30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Zehirlenmenin nedeni yanlış bacalar!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş doğalgaz zehirlenmelerinde yanlış bacaların etkisinin bulunduğuna dikkat çekerek, "Kombi çıkışları bacalara bağlanıyor. Aslında doğalgaz çıkışının ayrı olması lazım. Maalesef birçok yapıların bacaları yanlış yapılmıştır. Hatta kömür zehirlenmelerinin temelinde de bu yatmaktadır" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İSTAÇ Genel Müdürlüğü'nde Atık Yönetim Çevre Kontrol Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Törenin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Topbaş, doğalgaz bağlantıları hakkında vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.

Topbaş, "Türkiye'nin çeşitli yerlerinde maalesef üzücü olaylar yaşadık. Benim hem belediye başkanı hem de mimar olarak vatandaşlara tavsiyem; her cihazı, her makineyi kullanırken bunun kurallarına riayet etmeleri. Maalesef kombinin
bulunduğu yerdeki oksijen sağlaması için konulan havalandırmayı soğuk havayı kapatanlar var. Bu havalandırma kapandığı için içeriğe oksijen alamıyor ve maalesef zehirlenmeler oluyor. Bir de kombi çıkışları bacalara bağlanıyor. Aslında doğalgaz çıkışının ayrı olması lazım. Doğalgaz borusu bacalara bağlandığı zaman problem oluyor. Bacaların çoğu tekniğine göre yapılmıyor zaten. Bacalar üfürse, baca çekmez. Bu teknik ve basit bir tabirdir. Bacaların üst kısımları soğuksa, bu soğuk hava basıncı aşağıdan gelen karbonmonoksiti bastırır. Maalesef birçok yapıların bacaları yanlış yapılmıştır. Hatta kömür zehirlenmelerinin temelinde de bu yatmaktadır. Tekniğe uygun ve bakımı yapılmış bacalar çok önemli" dedi.

Doğalgaz hatlarının bağlanmasında yapılan sistemlerin sonsuza kadar aynı kalmayacağını belirten Topbaş, zaman zaman sistemin kontrolden geçirilip, bakımının yapılması gerektiğini söyledi. Başkan Topbaş, "Mutfaklarında doğalgaza bağlı fırınları olan aileler fırınların arkasını temizlemek için zaman zaman hareket ettiriyorlar. Bu sırada bağlı olan kablo ve borular zamanla esneyebiliyor, bozulabiliyor. Bir de mutlaka karbonmonoksite duyarlı cihazların evlerde bulundurulması lazım" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 15:39:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?