2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Zapatero:"Proje barış için çok önemli"

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Medeniyetler İttifakı Projesinin, bütün girişimleriyle hayata geçirildiğinde "anlayış ve barışa büyük katkıda bulunmuş olunacağını" ifade ederek, "Çeşitliliği insanlara kabul ettirmiş ve medeniyetler çatışmasını savunanları azınlıkta bırakmış olacağız" dedi.

Çırağan Sarayında düzenlenen Medeniyetler İttifakı Projesi Toplantısında konuşan Zapatero, her gün medyada, "şiddet, savaş ve medeniyetler çatışması" gibi kelimeleri duyduklarını ve barış isteyen insanların bir araya gelerek bunu kınadığını belirterek, "Medeniyetler İttifakını savunanlar bugün iyi bir hayali gerçekleştirdiler ve birlikte yaşamamız gerektiğini bize gösterdiler" diye konuştu.

Farklı kültürlerin bir arada yaşayabildiğini hatırlatan Zapatero, "Gerçek dünyada başka örnekler de var. Farklı kültürler bir arada, birlikte yaşayabilmektedirler. Çocuklar, öğrenciler, şirketler arasında önemli deneyimler yaşanıyor. Bu optimist, inanılmayacak bir rüya değil. Bu, herkesin bir arada yaşayabileceğinin kabul edilmesi gerçeğidir. Bunu daha ileri götürebiliriz. Herkes kendi kültürünü bilip bunları yaşayıp ve paylaşabiliyorsa bunu neden politikacılar da yapmasın? Neden bu birlikte yaşamdan biz de dersler almıyoruz? Neden sürekli sınırlardan bahsediyoruz?" dedi.

"Hepimizin ortak düşmanı baskılar, şiddet, kötülükler ve açlıktır" diyen Zapatero, "Barışı isteyenler bombaların üzerinden seslerinin daha yüksek çıkmasını istiyorlar. Dünyanın artık çeşitli olduğunu ve bunun şiddetle bastırılamayacağını bazılarının anlamaları gerekiyor. Barışı yok etmek isteyenlere karşı biz, barışın hiçbir zaman yok edilemez bir değerimiz olduğunu söylemeliyiz" diye konuştu.

Zapatero, "Terörizmle mücadele ederken hep barış yolunu tercih ettik. Biz öç almanın karşısındayız. Hak ve hukuku savunuyoruz. Bu değerlerimizi yok edemeyiz. Terörizm hiçbir zaman bizim barışçı düşüncelerimizi engelleyemedi, engelleyemez" dedi.
A.A
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2006 Pazartesi 17:00:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?