4
Mayıs
2024
Cumartesi
PEHLİVANKÖY - KIRKLARELİ

Pehlivanköy Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde, Kırklareli İli’ne bağlı bir ilçe olan Pehlivanköy’ün, kuzey ve doğusunda Babaeski, güneyinde Tekirdağ, batısında da Edirne yer almaktadır. Pehlivanköy Ergene havzasının düzlük bir alanında kurulmuştur. İlçeden kaynaklanan suları Teke ve Süloğlu Dereleri birleştirerek Ergene Nehri’ne akıtmaktadır. Kırklareli’ne 48 km. uzaklıktadır. Yüzölçümü 114 km2, toplam nüfusu 2.909’dur.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, ayçiçeği, şeker pancarı, arpa, baklagiller, kavun, karpuz, üzüm, elma ve eriktir. İlçede yaygın biçimde sığır besiciliği yapılmaktadır. Bitkisel yağ üretimi ve toprak eşya yapımı ile uğraşan küçük iş yerleri bulunmaktadır.

Eski ismi Pavlı ve Pavliköy olan Pehlivanköy’ün ilk yerleşimi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Grekçe ‘Bitme, Sona Erme, Dinlenme, Huzur’ anlamına gelen Pavli sözcüğünden Pehlivanköy’ün bir menzil yeri olduğu sanılmaktadır. Bu ismin Hıristiyan Azizi Paulos’tan gelmiş olduğu da düşünülmektedir. Bizans döneminde Hıristiyan dini merkezi olması da olasıdır. Pehlivanköy bu ismi Bizans İmparatoru III.Mikael’in 850’de Güneydoğuda yaptığı bir savaşta Arapları destekleyen Pavilkain aşiretinin buraya yerleştirilmesinden sonra almıştır.

Tarihi kaynaklara göre MÖ.700 yıllarında Traklar buraya yerleşmişler, Odrysler Pehlivanköy’ün olduğu yere küçük bir köy kurmuşlardır. MÖ.335-330 yıllarında Trakya’nın bir bölümü ile burası da Makedonyalıların egemenliğine girmiştir. Perslerin buraya hakim olmasından sonra Trakya Satrabı Lisimachos’un yönetiminde kalmış, daha sonra da Gelibolu’daki Trakya Devleti’ne bağlanmıştır. Pehlivanköy MS.46’da Romalıların egemenliğine girmiş ve Romanın önemli eyaletlerinden biri olmuştur. Roma sonrasında Hunlar, Gotlar, Bulgarlar yöreye akınlar düzenlemiş, Bizanslılar bir süre burada egemenliğini sürdürmüştür. Osmanlıların kuruluş yıllarında Hacı İlbey ve Evrenos Bey 1363’te Bizanslılardan bu yöreyi ele geçirmiştir.

Pehlivanköy 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında bir yıla yakın Rusların işgal altında kalmış, Ayastefanos Antlaşması (1878) ile Bulgar Prensliğine bırakılmış, daha sonra Berlin Antlaşması (1878) ile tekrar Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir. Balkan Savaşları’ndan sonra Bulgaristan göçmenleri Trakya ile birlikte Pehlivanköy’e de yerleştirilmiştir. Pehlivanköy 1912-1913 Balkan Savaşları sırasında Bulgarlar tarafından işgal edilmiştir. Kurtuluş savaşı sırasında 1920 Temmuz’unda Yunanlılar tarafından işgal edilmişse de 1922’de yeniden Türk topraklarına katılmıştır.

Cumhuriyet döneminde Babaeski’ye bağlı bir bucak merkezi olan Pehlivanköy’ün 1948 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 1957 yılında da Kırklareli’ne bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede tarihi eser olarak Pehlivanköy (Ergene-Akarca) Köprüsü bulunmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.pehlivanköy.gov.tr adresinden alınmıştır.
 

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 22:43:44

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR