18
Mayıs
2024
Cumartesi
BAYRAMPAŞA - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Beyin göçünü bu evler önleyecek

Yurt dışında eğitim gören yaklaşık 50 bin Türk öğrenci var. Her 100 öğrenciden 59’u iyi eğitim ve iş imkânları nedeniyle ülkeye geri dönmüyor. Bir çok genç beyin ise daha ilköğretim ve lise çağlarında gerekli imkan sağlanamadığı için bilim yerine farklı alanlara yönelmek zorunda bırakıldı.

Bayrampaşa Belediyesi’nin hayata geçirdiği “Bilgi Merkezi” ve “Bilgi Evleri”yle genç beyinlere uygun ortamlar hazırlayıp; beyin göçünü tersine çevirmeyi hedefliyor.

Genç insanlara sağlanan imkânların yetersiz olması herkesçe bilinen bir sorun. Yanlış politikalar nedeniyle çok sayıda gencimiz, ABD’deki üniversitelere gitmesindeki payı büyük oldu ve beyin göçü eskisi kadar fazla olmasa da bugün de devam ediyor. Özellikle ilköğretim ve lise çağlarındaki gençlerimizin bilim alanında önlerinin açılmaması nedeniyle birçok genç beyinin karartılmasına neden oldu. Genç beyinlerimizin yeni umudu ise Bayrampaşa Belediyesi hayata geçirdiği Bilgi Merkezi ve Bilgi Evleri…

Proje kapsamında İsmetpaşa Mahallesi’nde Bilgi Merkezi kuruldu. Bu merkeze bağlı Kocatepe ve Altıntepsi mahallelerinde ise Bilgi Evleri oluşturuldu. Bu bilim yuvalarında bilgisayar laboratuarlarının yanı sıra, fen, kimya, fizik alanlarında “Bilim laboratuarları” oluşturuldu. İleri ki aşamada ise Bilgi Evi sayısı arttırılacak. Gençlerimiz Bilgi Merkezi ve Bilgi Evleri’nde günümüz değişen teknolojileri yakından takip imkânı bulurken, aynı zamanda bilim laboratuarlarında çeşitli alanlarda araştırma ve deney yapma imkânına da kavuşuyor. Böylelikle ilköğretim ve lise çağlarındaki gençlerimizin geleceğin bilim adamı olma noktasında önlerinin açılması ve desteklenmesi hedefleniyor.

Gençler desteklenecek

Bayrampaşa Belediyesi ise gençlere yalnız Bilgi Merkezi ve Bilgi Evleri’nin kapılarını açmakla kalmayarak; ilginç araştırma konularında finansman desteği de sağlayacak. Daha önce keşfedilmemiş, yeni ve çok ilginç bir konu üzerinde araştırma yapanlara belediye tüm imkanlarını seferber edecek. Belediye bu çalışmalara üniversite ve özel sektöründe desteğini alma konusunda da çaba sarf edecek.

Bayrampaşa Belediyesi’nin attığı bu ilk adıma İstanbul’daki diğer ilçe belediyelerini de harekete geçirdi. Birçok ilçe belediyesi; Bayrampaşa Belediyesi’nin oluşturduğu bu modeli örnek alıp kendi ilçelerinde de kurmaya hazırlanıyor.

Şimdi gözler Başbakan Recep Tayip Erdoğan’da. Erdoğan, Bilgi Evleri’nin açılış kordelasını önümüzdeki günlere Bayrampaşa Belediyesi tarafından düzenlenecek bir törenle kesecek…

Her 100 öğrenciden 59’u geri dönmüyor

Türkiye beyin göçü en fazla olan 32 ülke içinde 24’üncü, yurt dışına en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında ise 11’inci sırada bulunuyor. Son 12 yılda Milli Eğitim Bakanlığı’nın bursuyla yurt dışına giden 1991 öğrencinin 769’u (yüzde 38), Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun bursuyla giden öğrencilerin ise yüzde 21’i geri dönmedi. Her 100 öğrenciden 59’u iyi eğitim ve iş imkanları nedeniyle yurt dışındaki kuruluşlara ya da üniversitelere kaptırılıyor.
Türkiye’de beyin göçü ilk kez 1960’lı yıllarda tıp doktorları ile başladı. Doktorları, mühendisler ve bilim adamları izledi. ABD’de 3 bin 600 Türk doktoru bulunuyor. Bunlardan sadece 90’ının Türkiye’ye dönmüş olması, beyin göçünün ne kadar büyük boyutlarda olduğunu gösteriyor. Halihazırda 24 bini Almanya’da, 15 bini ABD’de olmak üzere 50 binden fazla Türk öğrenci yurt dışında eğitim görüyor. Bu ülkeleri İngiltere, Kanada, Belçika, Avustralya, Fransa ve G. Afrika izliyor.

Melek Türkmen-Kenthaber/Bayrampaşa
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2005 Perşembe 11:29:39
Güncelleme :7 Mayıs 2005 Cumartesi 16:54:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?