2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

1 Mart faciası unutulmadı

Kocaeli'den Karamürsel'e giderken batan yolcu vapurunda ölenler 50 yıl sonra törenle anıldı. 

1 Mart 1958'de, Kocaeli'den Karamürsel'e gitmek üzere, İzmit Lisesi ve Kocaeli Endüstri Meslek Lisesi öğrencileriyle birlikte 243 yolcu ve mürettebatla İzmit iskelesinden hareket eden Üsküdar isimli yolcu vapuru, Derince ilçesi açıklarında aniden çıkan şiddetli fırtına sonucu sulara gömüldü. Gemide hayatını kaybeden çoğunluğu öğrenci 203 kişi , 50 yıl sonra Kocaeli sahilinde Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği törenle anıldı. 

Törene Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Saraybahçe Belediye Başkarı Halil Vehbi Yenice, ölen öğrencilerin yakınları ve bir çok vatandaş katıldı. Törene katılanlar deniz otobüsüne binerek kısa sir deniz turunun ardından Üsküdar vapurunun battığı bölgeye geldi. Vapurda bulunanlar deniz gezintisi sırasında ölenler için denize karanfil bıraktı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, törene katılanlarla birlikte ölenlerin anısına denize çelen bıraktı.
Olayın tek canlı şahidi olan 84 yaşındaki emekli beden eğitimi öğretmeni Nurettin Başol, yaşadığı dehşet dakikalarını heyacan içinde anlattı. Başol, "Ben futbol hakemiyim. O gün maçım vardı, fırtına nedeniyle maçı tatil ettim. Üsküdar vapurunun battığını gördüm. Yüksek bir noktaya çıktım. Kazanın olduğu yer petrol dolum tesisine çok yakın bir yerdi. Ölenler şanssız insanlardı. Her gün petrol ofisinin yanında bir tanker bulunurdu. Ama o gün orada tanker yoktu, bu yüzden çok insanımızı kaybettik. Onları rahmetle anıyorum" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2008 Cumartesi 18:13:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?