27
Mayıs
2024
Pazertesi
AVCILAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Kim kazanacak?

29 Mart yerel seçimlerinin İstanbul'da en çetin geçeceği ilçelerden biri de Avcılar. İki dönemdir Avcılar Belediyesi'ni yöneten Mustafa Değirmenci 1999'da DSP'den, 2004'te ise CHP'den belediye başkanı seçildi.

Son seçimde ortaya çıkan CHP ile AK Parti arasındaki yüzde 7'lik oy farkının bu seçimde kapanıp kapanmayacağı herkesin merak ettiği bir konu. AK Parti, Avcılar Belediyesi'ni de AK belediyeler kervanına katmak için yoğun çaba sarf ederken, CHP de elindeki belediyeyi kaybetmemek için çalışıyor. İstanbul merkeze 27 kilometre uzaklıkta bulunan Avcılar, önemli ulaşım yolları üzerinde bulunuyor. Marmara Denizi'ne sahili bulunan ilçe 1950'li yıllarda bugünün Silivri'si gibi bir yerleşim yeriydi. Avcılar bugün 322 binlik nüfusu ile İstanbul'un en kalabalık ilçelerinin başında geliyor.

1970 yılından sonra İstanbul'da başlayan istimlâk hamlesi ile insanlar bu bölgeye akın etmeye başladı. Göçle kısa zamanda büyük bir yerleşim merkezi haline gelen Avcılar'ın bugün en büyük sorunu çarpık ve kaçak yapılaşma. 900 pazarcı tarafından 8 mahallede semt pazarı kurulan Avcılar'da sanayi de oldukça gelişmiş durumda. 10 mahalleden oluşan Avcılar'da başta madeni eşya, dokuma, giyim eşyası olmak üzere irili ufaklı 250'den fazla sanayi tesisi bulunuyor. İlçe nüfusunun yüzde 40'ından fazlasını işçiler, yüzde 10'unu bölge esnafı ve küçük çapta memur kesimi oluşturuyor.

Avcılar'ın E-5 Karayolu üzerinde bulunması, TEM otoyoluna çok yakın olması, Atatürk Havalimanı'na 20 dakika, otogara yarım saat uzaklıkta olması ilçeye büyük hareketlilik kazandırıyor. Metrobüs hattının ilçenin tam ortasından geçmesi de Avcılar'a büyük önem kazandırıyor.

İstanbul'da kaçak yapı envanteri en fazla olan ilçelerin ve 17 Ağustos depreminde en çok zarar gören ilçelerin başında da Avcılar geliyor. Avcılar bu depremde 2 bine yakın yıkık ağır hasar, 6 bin orta hasar ve 4 bin az hasarla İstanbul ilinin sınırları içinde en büyük zararı gören ilçe oldu.

29 Mart yerel seçimlerinde CHP mevcut belediye başkanı Mustafa Değirmenci'yi tekrar aday gösterirken, AK Parti 16 yıllık belediye deneyimi bulunan Cafer Sezgin ile seçmen karşısına çıkacak. DSP Orhan Duran'la seçime hazırlanırken, ANAP Ertuğrul Eldeş'i, MHP ise Mehmet Aslan'ı aday gösterdi.

[AK Parti - Cafer Sezgin] CHP'nin iflas ettirdiği belediyeyi

biz kurtaracağız

AK Parti 2004'teki seçimde yüzde 7'lik oy farkıyla alamadığı Avcılar Belediyesi'ni bu sefer kazanmak istiyor. Bu amaçla seçim çalışmalarına gece gündüz demeden devam eden AK Parti adayı Cafer Sezgin, 16 yıllık belediyecilik tecrübesine güveniyor ve Avcılar Belediyesi'ni CHP'nin elinden alacağına inanıyor. 1966 doğumlu Sezgin, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunu. Mahalli İdareler Eğitim Enstitüsü'nde belediyecilik eğitimi alan Sezgin, 1993 yılında hizmete başladığı Bağcılar Belediyesi'nde Sağlık, İktisat ve Gelirler müdürlüğü görevlerinde bulundu. Son 5 yılda Bağcılar Belediye başkan yardımcısı olarak hizmet eden Sezgin, toplam kalite, e-belediye, bilişim ve yönetişim konularında eğitimler aldı. Sezgin, başta ABD, Rusya, Almanya, Japonya, Mısır ve Dubai olmak üzere birçok ülke ve şehirde belediyecilik uygulamalarını yerinde görüp inceleme fırsatı buldu. Avcılar'ın 10 yıldır iyi yönetilmediğini belirten Sezgin, "Belediyenin 4 milyon olan borcu 10 yılda 120 milyonun üzerine çıktı. Bizim büyük değişim projelerimiz var. İmar alanında Firuzköy, Yeşilkent ve Tahtakale mahallelerini rahata kavuşturacağız. Ulaşımda 'Avcılar İDO-İstanbul Üniversitesi' arasında 'nostaljik tramvay' yaparak, üniversite gençliğini şehir merkezine taşımak istiyoruz. İlçemizi 'marka şehir' yapacağız." diyor. İstanbul Üniversitesi kampüsünü Avcılar'da olduğunu hatırlatan Sezgin, "Üniversitemizin akademik birikimiyle eğitimden kültüre, sanattan spora, sağlıktan ekonomiye hemen her alanda yapabileceğimiz bir sürü iş var. Bu imkanları en iyi şekilde değerlendireceğiz." diye konuşuyor.

