22
Mayıs
2024
Çarşamba
AVCILAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Tekstilin öğrenci patronları

İstanbul Avcılar’daki bir lisede okuyan gençler, hem meslek öğreniyor hem de para kazanıyor. Öğrenciler okuldaki atölyelerde, hazır giyim ürünleri talep eden firmalara sipariş yetiştiriyor.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Lisesi’nde öğrenim gören gençler, daha okul yıllarında para kazanmaya başlıyor. Lisedeki gençler, ikinci sınıftan itibaren okullarındaki atölyede görev alıp, her türlü hazır giyim ürününü tasarlayıp dikiyor.

Bu çalışmaları karşılığında ise ayda 150 milyonu aşan ücretler alıyorlar. Mesai yaptıkları takdirde bu rakam daha da artıyor. Öğrencilerin hizmet sundukları yelpaze de oldukça geniş.

Kendi okul kıyafetlerinin yanı sıra çevre okullardaki öğrencilerin de forma, eşofman gibi okul ihtiyaçlarını karşılıyor, 19 Mayıs ve 23 Nisan törenlerine çıkacak öğrencilerin kıyafetlerini dikiyorlar. Bir tekstil fabrikasıyla aynı donanıma sahip atölyelerinde, hazır giyim firmalarından gelen talepler doğrultusunda üretim yapıyorlar. Gençlerin bu çalışmalardan elde ettiği gelir, masraflar çıktıktan sonra üçte ikisi Milli Eğitim’e kalacak şekilde, öğrenciler ve atölye öğretmenlerine devrediliyor. Son sınıfta staja giden öğrenciler ise asgari ücretin yarısını kazanıyor.

HERKES MEMNUN
Eda Ünyılmaz son sınıfta okuyor. Babasının tekstilci olması onun okul tercihinde önemli bir rol oynamış. Model bölümünde okuyan Ünyılmaz, mezun olduktan sonra kendi alanında eğitim veren bir yüksek öğretim programını tercih edeceğini söylüyor; "Okurken para kazanmak güzel bir duygu" diyen Eda, kazandığı ile kendi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşıladığını ifade ediyor. Duygu Köroğlu’nun amacı ünlü bir tasarımcı olmak. Bu okulu da o nedenle tercih etmiş. Gazetelerden ünlü Türk tasarımcılarının işlerini takip ettiğini söyleyen Duygu, "Beğendiklerim de var beğenmediklerim de. Ama ben kendime kimseyi örnek almak istemiyorum. Kendi modellerimi yaratacağım. Öğrenciyken para kazanmanın en güzel yanı şimdiden para harcamayı öğrenmek" diyor. Gülhan Genç arkadaşlarının tavsiyesi ile okulu gezmiş ve kararını öyle vermiş. Model bölümünde okuyor, bir meslek sahibi olmanın önemli olduğunu düşünüyor. Okul tercihi konusunda verdiği karardan hiç pişman olmadığını söylüyor. Remzi Borkurt’u meslek lisesiyle tanıştıran babası olmuş. Tekstilci baba oğlunun bu alanda deneyim kazanmasını istediği için, onunla gelip okulu birlikte gezmiş. "Kazandıklarımın hepsini kendime harcamayı düşünüyorum" diyen Remzi, baba mesleğini seçtiği için mutlu olduğunu söylüyor. Bünyamin Sağlam da arkadaş tavsiyesi ile okuluyla tanışanlardan. Genç yaşta bir mesleğe sahip olmak fikri ona cazip gelmiş ve okula başvurmuş.

Gönül Korkut HABER MERKEZİ



Sabah
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2005 Pazar 16:01:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?