30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

2.3 milyon işsiz için teşvik geliyor

Hükümet 2.3 milyon kişiyi istihdam etmeyi hedefliyor. Gelecek hafta bakanların değerlendirilmesine sunulacak paket, 2.5 milyar YTL'lik kaynağa ihtiyaç duyuyor. Ayrıca özel sektörde eski hükümlü çalıştırılması uygulaması kaldırılacak.

Referans Gazetesi'nde Neşe Karanfil imzasıyla yer alan habere göre hükümet seçim öncesinde yaşama geçirmeyi planladığı "istihdam paketi" ile toplam 2.3 milyon kişiye iş, 1 milyonu aşkın kişiye de "mesleki eğitim" vermeyi hedefliyor. Çalışmaları teknik olarak tamamlanma aşamasına gelen ve gelecek hafta bakanların kendi içlerinde yapacağı toplantıyla son şekli verilecek paket, ilk istihdam edilenler ile; 18-29 yaş arasında istihdam edilenler için işverenlere dönük ciddi teşvikler içeriyor. Paketle bu yolla en az 2 milyon kişinin iş sahibi olması hedefleniyor. Diğer teşviklerin de etkisi ile bu rakamın 2.3 milyon kişiye çıkarılması amaçlanıyor. Özürlü istihdamının da Hazine tarafından desteklenmesini içeren paket için 2.5 milyar YTL'lik kaynak aranıyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sosyal kesimlerden edinilen bilgilere göre, istihdam paketi çalışmalarında sona gelindi. Paket için müsteşarlar düzeyinde bir toplantı yapılmasının ardından, gelecek hafta içinde bakanların bir değerlendirme yapması bekleniyor. Bundan sonraki süreçte paketin Bakanlar Kurulu'nda da değerlendirilmesi ve kısa süre içinde yaşama geçirilmesi planlanıyor.

Edinilen bilgilere göre, pakette uzun süredir tartışılan zorunlu istihdamla ilgili düzenlemelere yer veriliyor. Buna göre, halen zorunlu olan özürlü istihdamında Hazine'nin destek vermesi planlanıyor. Hazine, özürlü istihdam eden işverenin primlerini üstlenecek. Eski hükümlü koşulu ise özel sektör için kaldırılıp, kamu için devam edecek veya tamamen kaldırılacak. İşyerlerinde çalışan sayısının belli bir rakamı aşması durumunda zorunlu olan kreş, doktor bulundurma gibi düzenlemelerde ise kolaylık gündeme gelecek. Bu kapsamda işyerleri, söz konusu hizmetleri dışarıdan satın alabilecek.

1 MİLYON KİŞİ EĞİTİLECEK

Paketle uzun süredir tartışılan işsizlik sigortası fonunda da çeşitli düzenlemeler söz konusu olacak. Buna göre, maaş alabilmek için 3 yıl içerisinde enaz 600 gün prim ödeme koşulu 550 veya 510 güne çekilecek. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanmak için aranılan son 4 ayda kesintisiz çalışma koşulu da, 1 yılda 4 aya indirilecek. İşsizlik Sigortası Fonu'na devletin son 1 yılda yaptığı katkının yüzde 20'si (100-130 milyon YTL) mesleki eğitim harcamaları için kullanılacak. Bu yolla 1 milyon kişiye eğitim verilmesi hedefleniyor. İşsizlik Sigortası'ndan ödenek aldığı dönemde bir işsizin işe girmesi durumunda, devlet söz konusu kişinin işverenine prim desteğinde bulunacak. Ayrıca İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yapılacak maaş ödemeleri artırılacak. Buna göre, günlük işsizlik ödeneği çalışanın son dönemdeki net kazancının yüzde 70'ini aşmayacak. Ancak yetkililer son dönemde işsizlik sigortası fonuna birçok yükün bindiğini, bu nedenle de fondan yapılacak ödemelerin artırılması konusunun bir kez daha gözden geçirileceğini belirtiyor.

Pakette ilk kez sigortalı olanların işveren priminin tümünün Hazine tarafından karşılanması ve gelir vergilerinde de yarıya varan oranda indirim yapılması planlanıyor. Ayrıca, istihdam edilenlerin 18-29 yaş arasında olması durumunda da aynı yöntem izlenecek. Bu yolla en az 2 milyon kişinin paket döneminde işe başlaması hedefleniyor. Turizm sektöründe ölü sezonda çalışan işçilerin sigorta primlerinin de daha sonraki canlı dönemde ödenmesi için ertelenmesi gündemde bulunuyor.

Edinilen bilgilere göre, şu ana kadar SSK primlerinin genel olarak indirilmesi konusunda bir düzenleme gündeme gelmedi. Pakette tartışılan düzenlemelerin 2.5 milyar YTL'lik kaynak gerektiği vurgulanıyor. Bu kapsamda kaynak bulma yönündeki çalışmaların başlatıldığı belirtilirken, TOBB'un gündeme getirdiği işsizlik sigortası fonu faiz gelirlerinin 1 milyon kişiye istihdam yaratılması için kullanılması önerisinin de değerlendirildiği ancak olumlu bakılmadığı öğrenildi.

Görüşler

Türkiye İhracatçılar Meclisi Oğuz Satıcı:
İşsizlikte büyük kırılma yaratır

Türkiye'nin istihdam sorununa büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Türkiye'nin üretime dayalı emek yoğun sektörlerinin rekabetçiliğini artıracaktır. Hem ihracatta hem emek yoğun sektörlerde yaşanan işsizlik sorununda büyük kırılma yaratır. Gelir dağılımında da bir adalet yaratacaktır. Bugüne kadar eleştirdiğimiz üretimle ilgili adımları değiştirmiş olur böylelikle. Hükümet bir de enerjiyle ilgili paket çıkarttığında kimsenin girdi maliyetleri ile ilgili konuşacak sözü kalmaz.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik:
Üzerimizdeki yük kaldırılsın istiyoruz

Türk işverenleri istihdam üzerindeki ciddi ağırlıktan çok şikayetçi. OECD ortalamasına istihdam üzerindeki yük yüzde 22 iken Türkiye'de bu oran yüzde 44. Aradaki uçurum yüzünden yıllardır Türkiye'deki şirketler uluslararası arenada rekabet şartlarını zorlayamıyor. Biz de bu nedenle istihdam üzerindeki yüklerin kaldırılması için bir paket hazırlanmasını savunduk. Ayrıca kıdem tazminatı meselesi de var. Bu konuda hükümetten bize dönüş olmadı.

TÜGİK Başkanı Hazım Sesli:
30 yaş üstü gençlere işsizlik tehlikesi

Bu istihdam paketi işsizlik sorununun çözümüne için olumlu bir katkı sağlayacaktır. Ancak 18-30 yaş arasındaki gençleri istihdam edenlere sağlanan kolaylık nedeniyle 30 yaş üzerin gençlerin iş bulamama ihtimali artacaktır. İşten çıkarılmalar ve genç insanları işten alınması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bir de bu pakete bölgesel asgari ücret maddesi de eklenmelidir. Çünkü her ilde geçim standardı farklı. Ayrıca doğudaki işsizlere 100-150 YTL'lik bedelsiz yardımlar yapılabilir.

Neşe Karanfil/referans
Yayın Tarihi : 16 Mart 2007 Cuma 10:12:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?