22
Mayıs
2024
Çarşamba
EYÜP - İSTANBUL

'Kim bu dangalak bürokratlar'

Cemaat lideri Esat Coşan'ın adı bir sokağa verildi. Başkanın adı 'Ahmet Genç Bulvarı'yla çok sayıda sokakta yaşayacak. Fahri Korutürk, Turan Güneş ve Kemal Türkler adları da silindi..

Pierre Loti Tepesi'ne Eyüp Sultan Tepesi isminin verilmek istenmesi nedeniyle gündeme gelen Eyüp'te, "skandal" olarak nitelendirilecek cadde ve sokak isimlendirmeleriyle değişiklikleri yapıldı. 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, eski dışişleri bakanı Turan Güneş, suikasta kurban giden eski DİSK genel başkanı Kemal Türkler'in isimleri cadde ve sokaklardan silindi. 

Nakşibendi İskenderpaşa Cemaati lideri Esat Coşan ile Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç'in ise bulvar ve sokağa verildi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ulusal adres veri tabanının kurulması ve güncellenmesini kapsayan "Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik" gereği, kent genelinde adres bilgi sistemi çalışmaları yürütüyor. 

Bu amaçla Büyükşehir Belediyesi, Fatih, Beyoğlu, Beykoz, Pendik ve Eyüp ilçelerinin adres bilgi sistemi kurulması çalışmalarının ihalesini bitirdi. İlçe yönetimleriyle ortaklaşa yürütülen çalışmalar tamamlandıkça Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayına sunuluyor. 

Eyüp'le ilgili çalışma da 14 Eylül 2006'da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayından geçti. Eyüp Belediyesi'nin 29 Ocak 2007'de adres değişiklikleriyle ilgili vatandaşlara tebligatta bulunmasıyla çalışmanın boyutları ortaya çıktı. 

Cadde, sokak isimlerinin bilgisayar ortamına aktarılması, mükerrer sokak isimlerinin kaldırılması, isimsiz sokaklara isim verilmesi ve düzgün bir numaralama sistemi kurulmasının dışında, bazı isimlerin tamamen kaldırıldığı tebligatlardan sonra anlaşıldı.

Yayla Yolu, Başkan'ın 

İsim değişikliklerinde Başkan Ahmet Genç ve cemaat lideri Esat Coşan unutulmadı. "Yayla Köyü Yolu"nun adı "Ahmet Genç Bulvarı"na çevrildi. 6. Cumhurbaşkanı'nın adını taşıyan "Fahri Korutürk Caddesi" de, "Yusuf Muhlispaşa Caddesi" dönüştürüldü. Kıbrıs Barış Harekâtı döneminin dışişleri bakanı Prof. Dr. Turan Güneş'in adının verildiği "Turan Güneş Sokağı" ise "Güneş Sokağı" oldu.
22 Temmuz 1980'de Merter'deki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Kemal Türkler'in adı da silindi. "Kemal Türkler Caddesi"nin adı artık "Kaynak Sokak".
Eyüp'te isimsiz bir sokağa ise 2001 yılında Avustralya'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden İskenderpaşa Cemaati lideri Esat Coşan'ın adı verildi.
Yeni konulan bazı sokak isimlerinde Belediye Başkanı'nın soyadı olan "Genç"e özel vurgu yapılması dikkat çekti. Örneğin "Bıçakçı Eyüp Çıkmazı" sokağının adı "GürGenç Sokağı" olarak listeye yazıldı. "Genç"li sokak isimleri bununla da sınırlı değil. Beş sokak ismindeki G harfi daha büyük yazıldı. Bu sokaklar şöyle: "ErGenç Sokağı", "ErGençkon Sokağı", "FiGenç Sokağı", "GezeGenç Sokağı", "ÖzGenç Sokağı".
Eyüp'te değişiklikten önce üç sokağın adı "Selvi Sokağı"ydı. Bu üç "Selvi" adı iptal edilerek, "Şehadet", "Süvari", "Tırak" sokağı yapıldı. Çırçır'daki "Arzu Sokağı"nın adı da "Ünye Sokağı" olarak değiştirildi.

'Kim bu dangalak bürokrat?'

Başkan Ahmet Genç, değişikliklerinin bürokratlarca yapıldığını savunarak, olayı 'aptalca' ve 'dangalaklık' olarak niteledi. Bürokratlarla dün yaptığı toplantıda ilçede isim değişikliği yapılmamasını, eski isimlerin kalmasını istediğini belirten Genç, "Toplantıda 'kim bu dangalak' dedim. Böyle bir isim koyabilir mi? Böyle aptalca bir şey olur mu?" diye konuştu. 

Genç, "Çalışmayı Büyükşehir ve Eyüp Belediyesi ile TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) ekipleri yürüttü. Halen bu sokak isimlerinin hiçbirine bakmış değilim. 800 yeni ismin nereye konulduğunu bilmiyorum. Fahri Korutürk Caddesi de yerinde kalacak. Turan Güneş de yerinde kalacak. Hepsi yerinde kalacak" dedi. Genç, kendi adı ve soyadının sokaklara verilmesiyle ilgili olarak da "Bunlarla uğraşacak zamanım yok" ifadelerini kullandı.

Mehmet Demirkaya -Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2007 Cuma 09:42:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?