19
Mayıs
2024
Pazar
AVCILAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Avcılar: Başkan Değirmenci: Yeni bir Avcılar yarattık

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, 1999 depreminin en talihsiz ilçesi Avcılar’ı, 5 yıl içinde yeniden yarattıklarını söyledi.

Deprem sonrası şokunu uzun süre atlatmaya çalıştıklarını kaydeden Değirmenci, yle bir depreme hazırlıklı değildik. "Nasıl hareket edeceğimizi açıkçası bilmiyorduk ama birlikten güç doğar felsefesini kendimize şiar edinerek halkla elele verdik. 3 gün boyunca enkaz altından insanlarımızı çıkarttık. Gece-gündüz demeden çalıştık. 273 ölümüz vardı, 600’ün üzerinde de yaralımız. Bu doğal bir afetti. Gidenlerin yeri doldurulamazdı ama yıkılanları yeniden yapabilirdik. Bunun için güç birliğine gitmemiz gerekiyordu. Geçen bir haftalık süre içinde 26 Ağustos’ta depremden etkilenen tüm binaların enkazını kaldırdık" dedi.

ALT YAPIYA ÖNEM VERİLDİ

Bu aşamadan sonra yapılması gerekenleri bir bir masaya yatırdıklarını vurgulayan Değirmenci, öncelikli olarak alt yapıdan işe başladıklarını söyledi.

"Avcılar’ı yeniden diriltmenin öncelikli yolu, alt yapıyı sağlam tutmaktan geçiyordu" diyen Değirmenci,  Tüm elektrik, telefon, kablolu yayın türü kabloları yerin altına aldıklarını, . kanalizasyon ve su borularını değiştirdiklerini ve altyapıyı tamamen sıfırladıkladıklarını anlattı.

Şu anda Avcılar’da arıza dışında alt yapı sorunu hemen hemen bulunmadığını söyleyen Değirmenci,  "Bu alt yapı 50 yıl süreyle Avcılar’ı rahatlıkla taşıyacaktır. Eskiden göl haline dönüşen cadde ve sokaklar artık tarihe karışmıştır. Yağmurlarda tek damla su göremezsiniz. Bu arada 200 bin ton asfalt ve 136 bin ton yama ile Avcılar’da bir rekora imza attık" diye konuştu. 

TERSİNE GÖÇ BAŞLADI

Avcılar halkının içine düştüğü ‘Deprem sendromu’nu nasıl aşacaklarının çalışmalarını yaptıklarını anlatan Başkan Değirmenci, Avcılar'ın deprem öncesi 215 bin nüfuslu bir ilçe olduğunu, depremden sonra “şok” yaşayan Avcılar halkının büyük kısmının göçerek, nüfusun 140 bin dolaylarına indiğini hatırlattı.

Binaların değerlerinin maksimum düzeyde düştüğünü vurgulayan Değirmenci, "İnsanlarımız karamsarlığa kapıldı. Onları, içine düştükleri bu psikolojik yıkıntıdan kurtarmamız gerekiyordu. Bunu en iyi nasıl yaparız diye düşündük. En akılcı çözüm, kültür-sanat gibi sosyal aktiviteleri ilçemize taşımaktı. Bu amaca yönelik olarak, kısa süre içinde Barış Manço Kültür Merkezi’ni Avcılar’a kazandırdık. Fiziki yapı çalışmalarının ardından kültürel faaliyetlere yöneldik. Yaptıklarımızın doğru olduğunu gördük. Bugün Avcılar’daki Barış Manço Kültür Merkezi’nin, İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi’nden aşağı kalır yanı yoktur. Folklor çalışmaları, bale, resim, tiyatro gibi sanatın bütün branşlarında faaliyet gösteren merkezimize katılım oranları da çok yüksek. Avcılar’a tersine göç başlamıştır. İlçenin nüfusu bugün 300 binin üzerine doğru seyretmektedir. Avcılar artık keyifle yaşanılacak bir ilçe haline gelmiştir" şeklinde konuştu.

MARMARA CADDESİ

Avcılar’ın alt yapı sorununa kesin neşteri vurduktan sonra, araç trafiğine kapatılan Marmara Caddesi’ni yeni baştan yaratarak halkın gezi parkuru haline dönüştürdüklerini de dile getiren Değirmenci, “Atatürk Evi ve Müzesi”ni de tamamlayıp ziyarete açtıklarını söyledi.

"AVCILAR'A 'MARİNA' YAPACAĞIZ"

Göreve geldiğimden bu yana bugünü değil, geleceği, hatta 50 yıl sonraki Avcılar’ı düşündüm. diyen Başkan Değirmenci, şunları kaydetti.

"Planlarımızı da buna göre yapıyoruz. Henüz yapacaklarımı hayata geçiremedim. Yapılacak çok işlerimiz var. Hayata geçirmeye çalıştığımız kolektör sayesinde tüm Avcılar sahillerini tertemiz bir düzeye çıkarmayı amaçladık. Hatta, Avcılar’a bağlı Ambarlı sahillerinde bir plaj yapmayı da planlıyoruz. İnsanlarımız denize girmek için uzaklara gitmeyecek. Bunun ötesinde, Avcılar’a dış dünyada gördüğümüz modern marinalardan birini yapmayı düşünüyoruz. Bunun planları hazır. Avcılar, İstanbul’a giriş yapan teknelerin banliyösü olmalı. Marina bünyesinde çeşitli tesisler de yerlerini alacak. Mükemmel bir eser olacak ve böylesi bir tesis Avcılar halkının gelir düzeyini büyük oranda yükseltecek. Avcılar dış dünyada da tanınan bir ilçe olacak"

"DEPREM RİSKİ BİZDE DE VAR"

Deprem riskinin İstanbul'un tüm ilçelerinde ne ise, Avcılarda'da o olduğunun altını çizen Başkan Değirmenci, "Yapılan hesaplamalar, olası bir deprem sonrası Şişli ilçesinin riski neyse Avcılar’ın da aynı düzeyde olabileceğini gösteriyor. 30 yıl içinde Marmara’daki Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde meydana gelebilecek depremin şiddeti en fazla 6.5 olacaktır. Risk oranı hepimiz için aynı olacaktır" diye konuştu.

AVCILAR BELEDİYESİ
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2004 Cuma 14:06:38
Güncelleme :23 Nisan 2004 Cuma 14:28:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?