26
Mayıs
2024
Pazar
PINARHİSAR - KIRKLARELİ

Yılda 1,6 milyon kişi veremden ölüyor!

Kırklareli Sağlık İl Müdürü Dr.Mehmet Bilgin 62. verem Eğitim ve Propaganda haftası münasebetiyle yapmış olduğu yazılı açıklamasında; Her yıl dünyada 8,9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta ve her yıl veremden 1,6 milyon insan ölmekte olduğunu belirtti.

Dünyada tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalık olduğunu söyleyen Bilgin açıklamalarında şunları belirtti “Her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlamak üzere düzenlenen, halkımızın Verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesini amaçlayan, “62. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” 04-11 Ocak 2009 tarihleri arasında düzenlenecektir.” dedi.

Bilgin sözlerine şöyle devam etti; “Verem Mycobacterium Tuberculosis isimli bakteri tarafından oluşturulan bulaşıcı özellikli bir enfeksiyon hastalığıdır. Dünya nüfusunun üçte biri verem mikrobu ile temas etmiştir. Bu insanların onda biri hayatlarının bir döneminde verem hastalığına yakalanacaklardır...

Verem mikrobunun kaynağı hasta insanlardır. Mikrop solunum yolu ile bulaşır. Hasta insanların öksürük ve aksırıklarıyla yayılan mikroplar sağlam insanlar için tehlike arz ederler.
Verem hastalığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi klinik bulgular verebilir. Üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir.

Tanı Tedavisi ;
Hastanın şikayetleri ve akciğer röntgen bulguları hastalıktan şüphelenmeye neden olur. Kesin tanı balgam muayenesinde mikrobun görülmesi yada kültürde üretilmesi ile konur.

Veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Verem hastaları, Verem Savaşı Dispanserleri tarafından tedaviye alınır, düzenli aralıklarla kontrolleri yapılır, ilaçları ücretsiz olarak verilir. Tedavi süresi en az altı ay sürmektedir. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi denir.

Verem hastalarının aile bireyleri ve temaslıları dispanserler tarafından kontrol edilir. Hasta olmayan fakat verem olma riski taşıyan kişilere 6 ay süre ile koruyucu ilaç verilir. “ dedi. 

Süleyman Karael/Pınarhisar KENTHABER
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 18:49:32
Güncelleme :5 Ocak 2009 Pazartesi 09:17:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?