7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Yırtık ayakkabılı çocuk kalmayacak

YIRTIK AYAKKABILI ÇOCUK KALMAYACAK

Marmara depreminde ve Pakistan'daki sel felaketinde yüz binlerce çift ayakkabı yardımıyla yüzleri güldüren ayakkabıcılar şimdi de Anadolu'daki çocukları sevindirecek.

Ayakkabı sektörünün dışa açılan penceresi olarak görülen 44. AYMOD 5. Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı AYMOD açıldı. Bu yıl 266 firmanın katılımıyla açılan fuarda konuşan Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkanı Yalçın Egemen, ayakkabı sektörünün sosyal sorumluluk projelerine ağırlık vereceğini söyledi. Bugüne kadar Marmara depreminde ve Pakistan'daki sel felaketi nedeniyle ayakkabı yardımında bulunduklarına dikkat çeken Egemen, "Geçen gün Elazığ'ın Baskil ilçesinden bir mektup ve fotoğraf gönderildi. Bu fotoğrafta okula ayakkabısız giden çocuklar vardı. Sektör olarak bunun üzerine bir yardım kampanyası başlatma kararı aldık. Bunun için ilk etapta 10 bin çift ayakkabı yardımında bulunacağız. Bugün ilk kez AYMOD'da duyurduğumuz kampanyamız kapsamında ayakkabı yardımımız sürecek" dedi.

AYMOD'un açılışında konuşan CNR Holding CNR Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut, bu yıl 44.sü yapılan AYMOD Fuarı'nın her geçen yıl büyüdüğünü söyledi. Bir önceki fuara göre yüzde 50 büyüyen AYMOD'un ayakkabı sektöründeki gelişmeleri ortaya koyduğuna dikkat çeken Bulut, "CNR Fuarlarına katılan firmaların yüzde 99'unu KOBİ'ler oluşturuyor. Bu fuarlar KOBİ'lerin gelişimi açısından son derece önemli. Yılda 4 kez fuar düzenleyen ayakkabı sektörü de KOBİ'lere verilebilecek en iyi örnek. Bu yıl yüzde 50 büyümeyle 40 bin metre karede düzenlenen fuarımız ayakkabıcılarımızın fuardan aldığı verimi de ortaya koyuyor" dedi.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği(TASD) Başkanı İslam Şeker de yaşanan krize rağmen gelişmesini sürdüren ayakkabı sektörünün ihracatını Türkiye ihracatından fazla geliştiğini söyledi. Sektörün en büyük sıkıntısının sıcak para girişinden kaynaklı döviz kuru baskısı olduğunu hatırlatan Şeker, "Sektörümüz kur baskısı ve ithal ayakkabı oranındaki artış nedeniyle ciddi bir baskı altında bulunuyor. Sektörümüz şu anda rekabet gücünü kaybetmiş durumda. Önlem alınmazsa 240 bin kişinin ekmek yediği ayakkabı sektöründe yeni sorunlar ortaya çıkacak" diye konuştu. Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Hasan Özcan da Türkiye'nin işsizlik sorununun ayakkabı gibi emek yoğun sektörlerin desteklenmesiyle çözülebileceğine dikkat çekti. İstanbul'un son yıllarda dünyanın en önemli fuar merkezlerinden biri olduğuna işaret eden İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da 3 milyar dolarlık ihracat oranıyla ayakkabı sektörünün temsil edildiği AYMOD fuarının önem arz ettiğini söyledi.

AYMOD'un açılışına katılan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz da dünya ayakkabı üretiminin artık Çin, Pakistan, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere kaydığını söyledi. Türk ayakkabı üreticilerinin bu süreçte kaliteli ve katma değeri yüksek ürünlerle rekabet edebileceğini belirten Bakan Yılmaz şunları söyledi:

"Türkiye'nin 90-100 milyar dolarlık dünya ayakkabı sektöründen aldığı pay çok düşük. Bu oranın geliştirilmesi için geleneksel yöntemlerle üretim yapan ayakkabı sektörümüzün bir dönüşüm sürecinden geçerek, daha büyük çapta ve katma değerli üretim yapar hale getirilmesi gerekiyor."

Cabani, Dockers, Antrepo, Best Club, King Paolo, Pierre Cardin, Luciano Bellini, Marco Benetti, Metropol, Dumond, Elite, Roberto Lenzi, Polo, Sebata, Slazenger, Twigy, Ves ve Yeşil gibi dünyaca ünlü yerli ve yabancı markaların katılımıyla 44. kez kapılarını açan AYMOD'a bu yıl 20 ülkeden 266 firma katılacak. 2011 ilkbahar ve yaz sezonuna yönelik modellerin görücüye çıkacağı fuarın ikili görüşmelerle yeni anlaşmalara adım atılmasına olanak tanınacağı belirtiliyor. AYMOD'a bu yıl Rusya Federasyonu, CIS

Ulkeleri, Irak, Suudi Arabistan, Almanya, Iran, Mısır, Suriye, Ukrayna, Hollanda, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Libya, Ürdün, BAE, Bahreyn, Katar, Fas, Cezayir, Tunus, Belçika, Bosna, Ingiltere, Fransa, Italya, Israil, Kosova, KKTC, Umman, Makedonya ve Arnavutluk'tan ziyaretçilerin gelmesi bekleniyor.

AYMOD Fuarı'na birbirinden ilginç ayakkabılar damgasını vurdu. İstanbul'un en ünlü ayakkabısıcı İsmail Cevat Görgün'ün (Cevat Usta) 1955 ve 1973 yılına kadar pek çok ünlü için tasarladığı ayakkabılar İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı ve Sanatkarları Odası tarafından sergilendi. 40'a yakın ayakkabının sergilendiği standta Sofia Loren'den Zeki Müren'e kadar pek çok ünlü için tasarlanmış ayakkabılar yer aldı. Fuarda eski ürünlerin yanı sıra üniversitelerin ayakkabı bölümlerinde okuyan gençlerin birbirinden

ilginç ayakkabı tasarımları da oldukça büyük beğeni gördü. Öğrencilerin tasarladığı ürünler arasında zebra, leopar, kuğu gibi pek çok hayvandan esinlenilen ayakkabılar yer aldı. Bir diğer ilginç sergi ise İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri tarafından sergilendi. Osmanlı padişahlarının ayakkabılarını günümüz modasına uyarlayan gençler 7'den 70'e her kesimden yoğun ilgi gördü.

YIRTIK AYAKKABILI ÇOCUK KALMAYACAK
YIRTIK AYAKKABILI ÇOCUK KALMAYACAK
İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2010 Perşembe 16:15:00
Güncelleme :3 Aralık 2010 Cuma 11:07:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?