19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM
Belediye Sayfaları

Fatih Belediyesi'nden 'Aile içi eğitim' seminerleri

Fatih Belediyesi Eğitim Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, İlköğretim Okulları Tiyatro Salonlarında öğrenci velilerine yönelik "Aile İçi Eğitim Semineri" veriyor.

"Aile İçi Eğitim Seminerlerine", Hekimoğlu Ali Paşa İlköğretim Okulu tiyatro salonunda başlandı. İlk seminere veliler ve öğretmenlerin yanı sıra Fatih Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Başkan Yardımcısı Hasan Suver de katıldı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, seminerin açılış konuşmasında, toplantının yapıldığı salonu iki hafta önce açtıklarını hatırlatarak, "İki hafta önce burayı böyle amaçlara hizmet etsin diye açmıştık" dedi. Demir, sağlıklı bireylerin yetişebilmesi için sorumluluğun ebeveynlere düştüğünü belirterek, çocukların yetiştirilmesine önem verilmesiyle nitelikli bireyler ve nitelikli toplumun oluşacağına dikkat çekti. Seminerin anne ve babalara birçok yeni bilgi katacağını dile getiren Demir, seminere katılanlara teşekkür etti.

Semineri veren uzman psikolog Levent Yaycı, ilk eğitimini aile içinde alacak çocukları boş bir sayfaya benzetti. Çocukların yavaş yavaş eğitilmesini boş sayfada yıllar geçtikçe bir resim oluşmasına benzeten Yaycı, "Eğer çocuğunuzun yaptığı davranışlarda veya bazı özelliklerinde hatalar görürseniz, onu yargılamadan önce lütfen o resmin kendiliğinden bu hale gelmediğini aklınızdan çıkarmayınız" dedi.

Yaycı, anne ve babanın çocuğa karşı temel sorumlulukları olduklarını söylerek, "Ebeveynler çocuğun fiziksel gereksinimlerini karşılamak, ona güvenli bir barınak sağlamak dışında en önemli psiko-sosyal görevi Rehberlik ve Kontrol'dur. Rehberli bir ailenin çocuğuna iyiyi-doğruyu, olumlu sosyal becerileri, eğitimin önemini, kültürel zenginlikleri, estetik zevkleri, doğaya sevgisi ve çevreyi koruma, ahlaki değerler kazandırma gibi konulardaki tutumlarıdır. Kontrol ise ailenin çocuğunu yaptıkları, ilgileri, alışkanlıkları ve sorumluluklarını yerine getirip getirmediği konusunda uygun şekilde takip etmesidir. Yapılan araştırmalar sonucunda maalesef ailelerin büyük bir kısmının her iki görevi tam olarak yapamadığını ancak bunun farkında olmadığını ortaya çıkarmıştır. Hatta bazıları görevlerini yerine getirebildiklerini düşünmektedirler"

Pisikolog Levent Yaycı, anne babanın yargılayıcı ve suçlayıcı tutumu çocukta yalan söylemeye ya da gerçeği bazı çarpıtmalarda bulunarak anlatmaya yol açacağını belirterek, "Unutulmamalıdır ki, hiçbir çocuk yalancı olarak doğmaz" dedi. Yaycı, çocukların, anne - babanın, yargılayıcı ve suçlayıcı tutum takınması; sık sık ahlak dersi vererek çocuğa güvenmedikleri izlenimi vermesi, yalan söylemeleri gibi nedenlerle yalan söylediklerini vurguladı.

Yaycı, seminere şöyle devam etti:
"Her yaş dönemi kendi döneminin tarihini yeniden yazar. Konuşma şekilleri, iletişim biçimleri, giyim stilleri, ilgileri geçmiş dönemlerden farklıdır. Bizler çocuklarımızı anlamak ve onlara iyi rehberlik etmek istiyorsak, onların dönemlerinin tarihlerini anlamaya ve öğrenmeye çaba göstermeliyiz. Birçok ailede ebeveynlerden birisi yada her ikisi kontrol ve rehberlik fonksiyonlarını yerine getirmekte güçlük çekmektedirler. Bunun sonucunda iletişim problemleri ve kuşak çatışmaları ortaya çıkmaktadır. Çocuğuna ulaşabilme ve onun gelişimine olumlu katkıda bulunabilme için her aile rehberlik ve kontrol fonksiyonlarını ne derece yerine getirebildiğini sorgulamak zorundadır."

.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2006 Çarşamba 16:40:28
Güncelleme :12 Haziran 2006 Pazartesi 11:36:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?