çalışmaların Üsküdar'dan Sirkeci'ye kadar olan kısmının tamamlandığını hatırlatan Bakan Yıldırım, "Ayrılıkçeşme'den başlayan Yavuz Selim ve Atatürk tünellerinin Üsküdar istasyonuna varmadan yaklaşım tüneli ile birleşme aşamasına geldik. Yavuz Selim Tüneli'nin delme ve kaplama işlemleri tamamlandı. 3 bin 50 metre tünel hazır hale geldi. 1.5 ay gibi bir süre içerisinde Atatürk Tüneli de ışığı görmüş olacak. Aynı anda bitmemesinin nedeni ise teknik nedenler. Herhangi bir göçmeolmaması için bunların birbirleriyle belirli aralıkla ilerlemesi gerekiyor. 8 metrelik bu tüneli açarken aynı zamanda her biri 5 ton olan 6 çember ile çepeçevre kuşatılıyor. Böylece sızıntıların ve toprak kaymasının önüne geçilmiş oldu. Projede adım adım sona geliyoruz" dedi.

Yıldırım, hedeflerinin 2012 yılının sonunda Marmaray Projesi'ni bitirip hizmete açmak olduğunu ifade ederek, "İstanbul'un ulaşım sorunlarını seçim zamanında konuşanlar şunu bilsinler ki, bu ekip yerin altında İstanbul'un sorunlarını sessiz sedasız, kimseyi rahatsız etmeden çözüyor. Proje hazırlıkları tamamlanıyor. Projenin devamında 440 adet tren setinin ihalesi yapıldı ve siparişe bağladık. İmalat hazırlıkları devam ediyor. Setlerin imalatı Sakarya'da kurulan hızlı tren fabrikasında Türk-Kore ortakyapımı olarak gerçekleşecek" şeklinde konuştu.

Marmaray Projesi kapsamında Yenikapı'daki kazılar sırasında bulunan kalıntıların İstanbul'un tarihinin bilinenden çok eski olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Yıldırım, arkeolojik kazılar nedeniyle projede 3.5 yıllık bir gecikme olduğunu kaydetti. Bakan Yıldırım, kazı çalışmalarının tamamlanması ile Yenikapı'da da bu ay içerisinde çalışmaların bitmiş olacağını belirtti.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2009 Pazar 18:00:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?