3
Mayıs
2024
Cuma
ÇATALCA - İSTANBUL

Lütfü Tez



İstanbul Ticaret Odası Çok Programlı Lisesi(H.1316  M.1900- 1984)

Hayırsever. 1900 yılında Yılı Çatalca'da doğmuştur. İstanbul Ticaret Odası Çatalca Çok Programlı Lisesi'nin yerini Bağışlamıştır.

Okumaya ve Eğitime her zaman önem veren çatalca halkı Bir lise açılmasını düşündüklerinde, binanın yapılması için bir arsa arayışlarına giriyor. Zira Çatalca’da ortaokul var iken, Silivri’de yoktu. Yol üzerinde bazı arsalar düşünülmüş ise de bir netice alınamıyordu. İlçe gençliğinin eğitim gereksinmesine karşın, maddi olanaklardan ötürü çaresizlik içinde çırpınan Milli Eğitim’e Babam LÜTFÜ TEZ hiç bir maddi yönü düşünmeden, Babasından kalan, ekin ektiği 7 ( Yedi ) Dönümlük arsasını bağışlamıştır.

Temeli 1966 yılında Sayın Süleyman Demirel zamanında atılmıştır. 1968 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Babam okumayı çok istemiş ama Çatalca’da ancak ortaokul bulunduğu için orayı bitirebilmiştir. Hatta onu bile 1912 Balkan Harbi, 1914 Birinci Dünya savaşı, 1919 da başlayan Kurtuluş Savaşını yaşayan babamız Lütfü TEZ, her savaşta Çatalca boşaltıldığından eğitimine ara vermek zorunda kalmış aydın bir kişi idi. Babasının Duyun-u Umumiye Memurluğu nedeniyle, O annesiyle Çatalca’da yaşamıştı. Babasının görev yeri olan Selimpaşa’da Rumlar ile beraber yaşadığından Çok iyi Rumca bilirdi. O yarım kalan tahsilini, okumak isteyen tüm Çatalca gençleri için bir okul yeri vererek manen tamamlandığını söylerdi.

Daha sonra 5 çocuğunu da istekleri doğrultusunda öğrenimlerini desteklemiştir. Okul koruma derneklerinde faal görev almıştır. 1957–1958 yıllarında açılmış olan öğrenci yurtlarında geceleri onları dolaşır, ihtiyaçlarını öğrenip kendi imkânlarıyla karşılamaya çalışmak en zevkli uğraşıydı. Bağışladığı arazi üzerine yapılan okula adının verilmesini özellikle istememiştir. Yaptığının bir insanlık hizmeti olduğunu söyler, abartılmasından hoşlanmazdı. Ama her karne günü kapının önünde durup, sokaktan geçen çocukların notlarına bakar, başarılı olanlara sevinir, Allah a şükrederdi. Kendisi Çatalca’nın en eski manifaturacılarındandır.

( 1316 )1900 Yılı Çatalca doğumludur. 1984 yılında Vefat etmiştir. Ölümünden 14 yıl sonra Çatalca Lisesi Müdürü Tayfun TOPÇU güzel bir vefa örneği göstererek 1998 yılında bir törenle babam adına yemek tertiplemiş ve yaptığı hizmetten dolayı Şilt vermiştir. O nu da Rahmetle anmak istiyorum. Babam, dede malı tarlasını Milli Eğitime bağışlamak istediğini Silivri’de yaşayan kız kardeşi, Hatice ÖZ SOY, a söylediğinde o da sevinerek kabul etmiştir. Çatalca (1318 ) 1902 doğumlu olup 1996 yılında vefat etmiştir. O da Çatalca ortaokulu mezunudur.

Amcam Şevket YÜCEÜLKÜ de bu bağışı seve, seve kabul etmiştir. Kendisi de ( 1311 ) 1895 Çatalca doğumludur. Çatalca ortaokulunu bitirdikten, sonra İstanbul Cihangir’deki teyzesi ve eniştesinin desteği ile Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirmiş, Sonra Denizcilik yüksek okulunu okumuştur. Çarkçıbaşı olarak ilk ticaret gemisiyle yola çıktığında, Çanakkale Savaşı’nda İngilizlere esir düşüyor. Mısır’da Sid-i Beşr Kampında kalıyor. Türkiye’ye döndüğünde Kurtuluş Savaşı esnasında Karadeniz Kıyılarında çıkan Pontus isyanlarında yaralarını taşıyor. O sırada Tifüs hastalığına yakalanıyor, uzun tedaviden sonra çok sevdiği mesleğini bırakıyor. Ömrünün son yıllarını açtığı minik dükkânında geçirmiştir. Vatanına istediği gibi hizmet edemediğini düşünerek, Gazilik maaşı ve Madalyasını almayacak kadar onurlu bir insandı. Arsanın bağışını seve, seve kabul etmişti.1983 yılında Vefat etmiştir.

Biz evlatları olarak, Babamız Lütfü TEZ, Amcamız Şevket YÜCEÜLKÜ ve Halamız Hatice ÖZSOY ile daima gurur duyduk. Bize bıraktıkları en büyük miras, Onurlu yaşamları ve şerefli isimleridir. Onlara layık olmak dileğimizdir. Ruhları Şad olsun..

Kaynak: Çatalca Eski Belediye başkanlarından Güney Tez ve
Yardımcı Olan Damatları Recai Özkan a Teşekkür ederim.


Derleyen: Yıldıray Güleç

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar
  • Meltem Atlas | LÜTFÜ TEZ HAKKINDA | 194.27.151.xxx | 15.06.2009 12:01:10

    Merhaba,

    Ben Lütfü Tez'in torunuyum. Yazınız için öncelikle çok teşekkür ederim. Bir kez daha onun torunu olmanın gururunu yaşadım.

    Size kısa bir bilgi vermek istedim. Dedemin Çatalca'ya yapmış olduğu köprü, çeşme gibi daha birçok emeği vardır. Hepsinden öte Çatalca'nın gelmiş geçmiş en sevilen insanlarından biri olmuştur. Kendisi ile ilgili başka bir bilgi edinmek isterseniz, yayınlamış olduğunuz yazıyı da yazan kızı -teyzem-Gülşen Tez size yardımcı olacaktır. (Tel: 05353848938). Sizlere çok teşekkür ederim. Saygılarımla...
    Meltem Atlas