22
Mayıs
2024
Çarşamba
SULTANBEYLİ - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Doğalgaz isyanı

Sultanbeyli’de 168 dairelik bir site, İGDAŞ’ın doğalgaz aboneliği vermemesi yüzünden elektrikli soba ve sanayi tüpleriyle ısınmaya çalışıyor. Yeterli alt yapı olmadığı gerekçesiyle İGDAŞ’ın doğalgaz bağlamadığı sitede, elektrik sobası yüzünden 4 evde yangın çıktı. Son olarak çıkan yangında bir evin tamamen kül olması, site sakinlerini sokağa döktü.

Sultanbeyli’de 168 dairelik sitenin sakinleri, doğalgaz ısınma sistemine göre planlanan evlerin dairelerine, doğalgaz bağlanması için onlarca kez İGDAŞ’a ve gerekli resmi makamlara müracaat etmelerine rağmen bir sonuç alamadı. Soğuk kış mevsimini, baca sistemi olmadığı için elektrik sobaları ve sanayi tüpleri yakarak geçiren site sakinleri, kış boyunca çıkan 4 yangın yüzünden ölüm tehlikesi atlattı.

Sitede elektrik sobası yüzünden çıkan yangınlardan sonuncusu da bugün meydana geldi. Okula giden çocuklarının üşümemesi için elektrik sobasını yakan anne Leyla Gümüş, market dönüşünde evinin alevler içinde kaldığını gördü. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından yangın kontrol altına alınmasına rağmen, evdeki hiçbir eşya kurtarılmadı.

Site sakinleri çıkan son yangından sonra İGDAŞ’a tepkilerini dile getirmek için bir eylem yaptı. Site önünde toplanan yaklaşık 60 kişilik grup, "Doğalgaz istiyoruz" sloganları attı. Protestoda evi kül olan Leyla Gümüş ise baygınlık geçirirken, annesinin bayıldığını gören 11 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Kader’in de, gözyaşlarına hakim olamayarak ağladığı görüldü. Ağlayarak konuşan küçük Kader, "Doğalgazımız verilseydi, annem bu hale düşmezdi, böyle bayılmazdı. Elektrik parası vereceğimize, kalem alırdık. Kalem alamıyoruz, evimizde ısınamıyoruz. İGDAŞ, duysun bunu" diyerek olaylara tepki gösterdi. Bu sırada 8 yaşındaki kardeşi Kadir de olanları şaşkınlık içinde izledi.

Site yönetimi başkanı Serpil Yılmaz ise, "Biz bu yangınları daha önce de yaşadık. Doğalgazımız verilmediği için, elektrik sobası ya da sanayii tüpleriyle ısınıyoruz. Eğer sanayi tüplerinden biri patlasaydı şu anda ölmüş olacaktık. Mutlaka bir can mı verilmesi gerekiyor. Mutlaka doğalgazımızı istiyoruz" dedi. Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

"İGDAŞ’ın doğalgaz vermemesine, sitenin bulunduğu bölgede gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlanmamış olması gerekçe gösteriliyor. Yetkililer, her seferinde bir sonraki projede gerekli alakayı göstereceklerini söylüyorlar. Bu ne zamana kadar böyle devam edecek."

Kızgın site sakinlerinden bazıları da, aylık 150 milyon gibi bir elektrik faturası ödediklerini, bu masrafın ise hiç olmaması gerektiğini belirterek, "Çocuklarımız okul sıcak diye, okula gidiyorlar. Birçok çocuğumuz bronşit hastası oldu. Evlerimizde yeterince ısınamıyoruz" diye konuştu.
Yaklaşık 600 nüfusun bulunduğu site sakinleri, "Doğalgaz İstiyoruz", "Kadir Topbaş Duy Sesimizi" sloganları atarak, alkışlarla protesto ettikleri yetkilileri görev çağırdı.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2005 Pazartesi 13:46:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?