Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde, Kırklareli’ne bağlı bir ilçe olan Kofçaz, doğu ve güneyinde Merkez ilçe, batısında Edirne, kuzeyinde de Bulgaristan ile çevrilidir. Kırklareli’nin kuzeybatısında yer alan Kofçaz, Istranca Dağlarının eteklerinde, ormanlık bir alanda yer almakta olup, engebeli bir plato görünümündedir. İlçe topraklarını Istranca Dağlarının batı uzantıları engebelendirmektedir. Ergene Nehri’nin kollarından Teke ve Babaeski (Şeytan) dereleri ilçe topraklarını sulamaktadır. İlçe topraklarından doğan akarsular Kayalı Barajını beslemektedir. Deniz seviyesinden 640 m. yükseklikteki ilçenin il merkezine uzaklığı 26 km.dir. Yüzölçümü 551 km2, 1997 Yılı Sayım sonuçlarına göre 4.207’dir.
İlçede Karasal İklim hüküm sürmekte olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer.
İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; buğday, arpa, yulaf, ayçiçeği, az miktarda da baklagiller ile elma ve üzümdür. İlçenin dağlık kesimlerinde koyun yetiştirilmektedir.
İlçenin İlk Çağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Sultan I.Murat zamanında, 1369’da Kırklareli çevresi ile birlikte Osmanlı topraklarına katıldığı sanılmaktadır. Kırklareli’ne bağlı bir bucak olan Kofçaz, Keşirlik Köyü’ne taşınarak Kofçaz ismi ile tanınmıştır. Keşirlik olan ismi Kofçaz olarak değiştirilmiş ve 1959’da ilçe konumuna getirilmiştir.
İlçede Topçu Baba Türbesi ve Mercan Dede Türbesi bulunmaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu