26
Nisan
2024
Cuma
BAKIRKÖY - İSTANBUL
Belediye Sayfaları
Nufus
12.573.836
Yüz Ölçümü
5.220
İlçe Sayısı
41
Vali
Nufus
214.821
Yüz Ölçümü
35
Belediye Sayısı
1
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Hebdemon (Bakırköy)


Antik Çağda adı Hebdemon olan kentin, bilinen en eski tarihi Roma Dönemine dayanmaktadır. Roma İmparatoru Constantinus, Hebdemon’u bir sayfiye yeri olarak değerlendirmiş, buraya saraylar, köşkler ve kiliseler yaptırmıştır. Ayrıca Bizans’ın en önemli askeri limanlarından biri de burada inşa edilmiştir.

İstanbul’un tarihteki en eski yerleşim alanlarından biri olan Bakırköy’ün geçmişi Roma İmparatorluğu dönemine kadar inmektedir. Bizans’ın Avrupa ile bağlantısını sağlayan, Via Egnetia’nın üzerinde bulunduğu bu yerleşim Hebdemon ismi ile tanınıyordu. İmparator Constantinius döneminde burada yazlık saraylar, kiliseler ve av köşkleri yapılmıştır. 1960’dan önceki yıllarda yapılan kazılarda Bizans’ın en eski kiliselerinden Aiyios Ioannes’in kalıntıları ortaya çıkmışsa da ne yazık ki yapılanma sırasında bunlar yok edilmiştir.

Bizans imparatorları Hebdemon’a büyük önem vermiş, buradaki yazlık sarayların yanı sıra hamamlar, bahçeler ve havuzlar yaptırmışlardır. Ancak bunlar Bizans’a yönelik Avar, Bulgar, Arap ve XIII.yüzyılda da Latin istilaları sırasında yakılmış, yıkılmış ve yağmalanmıştır. IV.Haçlı Seferi sırasında yöre İstanbul ile birlikte Latinlerin egemenliği altına girmiştir (1203-1261). Bu dönemde tarihi kaynaklarda Hebdemon’dan söz edilmemektedir. Palaiologos döneminde buradan “Makro Hori (Uzun Köy)” ve “Makri Köy (Uzak Köy)” gibi isimler yakıştırılmıştır. Bu dönemde Bakırköy, eski görkeminden uzaklaşmış bir balıkçı köyü görünümünde idi.

İstanbul’un fethinden sonra Osmanlılar buraya ilgi göstermiş, yazlık konaklar, köşkler, camiler ve hamamlar yaptırmışlardır. Osmanlı döneminde yerleşim burada yoğunlaşmış ve 1925’e kadar Makri Köy ismi ile anılmıştır. Bu tarihten sonra da Bakırköy adını almıştır.

Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 18:02:23
Güncelleme :13 Temmuz 2008 Pazar 18:47:42

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR