19
Mayıs
2024
Pazar
BAHÇELİEVLER - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Bahçelievler Tavukçu Deresi ıslah ediliyor

Bahçcelievler’de Tavukçu Deresi çevresindeki su basan evleri ziyaret eden Başkan Dr. Mimar Kadir Topbaş, sorunun çözümü için yürütülen çalışmaları yerinde denetledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, Bahçelievler İlçesi’ndeki Tavukçu Deresi çevresinde su basan evleri ziyaret etti. İlk olarak Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu’nu makamında ziyaret eden Başkan Topbaş, ilçedeki su baskınları hakkında bilgi aldı. Ziyarette İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İdris Güllüce ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Pektaş da yer aldı.

Daha sonra Tavukçu Deresi çevresindeki su baskınına maruz kalan mahalle sakinlerini ziyaret eden Kadir Topbaş, vatandaşların sorunlarını dinledi ve selden zarar gören evleri tek tek inceledi. Su baskınından zarar gören konut sahiplerinin sıkıntılarının giderilmesi için talimat veren Topbaş, vatandaşları da zararlarının karşılanacağını yönünde teskin etti.

Başkan Topbaş; ’Lütfen konut alırken sorgulayın!...’

İnceleme sonrası gazetecilere açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, bölgedeki yanlış yapılanmaya dikkat çekerek, şöyle konuştu; "Maalesef binalar yol kodundan alçakta yapılmış. Bu binalar yapılırken bir defa bodrum katının olmaması lazım. Maalesef geçmişte bu bölgede yerleşim dengesiz ve plansız gelişmiş. Vatandaşlar da başlarını sokacak yer aramış ve ucuz diye bu binaları satın almışlar. Onlar da kendileri açısından haklılar. Ama buradaki konutlar varolduğu müddetçe bu sorunlar zaman zaman yaşanır. Tabi ki biz dere ıslahı çalışmamızı yapacağız. Tabi ki buradaki yaraları saracağız. Vatandaşlarımıza gerekli maddi desteğin verilmesi için de talimat verdim. Ancak, bunlar kalıcı çözümler değil. Esas çözüm bu yerlerin iskandan arındırılması ve burada ikamet eden vatandaşlarımızın insanca yaşayabilecekleri yerlere nakledilmesindedir. Bu çalışmayı hukuki açıdan nasıl yürütebiliriz, bunun çalışmasını yapacağız" dedi.
Başkan Topbaş, ’Bahçelievler Tavukçu Deresi ıslah ediliyor’
İstanbul’un birçok bölgesinde çarpık yapılaşmadan kaynaklanan aynı tür sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Mimar Topbaş, "Bu tür bölgelerde hem deprem tehdidi, hem de sel tehdidi var. Vatandaşlarımız böyle bir ortamda yaşamak mecburiyetinde kalmış. Ben şunu haykırıyorum; Bir ütü alırken bile garanti belgesi alıyoruz. Lütfen bir bina satın alırken de ilgili belediyeye gidilsin, bu binanın iskanı var mı ve depreme dayanıklı mı diye sorgulasınlar. O taktirde müteahhitler de sağlam ve iskana uygun bina yapmak zorunda kalacaklardır. Vatandaşlar da bu bilinç olduğu taktirde müteahhitlerin iskana aykırı binaları satılmayacaktır. Artık vatandaşların bu bilinçte olması lazım. Vatandaş mutlaka canını, malını barındıran bu binaları alırken mutlaka sorgulamalı" şeklinde konuştu.

’Tavukçu Deresi ıslah ediliyor...’

Gazetecilerin Tavukçu Deresi’nin ıslahına ilişkin sorularını da cevaplandıran Başkan Kadir Topbaş, Tavukçu Deresi’nde 15 gün önce bir kollektör çalışması başlattıklarını belirterek, 10 gün içinde tamamlanacak bu çalışmayla yağmursuyu kanalı ile atıksu kanalı ayrılacağını ve bölge kısmen sel baskınlarından kurtulacağını müjdeledi.

Bahçelievler’deki su baskını sorununun esas çözümünün Tavukçu Deresi’nin ıslahından geçtiğinin altını çizen Topbaş, "Bu bölgenin topografik yapısına bakıldığında burada bir dere ve bir vadi var. Vadideki dere yatağına konut yaparsanız neticesi budur. Bu şekildeki yapılar bilime ve tekniğe de aykırı, sağlıksız yapılar. Burada yaşayan gençler ve çocuklar bizim geleceğimiz. Biz bütün bu sorunu çözmek için 200 milyon dolar gibi bir maliyeti olan Tavukçu Deresi’nin ıslah çalışmasını başlattım. Ondan önce de bir ön çalışma olarak dere yatağının derinliğini ve yüksekliğini artırma çalışması başlatmıştık" diye konuştu.

Osman Develioğlu’dan Başkan Topbaş’a teşekkür...

Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu da yaptığı açıklamada, ilçede 450 evde su baskını ihbarı aldıklarını ve sorunların çözülmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekipleri ile birlikte çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

İstanbul’daki en yoğun yapılaşmanın Tavukçu Deresi’nin sağ ve sol yanlarında oluştuğunu vurgulayan Osman Develioğlu, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Bey’e bu bölgede hemen kollektör çalışmasına başladığı için çok teşekkür ediyorum. İnşallah kollektör çalışmasıyla bu çevredeki su baskını sorunların yüzde 40’lık bir bölümü çözülecek. Yağmursuyu kanalı ile atıksu kanalı ayrılacağı için koku ve pislik de olmayacak. Sorunu kökünden çözecek dere ıslah çalışması da devam ediyor" dedi

Kenthaber
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2004 Pazar 09:08:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?