5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

3 deprem istasyonu daha faaliyette

KOCAELİ'DE İVMEÖLÇERLERİN SAYISI 13'E YÜKSELDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 3 deprem istasyonunu daha faaliyete geçirdi.

Daha önce 10 bölgede ivmeölçer cihazı konuşlandıran Büyükşehir, TÜPRAŞ, TOSB ve KOSBAŞ'a da birer istasyon yerleştirerek hizmete açtı. Deprem kenti olan Kocaeli'nde kentin önde gelen kuruluşları ortak çalışmalarla deprem bilincinin yerleşmesine katkı sağlıyor. Depreme yönelik çalışmalarıyla dikkat çeken Kocaeli Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO) işbirliğiyle kentin çeşitli noktalarında yer hareketlerini an ve an kaydeden cihazlar yerleştiriliyor. Bu çerçevede TÜPRAŞ, TOSB ve KOSBAŞ'a yerleştirilen ivmeölçer istasyonlarının açılışı, Büyükşehir Belediyesi Zemin Deprem Şube Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, depremin Kocaeli için yok sayılamayacak bir gerçek olduğunu ifade etti. Kamu kurumları, özel sektör ve halkın bu gerçeği göz önünde bulundurarak, adım atması gerektiğini dile getiren Karaosmanoğlu, tedbirli davranmanın olası depremlerde zararı en aza indireceğini söyledi.

İvmeölçer istasyonlarıyla yer hareketlerinin takip edilmesinin hedeflendiğini belirten Karaosmanoğlu, "Deprem konusunda bilimden faydalanarak bu gibi konularda çalışmalar yapmak önemlidir. Büyükşehir olarak planlarımızı eldeki verilere göre yapıyoruz. Her bölgede yer hareketlerini inceleyerek, olası deprem zararlarını en aza indirmeliyiz. 17 Ağustos'tan önemli dersler çıkardık. Depremi gören yaşayan biriyim. Dolayısıyla konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz. Olası bir felaket anında hazırlıklı olmak için ön çalışmalar yapıyoruz" dedi.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise Marmara Depremi'nde sanayicilerin milyarlarca dolar zarara uğradığını ve büyük kayıplar yaşadığını vurguladı.

İVMEÖLÇER SAYISI 13'E YÜKSELDİ

Tüm ilçelerde toplam 40 ivmeölçer kurmayı hedefleyen büyükşehir belediyesi, bu anlamda şimdiye kadar 10 ivmeölçer istasyonu kurdu. İstasyon kurma çalışmalarına devam eden büyükşehir belediyesi, büyükşehir hizmet binası başta olmak üzere Kandıra, Karamürsel, Körfez ve Gölcük Kavaklı sahilinde 10 adet ivmeölçer cihazı yerleştirmişti. Açılışla birlikte kurulmuş olan istasyon sayısı 13'e yükseldi.

İvmeölçer cihazları anlık kayıtlar tutuyor. İstasyonlardan elde dilen sismolojik kayıtlar, Yerel Deprem Kayıt Ağı Sismolojik İzleme Merkezi'ne bağlı teknik personel tarafından incelenerek, uzun dönemde zemin hareketleri belirleniyor ve bölgenin deprem tehlike ve risk haritası çıkarılıyor. Sanayi bölgelerine yerleştirilen istasyonlar ise bu kuruluşlardaki binaların olası depremde zemin davranışlarını tespit ediyor. TÜBİTAK ve üniversitelerle ilgili konularda çalışmalar da devam ediyor.

İvmeölçer cihazlarının ardından ise Deprem Master Planı ve Erken Acil Uyarı Sistemi projeleri devreye sokulacak.

KOCAELİ'DE İVMEÖLÇERLERİN SAYISI 13'E YÜKSELDİ
KOCAELİ'DE İVMEÖLÇERLERİN SAYISI 13'E YÜKSELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2010 Salı 09:58:03
Güncelleme :17 Ağustos 2010 Salı 10:04:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?