23
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE
Belediye Sayfaları

Tarih kaçakçılarına darbe

İstanbul'da, bir antikacıya operasyon yapan polis, yurtdışına kaçırılmak üzere hazırlanmış bin 356 tarihi eser ele geçirdi. Operasyon kapsamında 4 kişi yakalandı.

Bir istihbaratı değerlendiren Mali Şube Müdürlüğü Ekipleri, Eminönü'nde bir antikacıya operasyon düzenledi. Operasyon sırasında dükkanda bulunan antikalar incelenirken yurt dışına satışı yapılmak üzere hazırlandığı belirlenen bin 123 adet Grek, Roma ve Bizans dönemine ait bronz sikke, 78 adet Grek, Roma ve Bizans dönemine ait gümüş sikke, 46 adet Selçuklu ve Beylik dönemine ait bakır sikke, 95 adet Selçuklu ve Beylik dönemine ait gümüş sikke, 8 adet bronz ve kurşun obje, 4 adet M.Ö 2000 yılı Kalkolitik dönemine ait silindir taş mühür, 1 adet M.Ö 2000-3000 yıllarına ait cam boncuk, 1 adet demir sikke kalıbı ele geçirildi. Tarihi eserlerle ilgili aralarında antikacının da bulunduğu 4 kişi yakalanarak gözaltına alındı.

Emniyete getirilen zanlıların yapılan sorgulamalarında, kendilerine bağlı çalışan 20 kişinin Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde dedektör ile tarihi eser aradıkları ortaya çıktı. Bu kişilerin buldukları tarihi eserleri İstanbul'daki antikacıya getirdikleri tespit edildi.

Gözaltına alınan antikacının kendisine getirilen tarihi eserleri, koleksiyonerler aracılığıyla yurtdışına kaçırarak tarihi değerlerine göre 150 ile 10 bin dolar arsında paraya sattığı tespit edildi. Ele geçirilen eserler arasında paha biçilemeyen, Büyük İskender'in kendi döneminde sadece 300 adet bastırdığı gümüş drahmi ile Süleyman Şah'ın at üzerindeki görüntüsünün yeraldığı sikke de bulunuyor.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 4 zanlı, İstanbul Adliyesi'ne gönderildi.

.
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2005 Cuma 17:29:20
Güncelleme :14 Ağustos 2006 Pazartesi 18:50:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?