16
Mayıs
2024
Perşembe
BAHÇELİEVLER - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Dilara'nın ölümüne isyan ettiler

İstanbul'da yol ortasında 5 yaşındaki Dilara'nın üstü kartonlu İSKİ çukuruna düşerek ölmesi, ihmal ve sorumsuzluğu gözler önüne serdi. İhmalkarlık vatandaşları isyan ettirken, mimar ve mühendis odaları sadece taşeron firma değil, Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ'yi suçladı. İSKİ ise olayda sorumlunun firma olduğunu ileri sürdü.

TMMOB: DENETİM YOK

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Başkanı Mehmet Soğancı, gerekli yasal düzenlemeler olmadığını vurgulayarak, "Kamu kuruluşlarının yaptıkları ihalelerde denetleme yok. İnşaatlarda yeterli güvenlik tedbirleri alınmıyor. Yasal boşluk var. Taşeron firmalar oluyor. Kimlik ve kişilikleri belli değil. Denetleme elemanları yok. Mühendis açıkları çok fazla. Taşeron filma kadar Büyükşehir Belediyesi de suçludur. İş kazasında dünyada 7'inciyiz. İş kazaları engellenebilir bunlar doğal afet değil" açıklamasını yaptı.

"BELEDİYE'NİN İHMALKARLIĞI VAR"

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreter üyesi Ahmet Göksoy, yaşananlarla ilgili sadece müteahhit firmayı suçlamanın yanlış olacağına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Sözleşmelere ek olarak iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda bir özel ek sözleşme yapılması gerekir. İşveren idareler yani İSKİ hiç mi denetim yapmıyor. Nasılki işin kalitesini takip ediyorsa iş güvenliği ve iş sağlığını da idare takip etmek zorunda. İdarenin firmaya tedbir almadığınız diye bir uyarısı var mı?"

İNSAN HAYATI BU KADAR ÖNEMSİZ Mİ?

Göksoy, insan hayatının hiçe sayıldığını söyleyerek, "İnsan hayatı bu kadar önemsiz mi? İş makinelerine gözü gibi koruyorlar, kendisini gözü gibi konuşuyor. Ama sokaktan geçen...Onların hayatı hiçe sayılıyor. Hem müteahhit firma hem de Büyükşehir Belediyesi'nin ihmalkarlığı var " dedi.

İSKİ: YOL KAPALI, ŞANTİYE ALANINA GİRİLMEMELİYDİ

Öte yandan İSKİ Basın ve Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Ahmet Öz, konunun yargıya intikal ettiğini vurgulayarak, " Müteahhit firma gerekli güvenlik önlemi almış mı? İSKİ yeterli denetimi yapmış mı? Bunlar ortaya çıkacak" diye konuştu.

Öz, gerekli önlemleri alındığını savunarak, " Orası bir şantiye. Islah çalışmamız bitti. Çevre düzenleme çalışması var.Yol kapalı ve yol başlarında şantiye alanı olduğunu gösteriliyor. Şantiye alanına girilmemesi gerekiyor" açıklamasını yaptı.

SAAT 11'DE KAPAKLAR VARDI

Ayrıca, Öz, dün saat 11 civarında rögarların beton kapaklarının olduğunu vurgulayarak, "Konula ilgili araştırmaların sürüyor. Ağır tonajlı araç geçmiş olabilir ve kapak çıkmış olabilir" görüşünü dile getirdi. İSKİ'den yapılan açıklamada, olayın meydana gelmesinden sonra yapılan incelemede beton kapağının "bilinmeyen bir nedenle" kırıldığının tespit edildiği bildirildi.

VATANDAŞLARDAN GELEN YORUMLAR

*Tolga TAYFUN:Bu kadar kolay değil mi? Sorumlu taşeron firmadır de suçu üzerinden at. Yazıklar olsun; hepinize yazıklar olsun.

*AYŞE ÖZTÜRK: Bu ne kadar sorumsuzluk daha kaç kişi hayatını kaybedecek yazık değil mi bu yavruya kim verecek bunun hesabını kim dur diyecek bunlara. Ne olur biraz daha dikkat edelim lütfen.

*ALİ KANAAT: Vicdan sahibi bütün savcılara sesleniyorum. Ne olur bu yavrunun ölmesinde suçu olan bütün sorumluları kanunda yeri olan en ağır ceza ile cezalandırın ki kamunun vicdanı rahatlasın.

*BARIŞ SEVİN: Bu da mı cezasız kalacak, bu seferde mi bir muhattab bir sorumlu bulunamayacak, bu şehir, bu belediye, bu insanlık bu kadar mı bitti? Dilara 5 yaşında bir bebek...

*KÜRŞAT DURGUN: İnsan hayatının ucuz olduğu Türkiyemde bu tür olayları ne görmek nede duymak istiyoruz.olay ortada, sorumlularını bulmak zor değil. Katillerin hakettiği cezayı alacagıda inanmıyorum. Bu ülkede bişeyler sizlerin sayesinde değişmeli.

* YALÇIN GÖK: Türkiye'deki insanın değeri. Sorumlular bulunup, derhal cezalandırılmalı.