[DSP - Orhan Duran] DSP seçim yarışına işadamı adayla giriyor

Demokratik Sol Parti, Avcılar belediye başkanlığı için 1958 doğumlu Orhan Duran'ı aday gösterdi. 1983 yılından beri SHP ve CHP içerisinde aktif politika yapan Duran, 2008 yılında CHP üyeliğinden istifa etti ve DSP'ye geçti. 2000-2005 Trakya ve Rumeli Kültürünü Yaşatma Vakfı başkanlığı yapan Duran, aynı zamanda Avcılar Tüm Trakyalılar Derneği üyesi. Anadolu Üniversitesi Muhasebe Bölümü öğrencisi Duran, 1928 yılında Bulgaristan'dan göç eden ailesi ile halen Avcılar Firuzköy'de yaşıyor. Duran, ortağı olduğu ambalaj ve metal şirketinde yöneticilik yapıyor.

[MHP - Mehmet Aslan] Yaşanan sorunları çözmeye talibim

MHP'nin Avcılar belediye başkan adayı ticaretle uğraşan Mehmet Aslan. 1968 Gaziantep doğumlu Aslan, 1979 yılında ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşti. 1985'ten bu yana Avcılar'da yaşayan Aslan, önce inşaat sektöründe çalıştı. 1993'te tekstil işine girdi. Çeyrek asra yakın bir zamandır Avcılar'da yaşadığını belirten Aslan, ilçede ilk belediyenin kurulmasından bu yana çözülmeyen sorunların çözüme kavuşmasını sağlamak amacıyla aday olduğunu söylüyor. İlçede belediye hizmeti anlamında birçok eksiğin bulunduğunu dile getiren Aslan, "İlçede vatandaşlarla bir araya gelebileceğimiz büyük bir kongre merkezi yok. Bugün Avcılar'ın içine yapılan yatırımla Yeşilkent ve Tahtakale mahallelerine yapılan yatırım arasında büyük fark var. İlçede doğru düzgün çocuk parkları yok. Belediyenin 105 milyon TL borcu var. Tüm bu borçlar ve yapılacak hizmetler belediyenin kendi gelirleriyle ancak sorumlu bir yöneticilik anlayışıyla yapılabilir." diye konuşuyor.

[CHP - Mustafa Değirmenci] En büyük vaadi 650 yatlık marina

CHP, yaklaşan yerel seçimlerde mevcut başkan Mustafa Değirmenci ile Avcılar belediye başkanlığına talip oldu. 1999'da DSP'den belediye başkanı seçilen Değirmenci, daha sonra partisinden istifa ederek CHP'ye geçti. 2004'te CHP'den belediye başkanı seçilen Değirmenci, 1957 İstanbul doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Avcılar'da tamamlayan Değirmenci, iş hayatına İGS AŞ'de başladı. Avcılar'da 2 dönemdir belediye başkanlığı yapan Değirmenci, uzun yıllar Firuzköy spor kulübünde ve kısmen Beşiktaş genç takımında futbol oynadı. 29 Mart'ta seçildiği takdirde Avcılar'a modern marina yapma sözü veren Değirmenci, "650 yatlık marinanın tüm planları hazır, hükümet ve bakanlıklar nezdinde gerekli izinlerin alınması için çalışmaları sürüyor. Avcılar, İstanbul'a giriş yapan teknelerin ilk durağı olacak. Böylesi bir tesis Avcılar halkının gelir düzeyine de olumlu katkı yapacak." diyor. Değirmenci ayrıca Avcılar'da otopark sıkıntısı yaşandığını belirtiyor ve bu sorunu çözmek için hazırlanan projelerin de son aşamaya geldiğini söylüyor.

 

Yasin Kılıç - Zaman
Yayın Tarihi : 19 Mart 2009 Perşembe 19:20:18
Güncelleme :19 Mart 2009 Perşembe 19:23:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?