18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET
Belediye Sayfaları

Baykal, kültür merkezi açtı

Caddebostan Kültür Merkezi'nin açılış töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Etnik köken ayrı, milletin adı ayrı kavramlardır. Türkiye'de bir millet var, tek millet var. O milletin de bir adı var, Türk milleti. Başbakan bunu söylemek zorundadır" dedi.

CHP Genel Başkanı Baykal, Kadıköy Belediyesi'nce yaptırılan Caddebostan Kültür Merkezi'nin (CKM) açılışına katıldı. Açılışta bir konuşma yapan CHP lideri, Türkiye'de 2002 yılı ve sonrası dönemde bu düzeyde bir yatırımın yapılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Gazetecilerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''alt kimlik'' ile ilgili sözlerini anımsatmaları üzerine Baykal, "Başbakan Erdoğan'ın büyük bir yanlış yaptı ve bu yanlışta ısrar etti.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, kendi milletinin adını koymakta tereddüt içine girmemelidir. Maalesef bu konuda ciddi bir sıkıntısı olduğu anlaşılıyor sayın başbakanın. Halbuki bu çok açık, hukuki bir gerçektir. Türkiye Cumhuriyeti tek uluslu, tek milletli bir devlettir. Milletimizin adı Türk milletidir. Bu anayasamızda yazılıdır. Türkiye'nin milli mücadele tarihinde yazılıdır. Bu 70 milyon insanın kalbinde yazılıdır.

Bunu başbakanın ifade etmekte güçlük içine düşmesi, çok üzüntü verici bir durum. Türk milletinin, toplumu oluşturan bir alt kimlikle eşit konumda düşünülerek, milli kimliğin anayasal vatandaşlık olarak ilan edilmesi hiçbir geçerlilik taşımaz. Anayasal vatandaşlık bir hukuki ilişkinin adıdır. Doğrudur ama burada bir millet var. Bu milletin adı da Türk milletidir. Başbakan bunu kabul etmek durumunda kalacaktır'' dedi.

Konuşmasında, Fransa, Yunanistan ve Bulgaristan'ı örnek gösteren Baykal, "Fransa başbakanına, 'Fransa'da çeşitli alt kimlikler var, Korsikalılar var, Fransa vatandaşlık bağıyla bağlı olanların devletidir' diyebilir misiniz? Yunanistan başbakanına, 'Makedonlar var, Türkmenler, Türkler var, Arnavutlar var ve Helenler, Yunanlar var ve bunların hepsi de vatandaşlık bağıyla bağlıdır Yunan devletine, durum budur' dedirtebilir miyiz? Bulgaristan'da da bunu dedirtebilir miyiz? Yani çok yadırgatıcı bir olay" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Baykal, herkesin Türk milletinin bir parçası olmasının, insanların farklı kökenlere sahip olmalarına engel teşkil etmeyeceğini belirterek, "Etnik köken ayrı, milletin adı ayrı kavramlardır. Türkiye'de bir millet var, tek millet var. O milletin de bir adı var, Türk milleti. Başbakan bunu söylemek zorundadır. Başbakanın burada tereddüdü var. 'Türkiye'de bunu saklamaya kalkarsak, milletin adının Türk milleti olduğunu söylemekten kaçınırsak, terör girişimlerini engelleriz, terörden vazgeçerler' anlayışıyla yapılıyorsa bu, hiçbir geçerlilik taşımaz'' şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın imam hatip liseleri mezunlarına açık öğretim liselerinden diploma verilmesi konusuna da değinen Baykal, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim sorunlarını çözmeye yönelik değil, ideolojik olarak davrandığını öne sürdü.

Törende konuşan İstanbul Valisi Muammer Güler de, CKM'nin dünya şehri olma iddiasındaki İstanbul için önemli bir kültür merkezi olduğunu, 2 gün sonra Brüksel'de gerçekleştirilecek bir toplantıda İstanbul için ''2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti'' adaylık başvurusu yapacaklarını bildirdi.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise, Kadıköy'ün bir turizm, sanayi bölgesi değil, yaşam bölgesi olduğunu belirterek, ilçede kültür, sanat ve spor alanlarına önem verdiklerini ifade etti. Öztürk, Darüşşafaka ile yaptıkları anlaşma ile Süreyya Paşa Sineması'nı da bir kültür merkezine dönüştüreceklerini söyleyerek, "Her mahalleye bir kültür merkezi yapacağız. Sadece insanlar kapanmaz, kentler de kapanır. Üsküdar'da bir musiki cemiyeti vardı, en güzel sanatçılar Üsküdar'da yetişirdi.

Ama artık o salonlarında tekvando yapılıyor" diye konuştu. Ünlü sanatçı Metin Akpınar da, basın mensuplarının sorusu üzerine Kadıköy'de böyle bir kültür merkezinin olmasının önemli olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından, Deniz Baykal, Vali Muammer Güler, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile tiyatro sanatçıları Müjdat Gezen ve Gülriz Sururi, sahnede sembolik olarak bir butona basarak, sanat merkezinin açılışını yaptı. Fazıl Say'ın Kadıköy Belediyesi Filarmoni Orkestrası eşliğinde verdiği konserle sona eren törene, siyaset ve sanat dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

Kültür merkezi için, 14 Aralık'ta Sertab Erener, 21 Aralık'ta ise Erol Evgin'in vereceği konserlerle iki açılış daha yapılacak.

2003 yılında inşaatına başlanan ve 19 bin metre karelik alana yapılan CKM, 3 bin kişi kapasiteye sahip. Kadıköy'ün depreme en dayanıklı binası olma özelliği taşıyan CKM, aynı zamanda ''akıllı bina'' olarak inşa edildi. CKM'de 8 sinema salonu, 660 kişilik konser salonu, 2 ayrı tiyatro salonu, sergi salonları ve spor sağlık merkezi bulunuyor. Merkezde, sinema, kafe ve kitap satış mağazası da bulunuyor.

.
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2005 Pazar 23:55:56
Güncelleme :10 Haziran 2006 Cumartesi 12:03:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?