27
Mayıs
2024
Pazertesi
BAYRAMPAŞA - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

BAYRAMPAŞA'DA GÖÇMEN REKABETİ YAŞANACAK

Yüzde 40'ı bulan göçmen nüfusuyla Balkanlar'ın İstanbul'daki temsilcisi konumunda bulunan Bayrampaşa'da, son nüfus sayımında 272 bin kişinin yaşadığı belirlendi. İstanbul'un 25. ilçesi olarak kurulan Bayrampaşa'nın 11 mahallesi var.

Göçmen bölgesi olan Bayrampaşa'nın bu durumu 1950'lere dayanıyor. 1950'li yıllarda Bulgaristan'dan, 1950 ve 60'lı yıllarda Yugoslavya'nın Sancak bölgesinden, 1956'dan günümüze kadar da Arnavutluk'tan sürekli göç alan ilçeyi, önemli ve özellikli yapan sadece göçmenler değil: İsyanları, olayları ve firarlarıyla gündem oluşturan cezaevi yıllarca ilçenin bütün Türkiye tarafından tanınmasını sağladı. 40 yıldır zaman zaman Türkiye'nin gündeminin üst sıralarına çıkan Bayrampaşa Cezaevi, 18 Temmuz 2008 tarihinde Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in de katıldığı törenle kapatıldı. Ekonomisi ticarete dayanan ilçe, 1970'e kadar tarıma dayanan bir ekonomiye sahipti. Bayrampaşa, 1970 sonrası hızlı kentleşme ve yoğun göç sonucunda ekonomi sanayi ve ticaret ağırlıklı bir ilçe oldu.

Bayrampaşa'ya ulaşım genel olarak metro ile sağlanıyor. Bayrampaşa'nın bugün yaşadığı en önemli sorunlar, trafik, otopark azlığı, yeşil alan azlığı ve işsizlik.

29 Mart mahalli idareler seçimi için Bayrampaşa'da sıkı bir göçmen rekabeti yaşanıyor. İlçede en iddialı 3 aday göçmen kökenli. İlçede başkanlık için favori gösterilen aday, 4. dönem de başkanlık için yola devam denilen Hüseyin Bürge. CHP'nin adayı ise eski İstanbul milletvekillerinden Bahri Sipahi. 2004'teki yerel seçimde yüzde 2 ile hayal kırıklığı yaşayan DSP'nin 2009 adayı inşaat mühendisi Muharrem Çınar. Bu üç adayın da ortak özelliği göçmen asıllı olması. 3 aday da yüzde 40'lık göçmen tabanına sahip olan Bayrampaşalı seçmenden oy bekleyecek. Saadet Partisi, Bayrampaşa İlçe Başkanı Ali Eminoğlu'nu belediye başkanlığına aday gösterirken MHP, Bayrampaşa İlçe Başkanı Kadir Başar ile seçimlere giriyor.

Hüseyin Bürge partisinin 'en çok 3 dönem' ilkesini delen 2. isim oldu

AK Parti, birçok yerde uyguladığı 4. dönem görev vermeme kararlılığını bazı isimler için devam ettirmedi. Bunlardan biri Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge oldu. Halkın taleplerine göre hareket ettiklerini belirten Başkan Bürge, aday olmamasına rağmen halkın ve merkez teşkilatının talepleri doğrultusunda tekrar aday gösterildiğini dile getiriyor. Mesuliyetinin bir kat daha arttığına dikkat çeken Bürge, bu ilgiye layık olmak için elinden geleni yapacağını söylüyor. İlçe nüfusunun yüzde 40'ını oluşturan göçmenlerin bu kararda etkili olduğunu anlatan Bürge, "Ben Balkan coğrafyasıyla da irtibatlıyım. Elbette ki Balkan orijinli insanlarla irtibatımı daha sıcak kurabiliyorum." diyor. Bürge, geçmiş dönemde ilçeye yeni bir çehre kazandırmak amacıyla, köprü, yol, kavşak, park, sosyal alan, çay bahçesi, açık ve kapalı spor salonu yapım çalışmasına önem verdi. Bürge, yeni dönemde de önemli projelere imza atacakları bilgisini veriyor ve işsizliği çözecek yatırım projeleri olduğunu dile getiriyor. Bu projelerden bazıları şöyle: Şehit Kamil Balkan Caddesi yağmur suyu kanalı projesi. Belediye çevresinde yeni meydan oluşturma ve çevre düzenlemesi projesi. 2. etap prestij cadde projeleri. Bayrampaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali'nin kaldırılması, hal alanının kentsel dönüşüm projesi kapsamında değerlendirilmesi. Kendisi bir eğitimci olan Hüseyin Bürge, 1955 Kırklareli doğumlu. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü mezunu olan Bürge, 1994 yılına kadar Milli Eğitim'de öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 1994'te Refah, 1999'da Fazilet Partisi'den ve son olarak 2004 yerel seçimlerinde AK Parti'den belediye başkanı seçildi.

İşsizlere yardım sözü

5 yılı aşkın bir süredir Bayrampaşa MHP ilçe başkanlığı görevini yürüten Kadir Başar, "Bayrampaşa'nın yaşanabilir hale getirilmesi için adayım." diyor. Başar, işyeri ruhsat müracaatlarında esnaf ve imalatçılardan bağış adı altında hiçbir ek ödeme alınmayacak vaadinde bulunuyor. İlçenin en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğuna dikkat çeken Başar, "İşsizlere iş, yoksula aş, yardıma muhtaca yardım sözü veriyorum." diyor.

Meclis tecrübesini belediyede kullanacak

CHP'nin Bayrampaşa adayı da yine bir göçmen olan eski milletvekillerinden Bahri Sipahi. İlçede en büyük sorunun ulaşım, altyapı ve trafik olduğunu dile getiren Sipahi, çevre düzenleme, eğitim, sağlık, sosyal projeler ve spor alanlarında sürpriz projeleri olduğunu söylüyor. Siyasete DSP gençlik kollarında başlayan Sipahi, 1999'da DSP'den İstanbul milletvekili seçildi. Sipahi, eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in genel başkanı olduğu "Yeni Türkiye" partisinin kurucuları arasında yer aldı.

'Bayrampaşa'da Milli Görüş egemen olacak'

Saadet Partisi Bayrampaşa'da eski ilçe başkanı Ali Eminoğlu'nu aday gösterdi. 1961 Sakarya doğumlu olan Eminoğlu, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. SP Bayrampaşa ilçe başkanlığından adaylığa geçti. "Bayrampaşa'da zihniyet sorunu var." diyen Eminoğlu, Milli Görüş felsefesiyle hizmet edeceklerini söylüyor.

Spor yatırımları öncelikli projeleri arasında

Bayrampaşa'da DSP'nin adayı ise inşaat mühendisi Muharrem Çınar. 1954'te Kırklareli'nde doğan Çınar, 1966'da Bayrampaşa'ya yerleşti. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'ni 1983'te bitirdi. Büyükşehir, Eyüp, Bayrampaşa ve Şişli belediyelerinde çeşitli görevlerde bulunan Özer, 4 senedir Bayrampaşa'nın sorunları ve çözüm projeleri üzerinde çalıştıklarını söylüyor. Bayrampaşa'yı çağdaş ve yaşanabilir bir kente dönüştüreceklerini ifade ediyor.

 

ZAMAN
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 18:32:22
Güncelleme :17 Mart 2009 Salı 18:50:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?