17
Mayıs
2024
Cuma
BEŞİKTAŞ - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Kayıtsız yatıra plaza koruması

Gerçek olup olmadığı tartışılan ‘Bardakçı Baba’ yatırına 20 katlı plaza inşaatı da dokunamadı. İnşaatın güvenlik hattı, kayıtlarda yer almayan türbenin çevresinden geçirildi.

FULYA’da, gerçek olup olmadığı tartışılan ‘Bardakça Baba’ yatırına 20 katlı plaza inşaatı da dokunamadı. Beşiktaş 19 Mayıs Mahallesi Öğretmen Haşim Çeken Caddesi üzerinde bulunan türbenin bulunduğu arazide 20 katlı plaza inşaatına başlayan İnanlar İnşaat A.Ş, güvenlik hattını yatırın çevresinden geçirdi.

Günün her saatinde ziyaretçilerin dualar okuduğu Bardakçı Baba Türbesi’nin geçmişi ile ilgili farklı iddialar var.

KAZMALARI KIRILIR

19 Mayıs Mahallesi Muhtarı Abdülkadir Sezgin, ‘Çocukluğumdan beri babamla geçerken türbede Fatiha okuruz. Babadan kalma bir alışkanlık. Daha önceleri mum yakıp, bardak kırarlarmış. Oraya kazma, balta vuranların kazmasının kırıldığı anlatılırdı’ diye konuşuyor. Emekli diş hekimi Hüseyin Remzi Yavuz ise, ‘Kendimi bildim bileli bu türbe burada. Bu türbenin uydurma olduğunu söylüyorlar. Ama yine de geçerken bir dua ediyorum. Adı türbe olduğu için inşaat yapılırken hiç dokunulmamış’ dedi.

Oysa Bardakçı Baba’nın kim olduğuyla ilgili hiçbir resmi bilgi bulunmuyor. Beşiktaş Müftülüğü, Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğü ve İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü’nde Bardakçı Baba Türbesi ile ilgili hiçbir kayıt yok. İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü’nde araştırmacı olarak görev yapan Ali Ziyrek, Bardakçı Baba Türbesi’nin halkın zaman içinde kendiliğinden folklorik olarak oluşturduğu bir türbe olduğunu belirterek, ‘Bunun gibi İstanbul’da yaklaşık 300 türbe daha var. Tarihi eser niteliği yoktur. Olsaydı bizim kayıtlarımızda yer alırdı. Türbede yattığı söylenen kişiyle ilgili kayıt da yok’ diye konuştu.

Gelen geçen dua ediyor

Beşiktaş 19 Mayıs Mahallesi Öğretmen Haşim Çeken Caddesi üzerinde bulunan türbenin etrafında işçiler çalışıyor. Günün her saati yoldan geçenler dua ediyor ya da hem türbeye hem de inşaata şaşkınlıkla bakıyor.

Diş hekimi: Ben yaptım

36 yıl önce türbenin yakınında bulunan Diş Hekimliği Yüksekokulu’nda öğrenci olan Diş Hekimi Hüseyin Cahit Dursun, şaka olsun diye bir levhaya ‘Bardakçı Baba’ yazıp yolun kenarına sahte bir mezar yaptığını, zamanla çevre sakinlerinin buranın etrafını çevirerek türbe yaptığını iddia etmişti.
milliyet gazetesi
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 10:33:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?