19
Mayıs
2024
Pazar
ÇATALCA - İSTANBUL

Çatalca’ya, 24 saat kaliteli su

Sınırlarına yeni katılan İlçe ve Belde Belediyelere Dünya ve Avrupa Birliği standartlarında su ulaştırmak için çalışma başlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü, ilk hamlede Çatalca İlçesi’nin su sıkıntısına son verdi.

Terkos İkitelli İçmesuyu İsale Hattı İnşaatı kapsamında yapımı tamamlanan "Çatalca Çelik İsale Hattı ve İçmesuyu Şebeke İnşaatı"nın açılışı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş ve İSKİ Genel Müdür Dursun Ali Çodur’un da katıldığı bir törenle yapıldı.

Törende Çatalca Kaymakamı Mehmet Ersoy, Çatalca Belediye Başkanı İsmail İp, Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan ile Hadımköy, Karacaköy, Tepecik, Esenyurt, Taşoluk, Taşdelen Beldelerinin Belediye Başkanları da hazır bulundu.

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un su probleminin 2040 yılına kadar çözüldüğünü belirterek, şehrin tamamının su problemi yaşamaması için büyük yatırımlar yaptıklarını söyledi. 7 aylı Belediye başkanlığı döneminde talimatları doğrultusunda sadece İSKİ’nin 430 trilyon liralık yatırım gerçekleştirdiğini dile getiren Başkan Topbaş, şöyle konuştu;

"Çatalca’nın uzun zamandır yaşadığı su sorununu böylece çözmüş olduk. Dünyanın 2020 yılında kuraklığa doğru gideceği konusunda öngörüler bulunuyor. Böyle bir ortamda İstanbul’un 2040 yılına kadar su problemi çözülmüş durumda. Yeni Büyükşehir Belediyeleri Kanunu sonucunda İstanbul’a katılan ilçe ve beldelerde de su sıkıntısı yaşanmaması için çalışıyoruz. Avrupa Birliği’ne girme sürecinde olan Türkiye’nin tüm belediyelerinin çalışarak, ülkeyi buna hazırlaması gerekiyor. 12 milyon nüfusa sahip İstanbul’un eğitim, sağlık, kültür gibi alanlardaki ihtiyaçları için yerel yöneticiler olarak ciddi adımlar atıyoruz. Bunlar sadece Ankara’nın işidir demiyoruz."



Törende konuşan İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur da Büyükşehir Belediyesi sınırlarına katılan ilçe ve belde belediyelerine dünya ve AB standartlarında su ulaştırmak için çalışma başlattıklarını ve ilk olarak Çatalca’nın su sıkıntısına son verildiğini anlattı.

Büyükçekmece’den Çatalca’ya 17.5 kilometre çelik isale hattı su getirdiklerini ifade eden Çodur, projenin tamamlanmasıyla artık Çatalca’da su kesintisi yaşanmayacağını söyledi. Konuşmaların ardından Başkan Topbaş ve beraberindekiler vanayı açarak, ilçeye ilk suyu verdiler.

Çatalca’nın su sorunu tarihe gömüldü…

Büyükşehir sınırlarına yeni katılan ilçe ve beldelere de İSKİ güvencesiyle Dünya ve Avrupa Birliği Standartları kalitesinin üzerinde su ulaştırmak için çalışma başlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilk hamle olarak Çatalcalıların yaşadığı su sıkıntısına son verdi.

Büyükçekmece’den Çatalca’ya kadar eskimiş olan 17.198 mt. Çelik, 900 mm çapındaki isale hattı değiştirilerek Çatalcalılar 24 saat kesintisiz, kaliteli suya kavuşturuldu. Çatalca’nın mevcut içmesuyu şebeke hatlarının yüksek basınca dayanamayacağını da göz önüne alan İSKİ, 300-600 mm çapları arasında toplam 34.500 mt. içme suyu şebekesini de değiştirdi.

Şebekede son teknoloji ürünü olan ve depreme dayanıklı duktil font içme suyu borusu kullanıldı. Böylece bölgenin paslı ve çürük şebeke sistemi yenilenerek su kalitesi korundu, su kaybı en aza indirilmiş ve suyun kaynağından musluğa kadar temiz bir ortamda ulaşması sağlandı. Kalan şebeke boruları da kısa zamanda yenilenecek.

"Terkos İkitelli İçmesuyu İsale Hattı İnşaatı" kapsamında yapımı tamamlanan "Çatalca 900 mm Çapındaki Çelik İsale Hattı ve İçmesuyu Şebeke İnşaatı" 15 trilyona mal oldu. Projenin tamamlanmasıyla artık su kesintisi yaşamayacak olan Çatalcalılar İSKİ’nin dünya ve Avrupa Birliği standartları kalitesinin üzerindeki suyunu kullanacak.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2004 Pazartesi 09:20:18
Güncelleme :26 Nisan 2005 Salı 14:00:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?