2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

2 yıldır ölüm kalım savaşı veriyor

Kocaeli'de, bindiği alışveriş merkezine ait servis aracının kaza yapmasıyla ağır yaralanan emekli banka müdürü, 2 yıldır bitkisel hayatta ölüm kalım mücadelesi veriyor.

25 Ocak 2001 tarihinde İzmit'te bulunan bir hipermarkete ait servis aracı kaza yapmış, kazada 5 kişi ölürken, biri ağır 14 kişi de yaralanmıştı. Kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarının maddi manevi tazminat davaları açabilmeleri için Kocaeli 2 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın Yargıtay tarafından onaylanması bekleniyor. Trafik kazalarında zaman aşımının 2 yıl olduğu öğrenilirken, mağdur yakınlarının avukatları, müvekkillerinin zaman aşımına uğramasını önleyebilmek için tazminat davalarını açmaya şimdiden başladı.


Kazada hayatını kaybeden 5 kişinin yanı sıra 2 yıldır bitkisel hayatta olan emekli banka müdürü Yahya Yılmaz'ın ailesi oldukça zor günler geçiriyor. Kazada başından yaralanan ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Yahya Yılmaz, 1 ay yoğun bakım servisinde yattıktan sonra 3,5 ayda nefroloji servisinde tedavi gördü. Cihazların yardımıyla yaşayan Yılmaz'ın bakımı ailesi evde zor şartlar altında yaparken, Kadriye Yılmaz 40 yıllık eşinin 85 kilodan 40 kiloya düştüğünü belirtti. Yılmaz,  "Eşim gözlerini açıyor, ama hiç kimseyi tanımıyor, hiçbir tepki vermiyor. Evde oksijen cihazı var, önce bütün gün takılıydı. Şimdilerde 7-8 saat gibi aralıklarla takıyoruz. Bağırsakları dışarıda. Beslenmesini hortumlarla yapıyoruz. Eşime sadece mama veriyoruz. Bakımı oldukça zor ve uzman bir görevli tarafından yapılması gerekiyor. Bu sağlık görevlisi için her ay 750 YTL ödüyoruz. Evimiz kira. Kazadan sonra bize sadece bir hasta yatağı verdiler. Sonra da kimse aramadı, sormadı. Emekli maaşımız 800 YTL.


Bununla hem geçinmeye, hem de eşime bakmaya çalışıyorum. Eski resimlere bakıyorum ve sonra hasta yatağında eşimi görünce yıkılıyorum. Dağ gibi adam bu hallere düştü. Bir taraftan eşimin durumu, diğer taraftan ise alışveriş merkezinin umursamaz tutumu beni çok üzüyor. Tazminat davası açacağım, ama onun parasını bile nasıl denkleştireceğimi bilmiyorum. Acaba bu kaza Avrupa ülkelerinin birinde olsa böyle yapabilirler miydi?" dedi.


Kadriye Yılmaz'ın avukatı Gülser Özbey ise, ceza davasının Yargıtay tarafından onanmasından sonra hukuk davaları açabileceklerini belirterek, "Bu davada mağdur olan müvekkillerimizin hiçbir kusuru yok. Alışveriş merkezine alışveriş yapmaya gitmek üzere servis aracına binmişler ve bu kaza meydana gelmiş. Bu kaza sonucu müvekkilim mağdur olmuştur. Biz trafik kazalarında 2 yıl olan zaman aşımını beklemeksizin maddi manevi tazminat davalarımızı açacağız. Ancak müvekkilimin eşi bitkisel hayatta. Bu tür davalarda mağdurları korumaya yönelik bir uygulama yok. Dava 3 yıl da sürebilir, 5 yıl da. Ancak bu kazada hiçbir sorumluluğu bulunmayan müvekkilim gibi kişiler tedavi masrafları kendilerini ödüyorlar. Müvekkilim uzman kişilerinin bakımına muhtaç, eşi için 2 yıl gibi bir zamanda yaklaşık 20 bin YTL bakıcı ücreti ödemek zorunda kaldı. Masraflar sadece bununla da kalmıyor. Ayrıca bu olayın bir de manevi boyutu var" şeklinde konuştu.


Özbay, kazada hayatını kaybeden ve yaralıların yaklaşık 1 milyon YTL civarında tazminat davası açacaklarını sözlerine ekledi.


Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Eylül 2007 tarihinde, servis aracını kullanan Kemal Tekin'i 6 yıl 8 ay hapse mahkum etmişti. Kazada Münevver Turan, Ulviye Polat, Enver Şahin, Kemal Turan ve Yüksel Özdemir hayatını kaybetmişti.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 15:23:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?