14
Haziran
2024
Cuma
EYÜP - İSTANBUL

Eylül’de Piyerloti’ye teleferik ile çıkılacak

Haliç’in en güzel seyredildiği tepelerden biri olan Pierre Loti’ye artık çok daha kolay ulaşılacak. Eyüp Cami önünden Pierre Loti Tepesi’ne iki dakikada uçulmasını sağlayacak olan teleferik, Eylül ayında hizmete giriyor. Haliç’in eski mavi-yeşil günlerine kavuşmasının ardından müdavimleri daha da artan Pierre Loti Tepesi’ne artık Eyüp’ten sadece iki dakika ulaşılacak. Hem de bir kuş gibi süzülerek.

Fransız Yazar Pierre Loti’nin kitaplarını yazdığı, mükemmel Haliç manzaralı tarihi kahveye gitmek isteyenler, teleferiğin hizmete girmesiyle mezarlar arasında rampa tırmanmaktan kurtulacak. Yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Pierre Loti Tepesi’ne ulaşımı kolaylaştırmak için teleferik yapımına 2 yıl önce Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna döneminde başlanmıştı.

Karadan 700 metreyi bulan iki nokta arasındaki yolun rampa olması yaya ulaşımını Piyerloti’ye İstanbul’un ikinci teleferik sisteminin kuruluyor.Yürümek istemeyen ve nostalji olsun diye, Haliç’i izleyerek Piyerloti’nin o güzel manzarasını görmek isteyenler başlatılan teleferik projesi nihayet tamamlanmak üzere. Projenin turizme önemli katkı sağlayacağını ifade eden yetkililer, teleferik sisteminin Eyüp çevresinde yoğunlaşan araç trafiğini de hafifleteceğini belirtiyorlar.

Eylül ayında tamamlanması hedeflenen ve 6 milyon YTL’ye malolacağı belirtilen teleferik projesinin inşaat çalışmaları son aşamaya geldi. Proje çerçevesinde, biri Haliç kıyısında, diğeri Piyerloti Çay Bahçesi önünde olmak üzere iki istasyon inşa edildi, halatlar gerildi kabinle geldi.
güçleştiriyordu. Turistlerin Eyüp’ten Pierre Loti’ye daha rahat çıkmasını, çevredeki mahalle sakinlerinin de Eyüp’e daha kolay inmesini sağlamak için Harbiye- Maçka arasından sonra İstanbul’a ikinci teleferik projesini start verilmişti.

İnsanlar Eyüp’ten bu noktaya 360 derecelik bir açıyı dolaştıktan sonra gelebiliyor. Oysa merkezden tepeye kuş uçuşu 550 metre teleferikle iki dakikada aşılacak. Eyüp Cami'inin yanındaki istasyona ilave olarak bir de yeraltı otoparkı yapılacak. İnsanlar arabalarını buraya park edip teleferikle tepeye çıkabilecek. Çayını içip gazetesini, kitabını okuduktan sonra da aynı yolla Eyüp'e inebilecek."

Teleferiğin tarihi mekanla ve görünümle uyum sağlaması için Anıtlar Kurulu da kılı kırk yarılarak onay alındığını ifade eden yetkililer, Eyüp’deki teleferik İstanbul’da Maçka Parkı’ndan sonra bu ikinci teleferik olacak.”20 kişilik teleferikle saatte 360 yolcu taşınması planlanıyor. Halkın yararlanması için biniş ücreti ekonomik tutulacak. Teleferiğin çıkacağı en yüksek nokta 67 metre. Rengi Büyükşehir Belediyesi'nin renkleri gibi mavi-beyaz olacak altı eş trilyon liraya mal olacak. İsviçre'den hazır olarak getirilip İstanbul'da monte edilecek.

MERTCAN
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2005 Pazartesi 23:03:41
Güncelleme :4 Kasım 2005 Cuma 14:17:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
eda IP: 85.101.241.xxx Tarih : 26.12.2007 18:48:13

valla çok güzell olur ben çok merak ediyorum piyerlotiyi görmek isterim