18
Eylül
2024
Çarşamba
DEMİRKÖY - KIRKLARELİ

Demirköy Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde, Kırklareli İli’ne bağlı bir ilçe olan Demirköy, batısında Kırklareli Merkez, güneyinde Vize ve Pınarhisar ilçeleri, doğusunda Karadeniz, kuzeyinde de Bulgaristan ile çevrilidir. İlçedeki Rezve Deresi Türkiye ile Bulgaristan sınırının bir bölümünü doğal olarak oluşturmaktadır. İlçe topraklarının büyük bir bölümü dağlık ve ormanlıktır. Istranca Dağları ilçenin güney ve batı kesimlerini bütünüyle engebelendirir. Istrancaların en yüksek noktası olan Büyük Mahya Dağı (1.031 m.) Demirköy ile Kırklareli Merkez ilçesi arasındadır. Istranca Dağları ile Karadeniz kıyısı arasında kalan alanlarda Demirköy ve Limanköy platoları yer almaktadır. Bitki örtüsü yönünden oldukça zengin olan bu platolar Deringeçit Deresi ile birbirinden ayrılır. Limanköy platosu ise Rezve Deresi ile ikiye bölünür, kalan kısımları Bulgaristan’ın içlerine kadar uzanır. Büyük ve Küçük Mahya Dağları ve İğneada arasında yer alan dalgalı bir arazi yapısı gösteren ormanlarla kaplı Demirköy platosu bulunmaktadır. Ayrıca İğneada çöküntüsü olan lagünler, Istranca kütlelerinin doğusunda olup, Demirköy kıyılarında farklı özellikler gösterir.

İlçe toprakları su kaynakları yönünden oldukça zengindir. Deringeçit, Bulanık ve Rezve dereleri başlıca akarsularıdır. Ayrıca İğneada çöküntüsünde Erikli, Mert ve Sakpınar gölleri bulunmaktadır. Limanköy koyu ile İğneada ilçenin önemli iki limanıdır. Geniş kumsalları, zengin orman örtüsü ile ilçenin turizm yönünden önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.Deniz seviyesinden 300 m. yükseklikteki ilçenin il merkezine uzaklığı 74 km.dir. Yüzölçümü 945 km2 olup, toplam nüfusu 11.270’tir.

İğneada Plajıİlçenin genel bitki örtüsü ormanlıktır. Orman ağaçları başta meşe ve kayın olmak üzere çeşitlilik göstermektedir. Ormanlar Yıldız Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçları sik bir orman örtüsü ile kaplıdır. Bu ormanlar, kıyıdan başlayarak dağların yamaçları boyunca 1000 metreye kadar yükselir. Buradaki ağaçlar geniş yapraklı olup, kıs mevsiminde yapraklarını dökerler.

İçe Karadeniz ikliminin etkisinde olmasına rağmen, yazları sıcak ve kuraktır. Yıllık ortalama 1000 mm. olan yağışlar bahar ve kış aylarında daha çok görülür.

İlçenin ekonomisi tarım, ormancılık, balıkçılık ve turizme dayalıdır. Tarım alanları ilçe topraklarının %10’undan azdır. Buna rağmen buğday, fasulye, patates ve elma yetiştirilir. İlçe ormanlarından çıkarılan keresteler ve bunları işleyen atölyeler bulunmaktadır. Turizm yönünden önemli olup, Dupnisa Mağarası ile İğneada’da konaklama tesisleri bulunmaktadır. Buradaki akarsu ağızlarında kaz, ördek, çulluk ve bıldırcın vardır. Avcılık yönünden de ekonomisinde önem taşımaktadır. Deniz balıkçılığı oldukça gelişmiş, modern bir balıkçı barınağı bulunmaktadır. İlçe topraklarında demir cevheri vardır ve bunlar eskiden işletilmiştir. İlçe de ismini Istranca Dağlarındaki demir madeninden almıştır.

Demirköy’ün geçmiş tarihi ile ilgili Trakya Üniversitesi araştırmalar yapmaktadır. Bu nedenle de tarih öncesi çağları ile ilgili bilgiler henüz netleşmemiştir.

Dupnisa MağarasıSultan I.Murat zamanında Kırklareli ile birlikte Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde İğneada, Ayestefanos Köyü eski bir yerleşim alanı idi. Kırklareli’ne bağlı bir nahiye idi. Balkan Savaşı sırasında Demirköy’ün bağlı bulunduğu Vesilos’un Bulgaristan’da kalması üzerine, 1908’de kaza konumuna getirilmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında 1920’de Yunan işgaline uğramış, 11 Kasım 1922’de de işgalden kurtarılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra 1923’te Demirköy Belediyesi kurulmuş, Kırklareli’ne bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede Saka Gölü Tabiatı Koruma Alanı, İğneada Plajı ve Dupnisa Mağarası gibi doğal güzellikler bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.kırklarelim.com, www.kırklareli.gov.tr adreslerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 22:30:16

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR