19
Mayıs
2024
Pazar
BEŞİKTAŞ - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Aşiyan’ın planını ’Tevfik Fikret’ çizdi

Çoğunluk yerini bile bilmez ama Aşiyan kelimesi genellikle bir şeyler anlatır herkese. Ünlü şair Tevfik Fikret bir semte adını veren ve bugün müze olarak kullanılan evinin tasarımını bizzat kendisi yapmıştı.


Farsça ’kuş yuvası’ anlamına gelen Aşiyan, kagir bir zemin kat üzerinde iki ahşap katı olan küçük bir evdir. 19.yüzyılın sonlarında Avrupa’da görülen amatör ve kişisel tasarıma dayalı ve kırsal karakteri ağır basan küçük konut yapımının ülkemizde görülen ender örneklerindendir.

Tevfik Fikret, Rumelihisarı’nda Aşiyan Mezarlığı’nın önünden başlayan yolun solunda Robert Kolej’in doğu’sundaki sırtta bulunan ’art nouveau’ tarzındaki bu evi 1906 yılında tamamladı ve içinde sadece 9 yıl yaşayabildi.

Aşiyan, 1940 yılında eşi Nazime Hanım’dan İstanbul Belediyesi tarafından satın alınarak, 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak açıldı.

Tevfik Fikret’in daha önceleri Eyüp mezarlığında bulunan naaşı, 1961 yılında doğal görünümü ile çok beğendiği bu bahçeye nakledildi ve bu tarihten sonra müze "Aşiyan Müzesi" adını aldı.

Pazar ve Pazartesi günleri dışında 09-16 saatleri arasında açık olan Müze ücretsiz gezilebiliyor.

İBBWEB
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 08:50:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?