*HİLAL KOCAMAN: Bu cehalet devam ettiği sürece insanların başına bu tür şeyler gelmeye devam edecek. Siz istediğiniz kadar kendinizi, çocuklarınızı iyi yetistirmeye çalışın; taki cahil ve sorumsuzun birinin açtığı çukura düşene kadar! Artık sorumluluları bulun ve cezalandırın. Insan hayatının bu kadar ucuz olmadığını ve vatandaşınıza sahip çıktığını gösterin. Ucuz etin yahnisi pek oluyor, işi sağlam ellere teslim etmeyi kendinize görev bilin, lütfen. Maalesef insanın Allah ailesine sabır versin demekten ve yetkililerin insafa gelip kaybedilen canın sorumlusunu cezalandırmayı beklemekten başka yapacak birşey yok.

*ŞİRİN TURAN: Gerçekten dehşet verici.Şirinevler neredeyse bir yılı geçkin bir süredir böyle kzılı bir vaziyette. Çocuklarımız allaha emanet yaşıyor. Bütün yollar köstebek yuvası ve levhasız. Kendi çocuklarını başına gelseydi ne olurdu merak ediyorum. Ailesine Allah sabır versin. Korkunç bir durum.

*İLKAY AKKOR: Allah ailesine sabır versin. sorumlular bu kez olsun bulunup en ağır sekilde cezalandırılmalı. Cezalandırılsın ki bu sorumsuzluk bitsin artık.

*HÜLYA KALAYCI: Sayın avukatlar! Nerdesiniz? Alın size avukatlık görevinizi yapacak önemli bir dava. İSKİ ya da MVM şirketi farketmez. Açın trilyonluk dava. Bu çocuğu hayata döndürmez belki ama anne babasının yüreği biraz olsun hafifler. Bu gibi davalarda ortada katil olmadığı(Aslında var ama!!!) için cezalandırılacak şahıs olmuyor maalesef, madden bir ceza olması gerekiyor. Hadi ne duruyorsunuz. Amaa.. Bu anne babadan beş kuruş para almadan yapın bu işi ki değsin.

*KURTULUŞ CAN: Bu faili belli bir cinayet!! bunun adı hükümetin ve belediyenin MVM şirketine işlettiği cinayetten başka hiçbirşey değil. Bu ülkede özelleştirme = sorumsuzluk.. Bu ölüm ne ilk ne de son olacak. Dilara'yı geri getirmez ama bunun bir cezası vardır değil mi ?

*TURGUT TATAR: Kızına sarılmış bu babanın resmini poster yapıp sorumluların görebileceği yerlere asacak bir babayiğit yok mu İstanbul'da? Yoksa yıkılsın bu şehir. Kılım kıpırdarsa namerdim.

*NİLAY NEHAS: Bu olayı tanımlamaya vahşet sözcüğü bile az gelir böylesine sorumsuzluk daha sonra yetkili ağızlardan çocuk şehit oldu şeklinde akla sığmayan açıklamalar artık sokağa bile çıkamayacağımızın bir göstergesi... Nereye gidiyoruz diye sormuyorum son durağa gelmişiz zaten.

*MESUT EDİZ DİK: Tebrik ediyoruz Sayın Topbaş. Belediyeler işte ne güzel çalışıyor bak görüyorsunuz dimi iki ihale uğruna neler yapılıyor adama akıllı mütahitlerle çalışmazsan böyle olur. Orada ki çocuğun olsa neler yapardın bu insanlara...

*BURCU KUTLU: Malesef ki ne ilk ne de son bu olay! Türkiye'deki her birim o kadar kokuşmuş ve rezalet ki... Türkiyedeki her şey o kadar iğrençleşti ki... Vatanıma ve vatanımın insanına asla güvenmiyorum. Ne politikacısına, ne belediye reisine, ne polisine!!!

*CESUR BABA: Bundan öncekilerin hesabı soruldu mu ki bu da sorulsun? Bir kaç gün sonra acılı ailesi bu acıyı yüreğine gömecek ve kaderine terk edilecek. Avrupa'da olsa Belediye Baskanı'na hatta Çalışma Bakanı'na kadar görev alanına girenler istifa ederdi. İhmali olan herkeste o miniğin hakkı olsun. Nur içinde yat güzelim. Aileye sabir diliyorum. 

Dilara'nın ölümü TBMM gündeminde 

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya, İstanbul'da rögara düşerek ölen 5 yaşındaki kız çocuğuyla ilgili olarak, "Belediyenin, İSKİ'nin, MVM Firmasının sorumluluğundaki bu cinayetin hesabını kim verecek; cinayeti işleyenler hakkında işlem yapacak mısınız?" diye sordu.

Sevigen, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, "ölüm çukurlarının" İstanbul'da vatandaşlara kurulan birer tuzak gibi olduğunu ifade etti.

CHP'li Sevigen, önergesinde "MVM Firmasının sahibi Bilal Şahin ve Başbakan Erdoğan'ın Birlik Vakfı üyesi olduğunu, sizin de üyesi olduğunuz bu vakfa yakınlığınızdan dolayı söz konusu firmanın ihaleleri aldığı doğru mu?" diye sordu.



Nilüfer ŞENSÖZ/SABAH İNTERNET/aa
Yayın Tarihi : 1 Mart 2007 Perşembe 14:31:30
Güncelleme :1 Mart 2007 Perşembe 14:49:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?