19
Mayıs
2024
Pazar
BAKIRKÖY - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

MUHAFAZAKAR MANEVRA, AVM'Yİ KARIŞTIRDI

Bakırköy Capacity Alışveriş Merkezi’nde caz müzik çalan Davidoff adlı kafeyi işleten Zafer Öztürk, kriz yüzünden iflasın eşiğine gelince yönetimden indirim istedi. Kabul edilmeyince çareyi muhafazakâr kesime hizmet vermekte buldu. Bu yüzden tehdit edildiğini belirten Öztürk, savcılığa başvurdu...

Bakırköy’deki Capacity Alışveriş Merkezi’nde 1.5 yıldır Davidoff adlı kafeyi işleten Zafer Öztürk ekonomik krizle müşteri kaybedince çareyi muhafazakâr kesime hizmet vermekte buldu. İlk olarak Habertürk gazetesinin ortaya çıkardığı habere göre kafede caz müziği yerine, halk müziği ve tasavvuf müziği yayını başladı, mini etekli garsonların yerini türbanlılar aldı.

Seçtiği yolla kafeyi kapanmaktan kurtaran Öztürk’ün bu ‘muhafazakâr hali’ ise çarşıda sıkıntı yarattı. Öztürk, çarşı yönetimi tarafından ‘ölümle tehdit edildiği’ gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.
23 yıllık işletmeci Öztürk, Aralık 2007’de Davidoff’u açtı. Bir dönem Zerrin Özer’in de hafta sonları sahne aldığı Davidof, özel günlerde yurtdışından gelen grupların katıldığı renkli etkinlikleri, alkollü içkinin her türlüsünün içilebildiği, dünya mutfağından seçme mönüler sunan bir mekândı. Ancak Davidoff, ekonomik krizin de etkisiyle son dönemde büyük müşteri kaybetti ve iflasın eşiğine geldi.

‘Huzurum kalmadı’
Mal sahibinden ekonomik kriz gerekçesiyle kira indirimi istediğini kaydeden Öztürk, sonrasında yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Kira indirim talebi kabul edilmedi. 22 bin dolar + KDV kiraya, 10 bin lira da aidat eklendiğinde aylık yaklaşık 55 bin TL ödemede zorlanıyordum. Bu arada yeni ortağım işadamı Cemil Tunka’nın başta sıcak gelmeyen muhafazakâr kesime hizmet fikri, müşteriyi kafeye çekip yüzde 80 doluluk sağlayınca kabul ettim.”
Yeni tarzıyla önce alkolü kaldıran ve dünya mutfağından Türk mutfağına geçen Davidoff’taki değişim sürecine çalışanlar da dahil edildi. Öztürk, gazete ilanıyla bulduğu 10 türbanlı garsonunu, kısa bir eğitimden geçirerek işe aldı. Cazdan, halk müziğine kaydı. Fiyatları yüzde 50 düşürdü. Kafenin bu değişimi ise çarşıda huzursuzluk yarattı.

İbrahim Tatlıses’i çaldıkları için çarşı müdüründen ‘uyarı’ aldıklarını belirten Öztürk, ölüm tehdidi geldiğini iddia etti. Öztürk, “Moralim çok bozuk, sürekli baskı ve tehdit altındayım. İflastan kurtuldum ama can güvenliğim de huzurum da kalmadı. Eşimi ve çocuğumu geçen hafta yurtdışına gönderdim, işe de yalnız gelip gidemiyorum. En son 23 Temmuz’da 5 kişi geldiler, tehdit ettiler. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdum” diye konuştu.

‘Akvaryumda gibiyiz’
Sadece ticaret yaptıklarını belirten Öztürk, “Muhafazakâr kesimin ilgisi yoğun. Çoğu da durumdan memnun, önceden günde 200 çayı zor satarken, şimdi günde 1200 bardak çay satıyoruz” dedi.

Davidoff’un yeni garsonlarının kimisi evli, kimisi üniversiteli. Yaşları 20 ile 25 arasındaki türbanlı genç kızlar işlerinden memnun, ancak bazıları sıkıntılı. 2 aylık evli Meliha, “Oturmak yerine, evime, eşime katkım olsun istedim. Türbanlıyız diye kendimizi toplumdan ayrı da görmüyoruz” dedi.
Gülsüm’le Elif ise, bazı müşterilerin türbanlı olmalarına tepki gösterdiği gerekçesiyle kızgın. Gülsüm, “Akvaryumda gibiyiz, insanların gözü sürekli üzerimizde” diye konuştu.

‘Tecrübesiz ve utangaçlar’
Davidoff’un eski müşterisi Ersan - Asya Alacam, “Türbanlı kızları görünce şaşırdım, tecrübesiz ve utangaçlar. Ayrıca müzik de korkunç, iş yapabilir ama fazla yürümez sanki” dedi. Hemen iki masa ötedeki Hatice - Yahya Akçam çifti ise, şaşkınlıklarını ifade ederek, “Almanya’da yaşıyoruz, biz de muhafazakârız ama türbanlı garsonu Avrupa’da bile görmedik” dedi.

Eski mönü
Fransız mutfağından Ördek Confit, Kurbağa bacağı,
İtalyan mutfağından makarnalar,
Meksika mutfağından taco,
Çin mutfağından noodle

Yeni mönü
Çiğköfte
İşkembe çorbası
Kuru fasulye
Pilav
Tost vb.

 

Gülay Fırat - Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2009 Cuma 17:19:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?