5
Mayıs
2024
Pazar
FATİH - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Savaş Dinçel


Savaş DİNÇEL   (1942–2007)

İstanbul Fatih ilçesinde 1942’de dünyaya geldi. İlkokulu Koca Ragıp Paşa İlkokulu'nda tamamladıktan sonra İstanbul Erkek Lisesi' ne girdi. İstanbul Belediyesi Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nde tiyatro eğitimine başladı. Tiyatro eğitiminin yanı sıra amatör olarak karikatür çizmeye başladı.

İlk kez İstanbul Şehir Tiyatroları'nda profesyonel oldu. Sırasıyla Münir Özkul Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu, Gen-Ar Tiyatrosu, yeniden İstanbul Şehir Tiyatrosu, Miyatro Vatandaş Tiyatrosu'nda çalıştı, yine Şehir Tiyatrosu'nda çalışırken 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasasıyla Şehir Tiyatroları'ndan uzaklaştırıldı.

Bir süre tiyatroya ara verip GÜM'de (Güldürü Üretim Merkezi) profesyonel karikatür çizeri olarak çalışmaya başladı. Tekrar tiyatroya dönünce karikatür ve afiş çalışmalarına tiyatroyla birlikte devam etti. Üç yıl Günaydın gazetesinde “Tonton” adlı bant karikatürü çizdi. Bu arada Şan Müzikholü'nde ve Ali Poyrazoğlu Tiyatrosunda çalıştıktan sonra, önce konuk olarak sonra da Danıştay kararıyla Şehir Tiyatroları'na geri döndü.

İki tane karikatür sergisi açtı. “Çizgilerle Nazım Hikmet” adlı çizgi roman bir kitap hazırladı. Ziya Öztan'ın yönetmenliğini üstlendiği Kurtuluş ve Cumhuriyet filmlerinde İsmet İnönü'yü canlandırmıştır. Bunun yanı sıra amatör çizim ve afiş işleriyle uğraşmaktadır. Ali Poyrazoğlu ve Münir Özkul ile birlikte çalışmıştır. Evinde iç kanama geçirdi ve Memorial Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen, 20 Aralık 2007'de İstanbul'da hayatını kaybetti.

Eserleri:

Çok Sesli, Savaş Dinçel, Pan Y

Ödülleri: 

ÇASOD "En İyi Oyuncu" Ödülleri, 2001, En İyi Erkek Oyuncu, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
İstanbul Film Festivali, 2001, En İyi Erkek Oyuncu, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
Siyad Türk Sineması Ödülleri, 2000, En İyi Erkek Oyuncu, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar

Oynadığı Bazı Film ve Tv dizileri:

Hababam Sınıfı, Aşık Oldum, Merdoğlu Ömer Bey, Kızlar Sınıfı, Ağır Roman, Ateş Böceği, 

Çözülmeler… 

Sinekli Bakkal, Çemberler, Azmi, Kurtuluş, Cumhuriyet, İttihat ve Terakki, Üç İstanbul, Bizi Güldürenler, Ekmek Teknesi, Sessiz Gemile vb.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar