19
Mayıs
2024
Pazar
SULTANBEYLİ - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Hem ölüm hem zulüm sınıfı

Sultanbeyli Ahmet Yener İlköğretim Okulu’nda açıktaki kabloları bir öğrencinin ölümüne yol açan konteynerden eğitim dramı çıktı. Minik öğrenciler havasız demir kafeste üst üste ter içinde ders görüyor.

Deprem bölgelerinde işi bitince ihtiyacı olan okullara nakledilen konteynerler yazın hamam gibi, kışın ise buzdolabına dönüşüyor. Isı farkının 5-6 derece olduğu derse dikkatini veremeyen öğrenciler teneffüsü iple çekiyor.

İstanbul’da 50 okulda konteyner ya da prefabrik derslik var. Binlerce öğrenci buralarda okuyor. Deprem riski nedeniyle yakında yıkılacak 64 okulda daha konteyner yöntemi uygulanacak.



İstanbul Sultanbeyli’de konteyner içinde ders gören öğrenciler, yazın sıcakla, kışın soğukla boğuşuyor. ’Zulüm sınıfı’ her gün 60 öğrenciye kapılarını açıyor.

İstanbul Sultanbeyli’de sınıf yerine kullanılan konteynerin üzerine kaçan topunu almak isterken elektrik kablosundaki akıma kapılan ilköğretim okulu öğrencisi Emre Köroğlu’nun ölümü, İstanbul’daki çağ dışı eğitimi bir kez daha gözler önüne serdi. 8 yaşındaki Emre’nin ölümüne neden olan ’konteyner sınıfta’, 60 öğrenci ders görüyor. Minik çocukların 3’erli; 4’erli olarak sıralarda oturduğu konteyner, ana binadan çekilen elektrik kablolarıyla aydınlanıyor.

34 DERECEDE EĞİTİM
’Konteyner sınıf’ın bir diğer özelliği ise yazları çok sıcak kışları ise çok soğuk olması. Dün konteyner sınıfa bir termometreyle gittik ve minik yavruların kavurucu sıcakta nasıl eğitim gördüklerine tanık olduk. Dışarıda hava sıcaklığı28 derece civarında seyrederken sınıftaki sıcaklık zaman zaman 34 dereceye kadar çıktı. Sınıftaki bu sıcaklık, minik çocukların adeta nefes almasını imkansızlaştırıyor. 5’inci sınıf öğrencisi Hamide Dağlı, "Kışın çok soğuk oluyor. Yazın sıcaktan dersleri dinleyemiyoruz. Bize normal bir sınıf vermelerini istiyoruz" diyor. 4’üncü sınıf öğrencisi Hilal Ay ise nasıl eğitim gördüklerini "Sürekli terlediğim için dikkatimi öğretmenime veremiyorum. Teneffüse çıkıp su içmek istiyorum. Biz de normal bir sınıfta ders görmek istiyoruz" cümleleriyle anlatıyor.

55 BİN ÖĞRENCİ VAR
Sultanbeyli Kaymakamı Kaya Çıtak, arsa problemi yaşandığı için öğrencileri konteyner sınıflara yerleştirmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, "Hayırseverleri,kamu görevlilerini desteğe bekliyoruz. Bu sorunları el birliğiyle çözebiliriz" dedi. Sultanbeyli İlçesi Milli Eğitim Müdürü Ali Aydoğdu da gerçek sorununun 18 yıllık bir ilçenin imar planının bulunmaması olduğunu söyledi. Aydoğdu, "İmar planı olmadığı için devlet okul yapamıyor. 21 ilköğretim okulu ve 5 lisede 55 bin öğrencimizin ihtiyacını karşılamak zorunda kalıyoruz" dedi. Aydoğdu, konteynerde eğitim gören öğrenciler için İMKB tarafından Sultanbeyli’de bir okulun yapımı için protokol imzalandığını, biter bitmez öğrencilerin bu okula alınacağını kaydetti. Vali Muammer Güler de konteyner okulu "Yeni okul yapılana kadar geçici bir çözümdü" diye açıkladı.



Yalçın BEL-Zeynep İŞMAN/MERKEZ
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2004 Çarşamba 12:22:02
Güncelleme :28 Nisan 2005 Perşembe 17:33:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?