5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

5 yılda 14 bin ton pil toplandı

KOCAELİ'NDE 5 YILDA 14 BİN TON PİL TOPLANDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, son 5 yılda yaklaşık 14 ton pil, bir yılda 207 ton atık yağ, 6 ayda ise 3 ton 645 kilogram ambalaj atığını ekonomiye tekrar kazandırdı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü çevre dostu çalışmalar topluma örnek oluyor. Büyükşehir Belediyesi ambalaj atıkları, cam şişeler gibi geri dönüşümü olan maddelerin yanı sıra atık piller, elektronik, malzemeler ve yanık yağları toplayarak ekonomiye kazandırıyor. Kaynağında toplanan atıklar yeniden ekonomiye kazandırılırken, atıkların çevreye vereceği zararın da önüne geçiliyor.

2009 yılında tüm ilçelerde başlatılan kaynağında ayrı toplama çalışmaları kapsamında evler, kamu kurum ve kuruluşları, işyerleri ve ticarethanelerden ağustos ayından bu yana toplam 3 bin 645 ton ambalaj atığı toplandı. Geri dönüşümleri sayesinde bu atıklar, ekonomiye kazandırıldı. Bunun yanında Büyükşehir Belediyesi İZAYDAŞ atık pillerin diğer atıklardan ayrı toplanması, taşınması ve bertarafı maksadıyla 2005 yılından bugüne kadar 13 bin 210 kilogram atık pili bertaraf etti.

Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde 2009 yılı Haziran ayından bu yana Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluş olan "Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği İktisadi İşletmesi" ve "EXİTCOM Recycling" firması ile ortaklaşa yürütülen projeyle de atık piller toplanmaya başlandı.

İlçe belediyelerince belirlenen bölgelere il genelinde bin 130 adet atık pil toplama bidonu ve 860 adet toplama kutusu yerleştirildi. Toplanan bin 110 kilogram atık pil bertaraf edildi. Ocak ayında il genelinde toplanan atık pil miktarı 562 kilograma ulaşarak 2010'da verimli bir sayıya ulaşılmış oldu.

2010 yılında da atık pil kutusu olan noktaların sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, 2008'de başlatmış olduğu proje ile atık yağları toplamaya başladı. Lokanta, otel, yemek firması, fastfood, hastanelerde kullanılmış kızartmalık yağların "Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'' kapsamında Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisanslı firmalarca toplatılmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi günümüze kadar 920 işletmeden atık yağ topladı. Bu işletmelerden 2009 yılı içinde 207 bin kilogram yağ alınarak lisanslı biodizel işleme tesislerine gönderildi. Bina ve apartman girişlerine projenin tanıtımı amacıyla afişler asan Büyükşehir Belediyesi ayrıca ev ve iş yerlerinin önlerine de atık yağların toplanması için bidonlar yerleştirdi. İl genelinde de KOMEK kursiyerlerine atık yönetimine ilişkin eğitim verildi. Büyükşehir Belediyesi topladığı yağların alternatif bir enerji olan biodizele dönüştürülmesiyle ilgili üniversitelerle işbirliği içinde çalışıyor.

KOCAELİ'NDE 5 YILDA 14 BİN TON PİL TOPLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2010 Salı 14:08:00
Güncelleme :3 Mart 2010 Çarşamba 19:20:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?