3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Zeytinyağında tek eksiğimiz pazarlama

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye’de kişi başına yıllık zeytinyağı tüketiminin ortalama 1 kilo civarında olduğuna ve bunun Avrupa ülkelerinin çok gerisinde bulunduğuna dikkat çekerek, “Ulusal ve uluslararası bir marka olabilmek için tek eksiğimiz, pazarlama iletişimin tüm araçlarını kullanarak kendi ülkemizde ve dünya çapında kendimizi doğru bir şekilde konumlandırmaktan geçiyor” dedi.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteğiyle Zeytindostu-Zeytin ve Zeytinyağı Derneği tarafından 25-27 Ocak 2007 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan “Anatolive 2007 1’inci Avrasya Zeytin ve Zeytinyağı ve Prosesleri Fuarı ve Kongresi” öncesi biraraya gelen sektör temsilcileri birlik mesajı verdiler. 

Yenibosna’daki Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen basın toplantısına Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Ali Nedim Güreli, TİM Başkanvekili Adnan Ersoy Ulubaş, Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, Zeytindostu Derneği Yönetim kurulu Üyesi Yeşim Beyla ve TİM İcra Komitesi Üyesi Mustafa Çıkrıkçıoğlu katıldı.
 
TİM Başkanı Satıcı, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de yalnızca zeytin ve zeytinyağı sektörünün bir araya getirileceği ilk etkinlik olan fuar öncesinde, Türk zeytin ve zeytinyağının ulusal ve uluslararası arenada yerini sağlamlaştırarak, bu alanda lider markalar yaratılması amacıyla TİM olarak sektör profesyonelleriyle sağlam bir işbirliği içinde olduklarını açıkladı. 

“ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİNDE AVRUPA’NIN ÇOK GERİSİNDEYİZ”
Türkiye’de kişi başına yıllık zeytinyağı tüketiminin ortalama 1 kg civarında olduğuna ve bunun Avrupa ülkelerinin çok gerisinde bulunduğuna dikkat çeken Satıcı, “Türkiye iyi bir zeytinyağı tüketicisi olmasa da, önemli bir üreticidir ve bu üretimden Türkiye’de önemli bir gelir elde edilmektedir. Dolayısıyla zeytin çok önemli bir üründür” dedi.
 
“ÜRETEBİLİYORUZ AMA TEKLİF YARATIP İKNA EDEMİYORUZ”
Satıcı, mevcut bilinçli tüketiciyi Türk malı zeytin ve zeytinyağı ile daha çok buluşturmak gerektiğini ifade ederek, “Ülke olarak üretebiliyoruz ama teklifi yaratıp ikna edemiyoruz. Türk firmalarımızın ürün kalitesi diğer markalarla küresel anlamda ciddi düzeyde rekabet edebilecek boyuttayken ulusal ve uluslararası bir marka olabilmek için geriye kalan tek eksiğimiz pazarlama iletişimin tüm araçlarını kullanarak kendi ülkemizde ve dünya çapında kendimizi doğru bir şekilde konumlandırmaktan geçiyor” diye konuştu.
 
“FUARLA TÜRK MUTFAĞI DÜNYAYA TANITILACAK”
Anatolive 2007 Fuarıyla başlıca hedeflerinin; Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttıracak kültürü oluşturmak, uluslararası piyasalarda Türk zeytin ve zeytinyağına hak ettiği değeri kazandırmak ve Türk üreticisinin uluslararası arenada kendi kimliği ve vizyonunu ortaya koymak olduğunu vurgulayan Satıcı, özellikle Türk mutfak kültürünü ve Türk yemeklerini dünyaya tanıtmak istediklerini belirtti. Satıcı, bu amaçla Anatolive 2007 Fuarı kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini ifade etti. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün birlik ve beraberlik içinde olduğunun altını çizen Satıcı, sektör temsilcilerinin kendi içindeki sorunları kavga etmeden özgür ortamlarda tartışarak çözdüğünün altını çizdi.
 
“5 YIL İÇİNDE DÜNYANIN EN BÜYÜK 2. ÜRETİCİSİ OLURUZ”
Zeytindostu-Zeytin ve Zeytinyağı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken de, Türkiye’de son 10 yılda önemli bir üretim artışı olduğunu kaydederek, 5 yıl içinde Türkiye’nin dünyanın ikinci büyük zeytinyağı üreticisi konumuna geleceğini söyledi. Ölken, “Zaman kaybetmeden buna hazırlanmalıyız. Yumurta kapıya dayanmadan üretimdeki bu artışa ilişkin bir çalışma yapmalıyız. Biz İtalyanlar gibi bir üst kimlik oluşturmak istiyoruz. Bunun için dış tanıtım seferberliği gerekiyor. Zeytin ve zeytinyağı tanıtım grubuyla bir fon oluşturup hem iç hem de dış pazarlarda tüketimi artırmak istiyoruz. İtalyanlar gibi markamızı ön plana çıkaracağız” diye konuştu.
 
Zeytindostu-Zeytin ve Zeytinyağı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yeşim Beyba ise, ocak ayında düzenlenecek fuara yurtiçinden katılımcıların yanı sıra yurtdışından da alım heyetleri getirileceğini, fuardaki 2 ayrı kongre ile de sektörün geleceğinin aranacağını ve tartışılacağını sözlerine ekledi.
ANKA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2006 Salı 16:56:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?