6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Zeytin Adası Fon'a mı kalacak

TMSF tarafından Uzan Grubu’nun kamu borcundan dolayı hacizli bulunan Fethiye’deki Zeytin Adası’nın satışı için ikinci kez yapılan ihaleye fiyatın 13.1 trilyona indirilmesine rağmen yine talep gelmedi.

Buna göre Ada’nin, ilk muhammen bedel 16 trilyon liranın yarısı olan 8 trilyon liraya Fon’a geçmesi bekleniyor.

Tek katılımcı

TMSF’nin Esentepe’deki Merkezi’nde yapılan ikinci açık artırmaya, sadece Karadeniz Yatçılık ve Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Osman Karadeniz katıldı, ancak o da teklif vermedi.

Fiyatın yüksek geldiğini belirten Osman Karadeniz, şirketinin, 20 yıldır uluslararası yatçılık yapan bir turizm şirketi olduğunu belirterek, adayı yatlar için günlük konaklama merkezi yapma amaçlı düşünmüş olduklarını ifade etti.

1-2 hafta beklenecek

TMSF Satış Komisyonu Başkanı Fethi Çalık da komisyonun, adanın 13 trilyon liradan aşağı satılmaması yönünde karar aldığını, bu bedelin üzerine çıkılmadığı için de satışın kapandığını söyledi. Çalık, şöyle devam etti:

"Bundan sonra eğer yazılı bir teklif olursa, tekrar satışa çıkacağız, eğer satılmazsa, her durumda yüzde 50’sine fon alacak. Fon aldıktan sonra bunu Hazine’ye vereceğiz."

Yazılı teklif verme için bir sürenin bulunmadığını ve 1-2 hafta bekleneceğini kaydetti.

İlk ihale bir hafta önce yapıldı

Zeytin Adası ilk olarak 23 kasımda ihaleye çıkarılmış ve talep gelmeyince ikinci ve son ihalenin tarihi 30 kasım olarak belirlenmişti.

İlk ihalenin ardından bir açıklama yapan TMSF Satış Komisyonu Başkanı Fethi Çalık, ikinci ihalede de satış gerçekleşmezse yüzde 50 indirimle adanın Fon tarafından alınacağını bildirmişti.

Doğal sit alanı

Üçüncü derecede doğal sit ve özel mahsul alanı tanımlı alan içerisinde kalan Zeytin Adası’nın koruma amaçlı imar planı bulunmuyor.

30 bin zeytin ağacı var

Eğimli ve engebeli bir arazi yapısına sahip ada üzerinde yaklaşık 30 bin adet zeytin ağacı ve üzüm bağları yer alıyor. Adada toplam 7 adet bina ile yağ depolama yeri olarak kullanılan 1 adet ahşap bina mevcut. Ahşap iskelesi bulunan adada yürüme yolları traverten kaplı.

Ada güvenlik kameralarıyla korunuyor

Su ve elektrik bulunmayan adada su ihtiyacı taşıma yoluyla sağlanıyor. Adada yaklaşık 20’şer ton kapasiteli 5 adet çelik su tankı bulunuyor. Elektrik ihtiyacı ise jeneratörler vasıtasıyla karşılanıyor. Uydu anten sistemi bulunan adanın belli noktalarında güvenlik kameraları ve görüntü kontrol merkezi de var
aa
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 17:12:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?