18
Mayıs
2024
Cumartesi
BAĞCILAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Uyuşturucuya tiyatrolu önlem

Uyuşturucu madde bağımlılığının Dünya’da ve Türkiye’de hızlı artışı birçok resmi kurum ve STK’ları harekete geçirdi. Bağcılar Belediyesi geçtiğimiz aylarda yaptığı uyuşturucu maddelerin liselere kadar inmesi ve gençlerin bu tuzağa düşmemesi konusunda bir dizi çalışma başlatmıştı.

Belediye bu çalışmaların dışında ayrıca gençlerin uğraş alanlarını genişletmek ve hayatta daha sosyal olmalarını sağlamak amacıyla birçok çalışma yapıyor. Bu çalışmalardan Bağcılar Belediyesi Kültür Merkezi’nde gençlere yönelik olarak 2003 yılından beri devam eden tiyatro çalışmaları önemli yer alıyor.

64 kişiden oluşan tiyatro topluluğu Bağcılar’da oturan bütün gençlere ücretsiz olarak hizmet veriyor. Belediye bünyesindeki Kültür Merkezi’nde çalışmalarını devam ettiren grubun hazırda 7 oyunu var. Topluluk oyunlarıyla yalnızca Bağcılar ilçesinde sınırlı kalmayarak İstanbul’un diğer ilçelerine ve Anadolu’ya açılmakta kararlılar.

TİYATRODA HEDEF ÖZELLİKLE LİSELİ GENÇLER

Gençler, özellikle madde bağımlılıklarının çok yüksek bir seviyede olduğu İstanbul’da, tiyatroyla yaşamlarını bu tür tehlikelere karşı korurken, sanatla uğraşmanın da keyfine varıyorlar. Varoşlar olarak adlandırılan Bağcılar’da yapılan tiyatro çalışmaları özellikle lise öğrencilerini hedef alıyor. Amaç yapılan çalışmalarla gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak ve çoğunluğu göç yoluyla gelen gençleri sosyal hayatın içine daha da katmak.

Tiyatro çalışmalarına katılan onlarca gençten biri olan lise ikinci sınıf öğrencisi Ömer Beyrek Deniz, kendilerine uyuşturucu kullanımı konusunda gelen çok kişinin olduğunu söylüyor. Deniz, uyuşturucuyu kullanan öğrenci sayısının fazla olduğunu, fakat kendilerinin tiyatro sayesinde çok güzel bir arkadaş grubu oluşturduklarını bununla birlikte tiyatroya hayatında daha önce hiç gitmemiş arkadaşlarını kendi çalışmalarına getirdiklerini belirtiyor. Deniz, tiyatroyla birlikte diğer sanat dallarıyla da ilgilenmeye başlamış.

AİLELER TİYATROYU TANIYOR

Bağcılar Belediyesi Tiyatro Topluluğu’nun çalışmalarına katılan gençler ailelerine tiyatroyu anlatmakta ilk başta güçlük çekmişler. Ama bu güçlüğün ardından şimdi aileleri çocuklarını en ön sıradan seyrediyor. Lise son sınıf öğrencisi Şükrü Özçelik ise bizler hayatında tiyatroya daha önce hiç gitmemiş olan arkadaşları ve ailelerimizi tiyatroyla tanıştırdık diyor. Ayrıca biz varoşlarda yaşıyor olsak da geleceğe aydınlıkla yürüdüklerini söylüyor. Tiyatroyla uğraşmanın hayatlarına çok şeyler kattığını da belirtiyor. Birçok oyun ortaya çıkaran topluluk son olarak hazırladıkları ‘Yunus Emre’ adlı oyunu sahneye koyuyorlar.

Bağcılar Tiyatro Topluluğu özellikle okulların kapanmasının ardından çalışmalarına daha yoğun olarak devam edecek. Tiyatro sanatçısı Abdurrahman Uzun topluluğun çalışmalarına özellikle yazın da devam edeceklerini söylüyor. Böylelikle gençlerin okul sonrası ortaya çıkan boş zamanlarını da tiyatroyla değerlendirebilme imkanı sağlanmaya çalışılacak. Ayrıca yeni dönem içinde açılacak kurslarla tiyatro çalışmalarına daha fazla gencin katılması sağlanacak

Kenthaber
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2005 Pazartesi 15:56:13
Güncelleme :18 Mayıs 2005 Çarşamba 10:55:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?