22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Baltalık kesim devri bitiyor

İstanbul ormanlarının yüzde 80'ine sahip olan Şile'de köylünün geçim kaynağı olan makdağ yakacak odun kesimi 01/01/2006 tarihinden itibaren Baltalık kesiminden aralıklı kesime dönüşecek.

Orman Bakanlığı'nın almış olduğu karar ile tüm Türkiye'de 'makdağ' olarak adlandırılan ve orman köylüsünün temel geçim kaynağı olan baltalık orman kesimi artık 01/01/2006 tarihinden itibaren aralıklı orman kesimi olarak yapılacak.

Yeni uygulamayı Şile'nin 57 köy muhtarına Şile Grand Otel'de verilen iftar yemeğinde anlatan İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar, bunun, Avrupa Birliğinin kapısında olan bu güzel yurdumuzun ormanlarını yarınlara taşımak ve yeşil örtüyü yok etmemek için alınmış bir karar olduğunu söyledi.

Bayraktar, "Ama bu demek değildir ki, geçimini bu yönde sağlayan köylümüzün ekmeğini elinden aldık ,elbetteki hayır yine kendi yakacağı odunu aralıklı kesimden elde edeceği odununu yine iç pazarda satışını gerçekleştirecek" dedi.

DAĞ TURİZMİ NEDEN OLMASIN

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ise, Şile'nin İstanbul için çok önemli bir ilçe olduğunu belirterek, bu yeni uygulama ile köylünün mağdur edilmeyeceğinin altını çizdi.

"Şile'nin piknik ve mesire alanlarınızı tespit edin; bizde sizlere tahsissini gerçekleştirelim ticari geliride köylümün köyün olsun işte Şilenin deniz turizmin yanında birde mesire alanlarının oluşturulduğu Orman Dağ turizminide başlatmış olalım" diyen Kahveci, ayrıca odunun köylü pazar satış fiyatının 18. 50 YTL'den 16.50 YTL'ye düşürüldüğünü, bunun da köylüye azda olsa fayda sağlayacağını dile getirdi.

ŞİLE DE ÇİÇEK SERACALIĞI GİRİŞİMLERİ

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ise, Şile ve çevre köylerinin tarımsal alanda ekonomik getiri sağlayacak çok önemli bir gelir kaynağı olacağına inandığımız çiçek seracılığı hususunda geçtiğimiz günlerde İBB Park Bahçeler Müdürlüğüne bağlı yetkililer ile köy muhtarlarımıza bu konuda bilgilendirme yaptıklarını ve İBB yetkililerinin yetiştirdiğiniz tüm ürünleri Büyükşehir Belediyesi olarak tamamını alacaklarını ve hatta bu konu ile ilgilide eğitimin bizzat kendilerince verileceğini ve yetiştirilecek olan çiçek ve bitkilerin tohumlarında tamamının İBB tarafından karşılanacağını ifade etti

Nurcan Kırcalı - Kenthaber / Şile
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 18:09:15
Güncelleme :20 Mart 2006 Pazartesi 20:41:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sabri KAYACIK IP: 85.101.194.xxx Tarih : 18.10.2005 13:01:27
Şaşırtıcı olan şu: Yeşili, doğayı, tabiatı çok severler, ormanlarımızı, yeşil alanlarımızı korumak için maktağ vermekten vaz geçerler. Ancak, şu çelişkiye bakın ki, durup dururken giderler, İstanbul'da nadide yeşil alanlarından Göztepe parkında, Camii yapacağız diye tuttururlar. Şimdi bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu demezler mi adama? Bnu açıklanması nedir, bileniniz varmı? Sonra, Orman alanlarının imara açılması, sulak alanların ve yaban hayatının devamını sağlayan bataklıkların kurutulma çabaları neyin nesi? Bileniniz varmı?... Hadi bakalım kolay gelsin...!