16
Nisan
2024
Salı
ÇATALCA - İSTANBUL

Defineciler tarihi yok ediyor

İstanbul Çatalca'da, İnceğiz Mağaraları ve Bizans mezarları defineciler tarafından 15 yıldır tahrip ediliyor

Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin son sayısında yer alan bir habere göre Çatalca’da Bizans Dönemi mezarları ve İnceğiz Mağarası defineciler tarafından talan ediliyor.

Her geçen gün, definecilerin nasıl daha büyük bir kâbus gibi kültürel mirasımızın üzerine çöktüğünü gösteriyor. Yıllardır alınamayan önlemler nedeniyle, definecilerin oyun sahası haline gelen ve tahribatın olağan karşılandığı bir durumla karşı karşıyayız.

Çatalca ilçesinin 9 kilometre kadar kuzeybatısında, Karasu Vadisi kenarında İnceğiz Köyü yakınında, kayalara oyulmuş mağaraların bulunduğu vadinin sonunda ve mağaraların üst kısmında Maltepe Nekropol alanında aralıksız olarak 15 senedir süren tahribat herkesi şaşkına çevirmiş durumda.

Aktüel Arkeoloji keşif ekibi, pilot ve gazeteci Murat Öztürk ile tahribatın son durumunu havadan gözlemlemek için bölgede bir keşif uçuşu gerçekleştirdi.

İlk kez 15 sene önce Murat Öztürk tarafından tespit edilen bu tarih katliamı, o dönem çalıştığı gazetede haber yapılmasına karşın bir sonuç vermemiş. 15 senedir aralıklarla ulusal basında haber olan bölgede, definecilerin pervasızlığı şaşkınlık yaratıyor.

Hiç kimseden çekinmiyorlar

Öztürk, çalıştığı gazete için bölgeye gittiğinde, bir grup defineci ile karşılaşır ve bu kişilerle sohbet eder. Görüntülenmekten çekinmeyen bu kişilerin fotoğraflarını çeken Öztürk, gerçekleştirdiğimiz söyleşi sırasında definecilerin umarsızlığı karşısında şok olduğunu belirtiyor.

Sorumlu Vatandaşlarımız

Çatalca Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Rasim Yücel, “Biz tarihimize sahip çıkmak istiyoruz. Bunlar araştırılıp incelenmelidir. Yapılacak çalışmalardan sonra burası Kapadokya gibi önemli bir turizm alanı olacaktır.” Duyarlı vatandaşlarımız, sivil toplum örgütleri tarihi katleden definecilere engel olmak için çalışsalar da, gerekli desteği görememekten ve koruma tedbirlerinin alınmamasından şikâyetçiler.

 

...
Yayın Tarihi : 12 Mart 2012 Pazartesi 22:28:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?